Fabrica de cafea Fortuna – Ce am invatat despre cafea si cum a fost intreaga experienta

1
De Andreea Raicu
19 oct. 2021

Acum cateva luni am fost invitata sa fac un tur fabricii de cafea a brandului romanesc Fortuna, care are peste 25 de ani de experienta in procesarea cafelei. Mi-a placut atat de mult ca am simtit ca trebuie sa va povestesc mai multe despre tot ce am vazut si aflat. 

Desi nu sunt o bautoare inraita de cafea, de aroma sa minunata ma leaga amintiri tare frumoase. Nu pot uita vizitele matusilor mele, cand mirosul cafelei facute la ibric inunda toata casa si bunica ne citea tuturor in zatul ramas in ceasca.

Pentru mine savurarea cafelei este mai degraba un ritual emotional, si mai putin o necesitate zilnica. Am la fel de multa energie si in zilele in care nu beau cafea si de cele mai multe savurarea unui capuccino, de exemplu, are mai degraba legatura cu o emotie pe care vreau sa o simt alaturi de o persoana draga sau doar sa ma bucur de timpul cu mine.

Imi place gustul cafelei, imi place aroma sa, imi place ritualul de a sta la povesti la o ceasca aburinda.

Iar daca tot imi place, am zis ca nu pot spune nu invitatiei celor de la Fortuna pentru ca oricum eu sunt foarte curioasa sa aflu povestile produselor pe care le consum. Bine am facut, pentru ca au fost cateva ore extrem de placute, in care am aflat o gramada de lucruri pe care nu le stiam.

Era o dimineata cenusie tare si statea sa ploua. Traficul era infernal, atmosfera era incarcata si simteam cum ma paste o durere de cap. Cand am intrat pe usa fabricii si m-a lovit” aroma tare de cafea, am uitat si de stres si de tot. Am vazut cum arata boabele de cafea in starea lor naturala, neprajite, am ramas uimita de intregul sistem de depozitare, prajire, macinare si testare a cafelei – totul automatizat si supravegheat de catre personalul autorizat.

Recunosc ca m-a impresionat nivelul de profesionalism al celor de la Fortuna in prepararea cafelei. De la ei am aflat cat de important este procesul de prajire. Practic, el determina aroma cafelei, corpul si nivelul de aciditate. Daca apare chiar si singura mica greseala, totul e compromis. In peste cei 25 de ani de experienta, Fortuna si-a creat propria reteta standard de prajire care da unicitate fiecarui blend.

Partea cea mai buna? Am avut parte si de o degustare speciala.

Nu stiam mai nimic despre istoria cafelei, care e diferenta dintre cafeaua Arabica (mai scumpa si mai fina) si Robusta (mai rezistenta si mai ieftina), care sunt cei mai mari producatori de cafea din lume (Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia si Etiopia) si cum ajunge un fruct rosu sau galben (numit cireasa) sa se transforme intr-o licoare atat de aromata si cu un gust atat de recognoscibil. Echipa de degustatori Fortuna mi-a predat” cea mai tare lectie despre cafea, mi-a dat sa gust din mai multe tipuri de cafea, fiecare pregatita diferit: la ibric, la espressor si asa mai departe.

Daca ma nimeresc intr-o discutie cu pasionati de cafea, eu zic ca de acum ma descurc mai mult decat onorabil 😉 De exemplu, stiai ca dupa petrol, cafeaua este si azi cea mai cautata marfa din lume si al doilea bun tranzactionat la bursa?

Am plecat de la ei complet energizata si cu cateva pachete de degustat acasa. Mie imi place sa ma strang des acasa cu toata familia mea largita, asa ca pot sa va dau si feedback-ul lor, dupa ce i-am servit cu cate o ceasca de Fortuna Rendez Vous facuta la ibric: Delicioasa!

Voua ce va place cel mai mult la o cafea? Care sunt criteriile dupa care o alegeti? Va astept sa povestim in comentarii, la o ceasca 😉

Foto: Arhiva personala