Cum sa transformi un program de detox intr-un stil de viata: 5 schimbari blande pe care sa le faci

1
De Irina Constantin
26 oct. 2021

Intr-o lume mereu grabita, cautam cele mai rapide si cele mai eficiente solutii. Ne placem sa obtinem totul acum.

Vrem sa tinem cea mai tare dieta, care ne ajuta sa slabim zece kilograme intr-o luna. Vrem cel mai tare program de detox, care sa elimine din corp si ultima ramasita de toxina – totul in 24 de ore, pentru ca suntem pe fuga.

Cu toate acestea, chiar daca un program de detox rapid ne-ar aduce beneficii pe termen scurt, dupa o perioada de mancat haotic, adevarul este ca, pentru o sanatate optima, avem nevoie de mai mult. Avem nevoie de un stil de viata echilibrat, care promoveaza detoxul in mod natural.

Iata cum sa-ti transformi stilul de viata intr-un program de detox bland si constant!

1. Ia-ti zilnic doza de verdeata

Cand incepi un program de detox fulger, de cele mai multe ori, acesta se bazeaza pe sucuri sau smoothie-uri cu frunze verzi, precum kale, apio sau spanac. Acestea contin, intr-adevar, tot ce ai nevoie pentru a sustine functia naturala de detoxifiere a organismului, de care ficatul este principalul responsabil.

Pentru a sustine aceasta functie, incearca sa integrezi o portie de verdeturi la una sau doua mese pe zi. Adauga spanac in omleta, pune putin patrunjel in sosul pentru paste, adauga kale in smoothie-ul cu fructe de padure. Sunt schimbari mici si blande, dar eficiente!

Care vor fi principalele trenduri alimentare sanatoase ale anului 2022

2. Bea mai multa apa

Apa ajuta rinichii sa elimine toxinele mai repede si mai usor. De aceea, daca nu bei suficienta apa, aceste toxine vor fi scoase mai greu din circuit.

Chiar daca nu iti place apa simpla si ai dificultati atunci cand trebuie sa atingi cei doi litri recomandati, incearca sa faci un efort in acest sens. Poti bune in apa putina lamaie sau o poti infuza cu mai multe fructe, plante aromatice si legume: castraveti si menta, zmeura si busuioc, rozmarin si struguri.

3. Misca-ti corpul in fiecare zi, indiferent de modul in care o faci

Pe langa ficat si rinichi, responsabila de eliminarea toxinelor din corp este si limfa. Aceasta este prezenta peste tot in corp si poate fi pusa in miscare doar prin intermediul sportului. Nu conteaza daca inoti, alergi, dansezi sau ridici greutati. Important este sa iti misti corpul zilnic!

4. Alege alimente organice, atunci cand se poate

Nu, nu trebuie sa iti traiesti viata ferindu-te cu strictete de orice aliment care nu este certificat organic. Totusi, daca vrei sa traiesti un program de detox constant, bland si pe termen lung, incearca sa iti procuri fructe si legume bio, fara pesticide sau alte tratamente chimice.

5. Fii atenta la produsele pe care le folosesti in casa si fa schimbarile necesare

Stii ce altceva in afara de alimente iti poate aduce un surplus de toxine in corp? Detergentul de spalat vasele (care, apropo, ramane in cantitati mici pe vasele curate), detergentul si balsamul de rufe, solutiile pe care le folosesti atunci cand faci curatenie.

Variantele standard ale acestor produse contin de cele mai multe ori disruptori hormonali si foarte multe toxine care dauneaza grav corpului pe termen lung. De aceea, incearca sa faci un inventar si sa inlocuiesti detergentii din casa cu detergenti bio, blanzi cu organismul.

Nu in ultimul rand, inlocuieste odorizantele de camera si lumanarile parfumate clasice cu lumanari parfumate din ceara de soia si uleiuri esentiale. Organismul tau iti va multumi!

Foto: Getty Images.