„Cat timp ne pasa de ce spun altii despre corpul nostru, inseamna ca nu am facut inca pace cu noi.” – Andreea Teodor

1
De Roxana Dobrita
4 nov. 2021

Am stat de vorba cu Andreea Teodor, Consilier Nutritional & Coach, despre obsesia periculoasa a dietelor, mancat emotional si cum putem repara relatia cu corpul nostru.

1. Cum ne schimbam mindset-urile nocive legate de mancare/alimentatie?

Cred ca este important pentru inceput sa constientizam ca ceea ce se promoveaza pe social media „a fi sanatos”, este cel mai adesea toxic. Cuvinte precum „wellness”, „obiceiuri bune”, „sanatos” au inceput sa capete o nuanta ortorexica, punand foarte multa presiune pe oameni sa se incadreze intr-un anumit stil de a manca, a se misca, a lucra si asa mai departe. In ceea ce ma priveste, consider ca un mindset sanatos legat de alimentatie inseamna echilibru, insa a fi obsedati de ceea ce mancam este un mare dezechilibru, fizic si psihic.

E important sa ne intrebam: Ce inteleg eu prin alimentatie sanatoasa? Iau in considerare si sanatatea mea mintala cand imi impun anumite principii de a ma hrani? Oare nu cumva ma blochez incercand sa fac totul perfect si ajung apoi sa mananc numai prostii?

Cred ca daca ne redefinim propriul echilibru, vom adopta si un mindset bun pentru noi in ceea ce priveste alimentatia.

2. Ce sa faci cand esti tentata sa te apuci de o dieta stricta pentru ca suna prea bine sau o prietena ti-a recomandat-o?

Sa te opresti un pic si sa te intrebi ce vrei sa obtii pe termen lung.

Efectul pe termen scurt al dietelor, chiar si a celor mai proaste dintre diete, uneori poate fi benefic: imbunatatirea unor markeri de sanatate si / sau slabit. Iar cel putin cand vorbim de persoanele obeze, pierderea unor kilograme reprezinta un avantaj.

Problema dietelor este ce fac ele cu mintea si corpul nostru pe termen lung: sunt sanse mari ca dupa terminarea dietei sa punem la loc toate kilogramele sau chiar mai multe; sunt sanse ridicate ca prin dietele tinute dupa ureche sa ne dam organismul peste cap, sa producem dezechilibre hormonale, probleme cu menstruatia, ovarele, tiroida; iar pe plan psiho-emotional, este deja dovedit ca dietele, mai ales cele stricte, duc la mancat emotional, compulsiv si adesea la tulburari de comportament alimentar.

Problema cea mai mare a dietelor este ca, cel putin din punct de vedere emotional, majoritatea oamenilor nu sunt echipati cu energia de a urma o dieta. Atata doar ca fiind promovate ca fiind bune pentru sanatate atunci cand avem kilograme in plus, noua ni se pare firesc sa fim in stare sa le tinem. Nu e chiar asa. Din pacate majoritatea afla despre ei ca nu sunt facuti sa tina dieta, abia cand se trezesc in ciclul vicios al mancatului compulsiv.

3. Care ar fi primii pasi pe care ar trebui sa-i faci pentru a scapa odata pentru totdeauna de obsesia dietelor?

Sa accepti ca daca nicio dieta nu a functionat pentru tine pana acum (pe termen lung), atunci chiar nu va functiona niciuna.

Oamenii chiar isi imagineaza ca daca ar gasi dieta potrivita, problemele lor cu greutatea s-ar rezolva. Insa persoanele care se confrunta de multi ani cu kilograme in plus, nu sufera pentru ca nu au gasit dieta potrivita lor, ci tocmai pentru ca nu exista o astfel de dieta. Sunt sanse mari ca problemele lor cu mancarea sa fie mai degraba emotionale si atunci nu putem gasi solutii exterioare pentru problemele noastre interioare.

Primul pas este intotdeauna sa ceri ajutorul cuiva specializat in mancatul emotional si care e dispus sa te ajute sa iti construiesti un stil de viata (nu doar alimentar) echilibrat, in functie de contextul tau particular, preferinte, posibilitati, timp, bani, energie etc.

4. De curand ai participat la realizarea ghidului FRUFRU, ”O viata fara bazaconii”, care sustine stilul de viata despre care povestesti. Cum a decurs aceasta experienta?

A fost interesant pentru mine sa imi intreb comunitatea care sunt sfaturile pe care ei le considera utile si valoroase. Ca specialist, e important sa raman in contact cu ce functioneaza pentru ei si sa nu imi imaginez eu ca stiu mai bine ce au nevoie clientii mei. Cred ca intrebarile sunt un instrument puternic catre reflectie personala si identificarea propriilor nevoi si resurse.

5. Cum sa nu-ti mai compari corpul cu al altor femei?

E destul de greu sa nu ne comparam.

Cred ca mai degraba as spune sa fim atente cu cine ne comparam. Noi avem tendinta sa facem comparatii inegale, cu persoane de pe internet sau persoane cu alte conditii decat ale noastre: care au mai mult timp, mai multi bani, sunt mai tinere sau job-ul lor este sa arate bine, de aceea le vedem mereu aranjate, pe la saloane, pe la sala sau in bucatarie. Cum ii spuneam unei cliente, e normal sa iti faci timp pentru sport, alimentatie specifica si proceduri de infrumusetare daca ele sunt in fisa postului :). Este un job full-time sa fii mereu preocupata de cum arati.

Si in plus, eu recomand sa folosim comparatia pentru a ne inspira, nu pentru a ne pune pe noi la zid ca nu suntem la fel de … *insereaza aici insecuritatea fiecareia*… .

6. Cum faci sa nu-ti mai pese de cum cred ceilalti ca ar trebui sa arate corpul tau?

Este destul de greu, mai ales daca noi suntem people-pleaseri (multi suntem, asa am invatat sa fim).

As zice ca cel mai important lucru este sa ne cautam oameni care ne inspira: oameni care sunt body positive, femei normale care incearca sau chiar le iese sa aiba o relatie buna cu propriul corp si bineinteles un mentor sau mai multi. Avem nevoie de oameni reali, de modele reale de oameni pe care sa ii urmarim si de la care sa invatam cum putem avea o relatie mai buna cu al nostru corp, dar si cu noi ca persoane.

Eu recomand oricui sa mearga la terapie, este non-negociabil. Acolo este contextul in care vom invata sa fim impacate cu noi, cu cine suntem si ce facem si abia atunci nu o sa ne mai atinga ce spun ceilalti. Cat timp ne pasa de ce spun altii despre corpul nostru, inseamna ca noi nu am facut inca pace cu noi.

7. Cum refaci relatia cu propriul corp dupa ce l-ai “abuzat” cu diete si dialog interior negativ?

Cum faci in orice alta relatie in care ai gresit: recunosti ce ai facut rau si iti ceri scuze.

Poate suna stupid, dar nu este. Relatia cu propriul corp este la fel ca orice alta relatie si trebuie sa o tratam ca atare. Ce oferim, aia primim. Eu mai fac cu fetele din diverse programe un ritual in care isi scriu o scrisoare catre corp cerandu-si iertare pentru greseli si marturisesc intentiile de a-l ingriji si iubi corespunzator. Poate fi incredibil de transformator!

Foto: Depositphotos.com, Arhiva personala