Mersul la terapie nu este deloc o decizie usoara. Fiecare persoana care a ajuns pe scaunul terapeutului a dus o munca mai usoara sau mai grea de convigere cu sine insasi.
Cu toate acestea, odata ce iti faci curaj, terapie deschide usi noi si iti transforma intreaga viata. Nu, nu este o exagerare. Vei afla poate chiar pe pielea ta. Dar pana atunci, iata cateva lectii ale altor femei, pe care le poti integra si tu.
5 lectii invatate in psihoterapie de alte femei:
1. Cea mai grea parte a terapiei este sa iei initiativa sa mergi acolo.
Inainte sa suni psihoterapeutul si sa-ti faci prima programare, te pot incerca foarte multe emotii. Te gandesti ca va fi greu, ca vei plange, ca toate lucrurile de care erai sigura se vor da peste cap.
Desi aceste lucruri se pot intampla, trebuie sa stii ca, totusi, cel mai dificil lucru este sa faci programarea. Dupa ce treci de acest pas, totul va capata sens si va deveni mai usor.
2. Traumele trecutului te-au adus aici, dar nu trebuie sa te defineasca pentru totdeauna.
In terapie, vei invata foarte multe lucruri noi despre tine. Vei descoperi ca functionezi pe baza anumitor declansatori, patternuri comportamentale si nu numai. La un moment dat, poate chiar vei gandi ca nu este drept sa fii definita de traumele pe care le-ai trait in trecut. Si este adevarat.
Desi traumele tale te-au adus intr-un anumit punct al vietii tale, nu trebuie sa te lasi definita de ele la nesfarsit. Vei invata sa le constientizezi, sa le accepti si sa mergi mai departe de ele. Vei invata ca doar tu decizi ce lasi sa te defineasca si ce nu.
3. A avea pe cineva care gandeste logic langa tine in momente in care tu functionezi pe baza emotiilor este extrem de important.
Cand lucrurile par sa nu aiba niciun sens, iar emotiile tale sunt atat de complexe si de dificile incat nici nu mai stii sa le identifici, un psihoterapeut este persoana care sta langa tine gandind logic.
In timp, dupa mai multe sedinte de terapie, vei invata cum sa faci si tu acest lucru pentru tine insati, un skill care te va ajuta enorm sa iti gestionezi sentimentele si sa poti lua decizii la rece, chiar si atunci cand esti coplesita.
4. A fi constient si prezent in viata ta este cel mai important.
Da, este important sa „rezolvi” traumele, sa lucrezi cu tine si sa evoluezi constant. Dar cel mai important lucru pe care il poti invata este sa fii constienta de tine si de ceea ce esti.
Cand esti prezenta 100% in viata ta, nu mai poti ignora anumite lucruri si nu mai poti trai „in gol”. Vei capata o stare puternica de echilibru, te vei simti imputernicita si nimic nu te va mai putea afecta mai mult de cateva momente.
5. Doar faptul ca vorbesti, in sfarsit, despre ceva ce te apasa, este extrem de eliberator.
Cand iei in calcul mersul la psiholog, creierul tau va gasi foarte multe motive sa te opreasca. Poate ca nu ai timp si bani acum, poate ca oricum nu e chiar atat de rau si nu ai nevoie de ajutor…
Totusi, trebuie sa stii ca doar faptul ca vorbesti cu cineva despre acel lucru care te macina de prea mult timp, iar acel cineva te asculta si te sustine, schimba totul. Nu numai ca vei simi ca ti se ridica o greutate imensa de pe piept, dar vei prinde curaj sa aprofundezi ceea ce simti si determinarea necesara pentru a iesi dintr-o situatie care nu iti aduce niciun beneficiu.
Asadar, daca stai pe ganduri, reciteste punctele de mai sus. Cand esti pregatita, fa-ti acea programare. Nu vei regreta nicio secunda!
Foto: depositphotos.com