Cum iti asiguri necesarul de proteine si fibre atunci cand vrei sa slabesti? Adevarul e ca exista multe surse de proteine vegetale, iar pe unele le consumi deja. Si chiar daca nu ai un regim vegetarian, cateva mese vegetariene bogate in proteine sunt o alegere buna pentru sanatate.
Un alt motiv pentru a consuma astfel de produse – daca observi ca nu te saturi cu ceea ce mananci, o dieta bogata in proteine este satioasa. Un studiu realizat de cercetatorii de la Harvard au descoperit ca un consum ridicat de proteine imbunatateste senzatia de satietate, in special cand inlocuieste carbohidratii rafinati.
Dintre toate sursele de proteine vegetale usor de introdus in dieta, cerealele stravechi sunt o sursa ideala de proteine si pot contribui la crearea unor meniuri delicioase. Pe langa un aport de zece grame de proteine in meniu, aceste patru cereale ofera si alte avantaje, scrie Mind Body Green.
Quinoa
Una dintre cele mai sanatoase cereale, quinoa in forma preparata ofera opt grame de proteine intr-o ceasca, conform USDA. Nu doar ca reprezinta o sursa de proteine complete (ceea ce inseamna ca are un nivel ridicat al celor noua aminoacizi esentiali), dar are si un continut important de fier si magneziu. Fiind, tehnic, niste seminte, quinoa prezinta si avantajul ca nu contine gluten.
Stirul
Potrivit USDA, o ceasca de seminte de stir preparate contine noua grame de proteine. Are de trei ori mai multe fibre fata de faina obisnuita, si are un FODMAP scazut, ceea ce il face mai usor de digerat pentru persoanele cu o sensibilitate la carbohidrati fermentabili.
Micul dejun bogat in proteine care te ajuta sa-ti definesti abdomenul
Graul Khorasan
Graul Khorasan sau graul oriental, cunoscut sub denumirea comerciala de Kamut, contine gluten. Fiecare miez are o marime dubla fata de varietatile moderne ale graului si are o aroma bogata de nuci, astfel ca vei avea o experienta diferita in comparatie cu bobitele mici de quinoa, de exemplu. Conform USDA, o ceasca de kamut gatit contine zece grame de proteine, fiind una dintre cele mai bogate cereale la acest capitol.
Teff
Teff, sau meiul etiopian, este una dintre primele plante cultivate din istoria omenirii. Nu contine gluten, iar potrivit USDA, o ceasca de teff preparat contine aproape zece grame de proteine. Aceasta planta straveche are un efect pozitiv si asupra microbiomului, arata Mind Body Green.
Foto: depositphotos.com