OECD, o organizatie internationala care are scopul de a combate saracia prin politici economice, a analizat diferite statistici din cele 30 de state membre in raportul sau de sanatate pentru 2021. Printre aceste tari se numara Australia, Chile, Japonia, Germania, Spania, Turcia, Marea Britanie sau Statele Unite.
In perioada 2019-2020, speranta de viata a scazut in 24 dintre cele 30 de state analizate
Per ansamblu, raportul a aratat ca speranta de viata a scazut in 24 dintre cele 30 de state analizate in perioada 2019-2020. In Statele Unite s-a remarcat cea mai mare scadere, de 1,6 ani.
Cum sa vorbim cu persoanele dragi care ezita sa se vaccineze, potrivit medicului Anthony Fauci
In medie, cele 30 de tari din cadrul OECD au raportat cu 16% mai multe decese din cauza pandemiei de coronavirus in 2020 si in prima parte din 2021. Acest lucru inseamna ca au murit cu 2,5 milioane de persoane mai mult decat era asteptat in acest interval de timp – atat direct, cat si indirect din cauza coronavirusului.
In multe tari europene, speranta medie de viata ajunge la 80 de ani, iar in Statele Unite nu depaseste 79 de ani.
Efectele negative ale pandemiei, cazurile de COVID-19, spitalizarea si decesele nu au fost raspandite uniform in randul grupurilor sociale, mai arata raportul. „Mai mult de 90% dintre decesele cauzate de COVID-19 s-au inregistrat in randul persoanelor de peste 60 de ani. S-a evidentiat de asemenea si un factor social, persoanele dezavantajate, cei care traiesc in zone marcate de lipsuri, minoritatile etnice si imigrantii au avut cel mai mare risc de infectare si deces”, se arata in raport.
Acest detaliu minor din locuinta ta poate sa-ti accentueze anxietatea si oboseala
Din pacate, chiar si persoanele care au supravietuit in urma infectarii cu COVID-19 sufera din cauza simptomelor pe termen lung, iar autoritatile trebuie sa gaseasca modalitati de a-i sustine. „In Statele Unite, cercetarile recente au estimat ca 37% din pacienti au suferit de cele putin un simptom COVID-19 pe termen lung timp de patru pana la sase luni de la diagnostic”, potrivit raportului.
Pandemia a avut un impact devastator asupra sanatatii mintale
O alta descoperire trista, dar deloc surprinzatoare, este impactul devastator al pandemiei asupra sanatatii mintale. Stresul si tristetea provocate de pandemie au inrautatit semnificativ starea de sanatate mintala a multor persoane. Numarul persoanelor care sufera de depresie si anxietate s-a dublat in anumite tari incluse in raport.
Si copiii au avut de suferit. In perioada aprilie-octombrie 2020, numarul persoanelor cu varsta mai mica de 18 ani care au ajuns in departamentele de urgenta pentru probleme de sanatate mintala a crescut cu 24%, comparativ cu anul 2019.
Studiu: Vaccinurile reduc cu 90% riscul unei forme severe de COVID-19
„O stare buna a sanatatii mintale este vitala pentru ca o persoana sa duca o viata sanatoasa si productiva. In ciuda impactului social si pe piata muncii a sanatatii mintale, sprijinul pentru sanatatea mintala ramane slab integrat in politicile pentru tineret, bunastare sociala si munca”, accentueaza raportul OECD.
Descoperirile raportului nu sunt o surpriza majora pentru cei mai multi oameni care au trecut prin aceasta pandemie. Dar rezultatele vin ca o validare si confirmare pentru multi dintre noi care ne-am confruntat cu efectele acestei perioade dificile.
Foto: depositphotos.com