De ce iti este tot timpul foame inainte de culcare si ce ar trebui sa faci

1
De Denisa Toma
24 nov. 2021

In general, nutritionistii recomanda sa evitam mesele la ore tarzii, inainte de culcare. Acest obicei are efecte negative asupra sanatatii si predispune la acumularea kilogramelor in plus.

Dureaza intre doua si patru ore ca stomacul sa digere alimentele si sa se goleasca, inainte ca procesul de digestie sa se continue in intestine. Daca stomacul tau lucreaza din greu pentru a digera, vei simti un disconfort atunci cand te intinzi in pat.

De asemenea, poti sa te confrunti cu reflux gastric sau alte probleme digestive daca mananci inainte de culcare. Acestea te vor face sa te trezesti mai des in timpul noptii si te impiedica sa ai un somn bun.

Cum sa vorbim cu persoanele dragi care ezita sa se vaccineze, potrivit medicului Anthony Fauci

Tocmai de aceea medicii nutritionisti recomanda sa mananci cu cel putin doua ore inainte de culcare pentru o digestie optima si un somn odihnitor.

Pe de alta parte, somnul va fi afectat si daca te culci infometata. In cazul in care ti se intampla des sa iti fie foame chiar inainte de culcare, este posibil ca unele greseli de alimentatie din timpul zilei sa fie cauza.

Iata cateva intrebari pe care sa ti le pui daca iti este mereu foame noaptea, potrivit medicului nutritionist Wendy Lopez, citat de self.com:

Ce si cand mananci la micul dejun?

Adesea trecut cu vederea, micul dejun da tonul pentru orele la care vei lua restul meselor in timpul zilei. Acest lucru se intampla pentru ca micul dejun iti ajuta digestia sa inceapa dimineata devreme, ceea ce apoi influenteaza nivelul de foame din orele urmatoare.

Daca astepti cateva ore pana la prima masa, efectul poate fi senzatia de foame mai tarziu de-a lungul zilei, ceea ce te va face sa mananci la ore tarzii.

Programul de 5 zile care iti reseteaza intreg organismul si te ajuta sa slabesti

Dar daca nu esti obisnuita sa mananci dimineata sau nu ai un program regulat al meselor, micul dejun poate fi o adevarata provocare. Initial, ai putea sa simti ca te fortezi sa mananci, fara sa iti fie foame. Insa cu timpul organismul se va obisnui cu mesele de dimineata. Nu trebuie sa mananci mult la micul dejun, mai ales daca nu iti este foame. Incepe cu mese mici sau gustari inainte de a trece la alimente mai consistente. Experimenteaza pentru inceput cu un iaurt sau un smoothie de fructe.

Ce mananci in timpul zilei?

Foamea de dinainte de culcare poate fi modul in care corpul iti spune ca ai nevoie de mai multa energie si mai multi nutrienti. Acest lucru se intampla de obicei daca sari peste mese, nu mananci suficient la o masa sau nu te hranesti corect inainte si dupa antrenamentele fizice.

Medicul nutritionist recomanda trei mese complete pe zi, care sa includa cei trei macronutrienti esentiali: carbohidrati (inclusiv fibre), proteine si grasimi. Toate acestea impreuna iti vor asigura necesarul zilnic de energie.

De exemplu, poti alege un sandvis cu ton impreuna cu o salata sau un curry de pui cu legume si cartofi dulci. Mesele tale pot fi oricat de simple sau elaborate iti doresti.

7 trucuri ca sa mananci mai sanatos fara sa te chinui

Dar trebuie sa iti amintesti ca o salata cu pui, fara carbohidrati, sau somon numai cu legume probabil ca nu iti vor fi de ajuns. Un echilibru al celor trei macronutrienti este important pentru satietate. O masa completa ar trebui sa iti tina de foame timp de aproximativ trei ore.

Apoi, in functie de factori precum nivelul de activitate fizica sau medicatia pentru anumite afectiuni, poti sa iei gustari daca ti se face foame intre mese.

Iti este foame sau iti este pofta de ceva anume?

Daca ai raspuns la cele doua intrebari de mai sus si ai ajuns la concluzia ca te hranesti corect de-a lungul zilei, de ce iti este totusi foame noaptea?

In primul rand trebuie sa te intrebi daca iti este foame sau daca, de fapt, iti este pofta de ceva anume. Poate ca nu vrei o gustare sau o masa, ci iti este pofta de o bucatica de ciocolata. In acest caz ar trebui sa iti faci pofta, in loc sa incerci sa o satisfaci cu alte alimente.

Pe de alta parte, este posibil sa iti fie foame cu adevarat si sa ai nevoie de un sandvis, mai ales daca ai fost foarte activa in acea zi. Intr-o astfel de situatie, ar trebui sa iti analizezi nivelul de foame cu cateva ore inainte de culcare. Daca descoperi ca iti este foame si mananci atunci, organismul va avea mai mult timp pentru a digera alimentele inainte de a te culca.

Conteaza foarte mult si ce tipuri de alimente alegi pentru o masa sau o gustare inainte de culcare. Mancarurile grase sau preparate cu o cantitate mare de grasimi vor incetini digestia, de aceea ar trebui sa alegi alimente mai usoare.

Iata cateva idei:

supa de pui;
paine prajita cu unt de arahide;
salata de fructe;
nuci prajite si fructe uscate.

Este important de stiut ca unele afectiuni medicale, nevoile metabolice specifice, medicamentele si alti factori pot sa influenteze senzatia de foame si de satietate. Prin urmare, evitarea meselor inainte de culcare nu este o regula care se potriveste oricui. Experimenteaza cu alimentele pe care le consumi si orele la care iei mesele renuntand la regulile rigide, daca nu sunt adecvate in cazul tau.

Foto: depositphotos.com