Multe persoane experimenteaza stari de letargie, dureri de cap si disconfort abdominal dupa ce consuma ceva foarte dulce. De vina ar spune ca este intoleranta la zahar sau alergia la zahar, termeni care se folosesc, in mod eronat, interschimbabil.
Care este diferenta dintre alergie si intoleranta la zahar?
Alergia la zahar este ceva extrem de rar. Aceasta apare atunci cand sistemul imunitar are un raspuns violent in fata zaharului. Cand ai o alergie, sistemul tau imunitar considera alergenul o amenintare pentru corp. Prin urmare, actioneaza in consecinta.
In schimb, intoleranta la zahar provoaca, mai degraba, dificultati de digestie. Aceasta este ceva mai des intalnita, insa, de regula, este confundata cu intoleranta la inlocuitori ai zaharului.
9 trucuri ca sa reduci senzatia de foame cand vrei sa slabesti
La ce fel de zahar poti fi intoleranta?
Ai mancat un desert „natural”, care nu continea foarte mult zahar. Totusi, te-ai balonat excesiv, te doare burta sau simti un disconfort din piept pana in stomac. S-ar putea ca de vina sa nu fie zaharul in sine (adica forma sa rafinata), ci diferite alternative folosite adesea in dulciuri. Vorbim despre eritritol sau stevie, doi inlocuitori frecvent utilizati care pot da efecte adverse pentru persoanele cu o intoleranta.
De asemenea, poti fi intoleranta si la lactoza – aceasta este, pana la urma, un tip de zahar, chiar daca se gaseste cu precadere in branzeturi si lactate. Intoleranta la acest tip de zahar se poate recunoaste dupa simptome ca diaree, flatulenta, balonare sau durere in zona abdominala.
Ce se intampla, totusi, atunci cand nu te simti bine dupa ce ai consumat zahar?
Asa cum ai inteles deja, intoleranta la zahar in sine este destul de rara, iar alergia este si mai rara. Si atunci cum se face ca foarte multe persoane experimenteaza stari neplacute imediat dupa ce consuma o prajitura sau cateva bomboane?
Ei, bine, de cele mai multe ori este devina asa-numitul sugar high, rollercoasterul in care te urci odata ce ingerezi ceva bogat in zahar – fie el zahar procesat (alb, brun) sau alte forme de zahar (fructe, miere, sirop de agave).
Aceasta a fost numita „cea mai proasta dieta a anului 2022”
Ce se intampla cand mananci ceva bogat in zahar?
Sa ne imaginam ca ai mancat cea mai buna felie de tort din Univers. Dulce, cu crema fina, ciocolata, frisca si tot ce iti mai poti dori. Zaharul a intrat in organism, unde creste nivelul de glucoza din sange.
In continuare, pancreasul secreta insulina, pentru a misca glucoza din sange in alte celule. O eliberare mare de insula, suficienta pentru tot zaharul mancat, te poate lasa, dupa ce ai terminat desertul, cu o durere de cap intensa, cu o senzatie de letargie si cu o lipsa totala de energie tot restul zilei.
Iar daca ai probleme cu hipertensiunea, aceste simptome pot fi cu atat mai neplacute si mai intense, putand sa apara la o cantitate destul de mica de zahar.
De ce fructele nu cauzeaza acelasi efect, desi contin si ele cantitati semnificative de zaharuri?
In cazul in care observi ca ai putea suferi de o intoleranta la zahar sau ai simptome asociate sugar high, poti inlocui o parte din gustarile dulci cu fructe. Acestea, pe langa zahar, contin si o cantitate importanta de fibre, care incetinesc eliberarea insulinei si traseul zaharului in sange. Atentie, insa, caci acele fibre dispar daca vei consuma fructele sub forma de sucuri!
Foto: depositphotos.com