90% din ceea ce mancam se absoarbe in instestinul subtire. Sanatatea intestinului depinde de microbiom, adica de flora intestinala, compusa din organisme microscopice (bacterii, virusuri si ciuperci) care traiesc in intestine.
Flora sanatoasa din intestine, asa-numitele bacterii bune, ajuta digestia, sprijina functia imuna si are legatura chiar cu functia cognitiva si cu starea de spirit.
Pentru o absorbtie corespunzatoare a nutrientilor, un intestin sanatos are nevoie de diversitate microbiana, de o mucoasa intestinala sanatoasa (in care vitamina D joaca un rol-cheie, sprijinind functia imuna a mucoasei intestinale) si de nutrienti potriviti (de exemplu anumite grasimi si nutrienti precum vitamina D).
Legatura dintre vitamina D si sanatatea intestinului
Avand actiuni comune, precum sustinerea sistemului imunitar, asistarea absorbtiei de nutrienti (indeosebi calciul si fosforul, in cazul vitaminei D), nu-i deloc surprinzator ca vitamina D si intestinele au fost legate intrinsec in cercetarile din ultimele decenii, noteaza Mind Body Green.
Microbiomul abundent si divers este semnul unui intestin sanatos care poate absorbi bine micronutrientii (inclusiv vitamina D), iar studiile recente arata ca problemele nutritionale par sa afecteze microbiomul si abilitatea intestinului de a functiona optim.
Un studiu din 2016 publicat de Frontieres a aratat ca deficitul de vitamina D (care afecteaza mai ales femeile) este asociat cu dezechilibrul florei intestinale, iar un nivel corespunzator de vitamina D poate imbunatati sanatatea intestinului si invers.
4 moduri de a imbunatati absorbtia de vitamina D
E un proces pe doua directii: sanatatea intestinului este prioritara pentru ca micronutrientii sa poata fi absorbiti corespunzator si totodata este necesar zilnic un nivel adecvat de vitamina D. Iata cateva trucuri prin care poti creste absorbtia acestui nutrient:
1. Diversifica-ti dieta cu alimente bogate in fibre
Microbiomul gastrointestinal contine intre 300 si 500 de specii de microorganisme. Sunt bacteriile bune care ne tin sanatosi si fericiti.
Cel mai bun mod de a le ajuta sa se inmulteasca este sa mananci multe tipuri de nutrienti, alimente bogate in fibre – in special fructe, legume, seminte, verdeturi.
Daca ai aceasta carenta, vitamina D nu-si va face efectul
Varietatea probiotica din fibre este hrana preferata a bacteriilor bune. In plus, alimentele gatite sunt de multe ori mai usor de digerat si pot sustine sanatatea intestinului – cu conditia sa fie gatite sanatos.
2. Ia vitamina D din grasimi sanatoase
Vitamina D este absorbita cu 32% mai rapid cand provine din grasimi (precum uleiul de masline extravirgin, avocado si semintele de in). Vitamina D este solubila in grasimi, de aceea expertii recomanda sa iei acest supliment in combinatie cu grasimi bune.
De retinut ca vitamina D3 este superioara ca bioeficienta in organism vitaminei D2.
3. Creste si diversifica microbiomul cu un probiotic de calitate
Completarea periodica a microbiomului cu un probiotic ajuta la sustinerea diverselor functii (digestia, absorbtia, motilitatea etc.) tractului intestinal.
Pentru a folosi la maximum eficienta probioticului, alege unul care contine doze calculate stiintific (de obicei miliarde) de organisme si tulpini selectate.
4. Suplimenteaza cu magneziu
Un nivel suficient de magneziu este esential pentru transportul si activarea vitaminei D in organism. Magneziul joaca un rol important in circulatia sangelui si irigarea tesuturilor, arata medicul Ashley Jordan Ferira intr-un articol recent.
Foto: Instagram/@alyssalynch