Aceste doua cuvinte te transforma intr-o persoana negativa – si probabil le rostesti in fiecare zi

1
De Teodora Tirca
19 ian. 2022

Elimina aceasta expresie din vocabularul tau si invata cu ce sa o inlocuiesti pentru o viata mai usoara si mai fericita, conform psihologilor.

Iata ceva ce iti va da de gandit: „Majoritatea conversatiilor noastre sunt caracterizate de o plangere”, spune pentru shape.com Scott Bea, psiholog la Clinica Cleveland.

Are sens. Conform oamenilor de stiinta, creierul nostru functioneaza prin ceea ce se numeste partinire negativa. „Avem tendinta de a observa lucruri care ne ameninta viata sau bunastarea”, spune Bea. Pe vremea stramosilor nostri, aceasta era o abilitate care asigura supravietuirea, un mod crucial de a detecta amenintarile.

Poate ca faci tot posibilul sa fii mai pozitiva si sa nu te mai plangi – meditezi, gandesti pozitiv, incerci sa gasesti partea buna a lucrurilor – insa chiar si asa, probabil ca inca mai ai scapari care ii permit negativitatii sa se strecoare in viata ta. La urma urmei, cand ai spus ultima data ca trebuie sa faci ceva? Poate a trebuit sa mergi la cumparaturi. Sau trebuia sa te antrenezi. Poate ca a trebuit sa mergi la socri dupa munca.

Ce am invatat despre mine in 10 zile fara social media

Este o capcana in care cadem cu totii din cand in cand. Rostirea expresiei „trebuie sa” nu doar ca ne face sa vedem viata intr-un mod negativ, dar poate avea un impact daunator si asupra chimiei creierului, spune psihologul.

Din fericire, o mica modificare in limbaj te poate ajuta: in loc sa spui „trebuie sa…”, spune „O sa…”. „O sa fac asta”, „O sa merg la sala azi” etc.

Este un truc pe care companiile precum Life Is Good, care transmite mesaje pozitive prin articole de imbracaminte si bunuri, isi incurajeaza angajatii si clientii sa-l puna in practica.

Iata de ce functioneaza: „Trebuie sa” suna ca o povara. In timp ce expresia „O sa…” vesteste o oportunitate, cred specialistii. „Iar creierul nostru raspunde foarte puternic la modul in care folosim limbajul atunci cand vorbim si la modul in care folosim limbajul in gandurile noastre.”

De ce nu te poti opri sa dai scroll pe retelele de socializare nici macar atunci cand iti afecteaza stima de sine

Atunci cand elimini cuvantul „trebuie”, ai si mai multe sanse sa-ti indeplinesti obiectivele. In loc sa le vezi ca pe o obligatie si sa renunti inainte de a incepe, vei dobandi o noua perspectiva asupra lor, iti vei recupera puterea. Sta in puterea ta sa ajungi la acea clasa de yoga, sa termini un task dificil, sa iesi mai mult cu prietenii. Poti sa o faci si… o sa o faci!

Foto: Unsplash.com