Toti influencerii din zona de beauty insista pe importanta exfolierii. Ei recomanda frecvent acizi, scruburi sau accesorii pentru o exfoliere eficienta. La fel si dermatologii.
Ce se intampla, totusi, atunci cand tenul este exfoliat prea mult? Ei, bine, straturile protectoare ale pielii incep sa fie afectate. Nivelul de hidratare scade, iar pielea ramane mai sensibila in fata tuturor problemelor care ar putea sa apara.
Cum iti poti da seama ca ai exagerat cu exfolierea tenului?
Pielea ta are un aspect lucios
Exfolierea are ca scop inlaturarea straturilor de piele moarta si incurajarea regenerarii celulare. Astfel, impiedicam imbatranirea si aspectul tern, invitand pe chip celule noi, cu aspect proaspat si tanar.
Totusi, daca te-ai entuziasmat prea tare si ai exfoliat in exces tenul, iti vei putea da seama dupa aspectul sau lucios, nenatural. Pielea carea fost exfoliata prea mult reflecta lumina si capata un aspect shiny, insa nu in sensul bun.
Pielea ta este foarte uscata
Folosirea exfoliantilor puternici in exces poate duce la inlaturarea barierei de protectie si, in consecinta, la o piele uscata, cu aspect tern. Daca folosesti o crema hidratanta, insa nu vezi imbunatatiri, de vina s-ar putea sa fie exfolierea excesiva.
Rutina de seara care te va ajuta sa arati mai tanara pana dimineata
Pielea ta este rosie, inflamata
Tenul extra-exfoliat este un ten sensibil, care ramane vulnerabil in fata mediului toxic, poluarii, prafului, impuritatilor si soarelui. Astfel, este posibil ca acesta sa se inroseasca mai usor decat de obicei si sa capete un aspect inflamat.
Simti furnicaturi si iritatie la nivelul tenului
Aspectul rosiatic si inflamat poate fi insotit, de foarte multe ori, de senzatii precum furnicaturile, usturimea si piscaturile. Acestea pot aparea oricand, dar mai ales atunci cand aplici produse de skin care.
Cum rezolvi exfolierea tenului in exces?
Fa o pauza
Bineinteles, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa micsorezi frecventa cu care folosesti acizi exfolianti sau scruburi. Ia o pauza completa macar pentru o saptamana. In acest timp, hraneste-ti pielea cu creme hidratante, lotiuni emoliente, serumuri si tonere care incurajeaza refacerea tenului si hidratarea intensa.
Foloseste un cleanser cat mai bland
O piele care a fost exfoliata si agresata are nevoie de mai multa blandete. Un cleanser dur, care inlatura si ultima urma de grasime sau ulei de pe ten, poate face mai mult rau decat bine.
Asadar, macar pentru un timp, foloseste un cleanser bland, fluid si hranitor, care sa curete fara sa usuce si fara sa agreseze bariera de protectie deja afectata.
Evita produsele care contin substante iritante
Daca te confrunti cu senzatiile neplacute de usurime, arsursa sau mancarime, evita in aceasta perioada produsele care contin parfum si alcool. Acestea din urma pot inrautati simptomele pielii exfoliate in exces, aducand mai multa inflamatie.
Asadar, evita produsele de make-up si ai grija ca, atunci cand aplici parfumul in zona gatului si decolteului, sa nu atingi si tenul.
Am incercat fondul de ten accesibil True Skin de la Catrice – cum se comporta pe parcursul zilei
Foloseste o crema cu ingrediente calmante
Dermatologii recomanda sa folosesti, pe pielea usor umeda, o crema hidratanta blanda, care sa contina ingrediente calmante, precum extractul de galbenele si musetel. Acestea ajuta la refacerea mai rapida a barierei de protectie.
Foto: depositphotos.com