O tulburare hormonala comuna care perturba ciclul menstrual, Sindromul Ovarelor Polichistice este totodata si una dintre cele mai intalnite cauze ale infertilitatii femeilor in Romania, dar si in lume.
Chiar daca a ramane insarcinata avand SOP nu este imposibil, sansele tale pot fi reduse semnificativ si procesul poate dura mult mai mult decat ti-ai dori. Insa, cu abordarea corecta, probabilitatea de succes va creste.
Femeile cu SOP sunt predispuse la dezvoltarea anumitor complicatii in sarcina, cum ar fi diabetul gestational.
„Este important de remarcat faptul ca femeile care au SOP si sunt insarcinate au un risc crescut de aparitie a tulburarilor hipertensive in sarcina”, sustine doctor Nanette Santoro si E. Stewart Taylor, sef al catedrei de Obstetrica si Ginecologie la Universitatea de Medicina din Colorado.
De exemplu, o femeie cu SOP este mult mai predispusa sa dezvolte tensiune arteriala crescuta ce poate duce la preeclampsia (prezenta de proteine in exces in urina).
Avand in vedere toate aceste riscuri, in primul rand pentru a le monitoriza, iata trei modalitati uzuale prin intermediul carora, in cazul in care suferi de Sindromul Ovarelor Polichistice, iti poti creste sansele de a ramane insarcinata:
Scapa de excesul de greutate
„Deoarece in cazul femeilor cu SOP, ovulatia se produce destul de rar, si nici nu pot detecta cu exactitate cand se produce si cand nu, se creeaza o bariera invizibila in calea fertilitatii”, spune Santoro.
Iar primul pas pe care orice femeie in aceasta situatie ar trebui sa il faca este sa isi controleze greutatea corporala si sa scape de orice kilogram in plus, raportat la varsta si statura.
Cele mai bune 10 alimente pe care sa le consumi la micul dejun pentru o stare de spirit mai buna
Pentru ca, asa cum studille au demonstrat-o, chiar si o pierdere de 5% din greutatea corporala a ajutat unele femeie sa inceapa sa ovuleze din nou.
Medicamentatia poate fi de ajutor
Este foarte posibil sa fii nevoita sa iei medicamente care sa stimuleze ovulatia pentru ca, si daca ai ciclul menstrual regulat, tot exista sanse sa nu ovulezi foarte des.
Pentru o stimulare ovariana cu succes, cel mai eficient este sa consulti un medic ginecolog care iti poate recomanda un tratament personalizat in functie de rezultatele analizelor si testelor medicale.
Ia in considerare fertilizarea in-vitro
Daca in urma tratamentelor medicamentoase tot nu reusesti sa ramai insarcinata, exista si optiunea inseminarii intrauterine sau fertilizarea in vitro (FIV). Cea din urma este o procedura de reproducere asistata prin intermediul careia o parte dintre ovule sunt prelevate din ovare, fertilizate de spermatozoizi in laborator, apoi introduse in uter.
„Din fericire, deoarece femeile cu SOP au o rezerva mare de ovule si foliculi, tratamentele moderne de fertilitate au mare succes in ceea ce le priveste”, confirma doctor Santoro.
Sansele de a ramane insarcinata se bazeaza in primul rand pe varsta si greutate corporala.
Cand este momentul sa mergi la doctor?
Daca ai sub 35 de ani, macar o menstruatie la trei luni, poti incerca de la 6 la un an de zile sa ramai insarcinata fara alte implicatii, dupa care este recomandat sa te programezi la un consult medical la obstetrician. Daca ai peste 35 de ani, ar fi bine sa sari peste perioada de incercare si sa mergi direct la medic.
De ce nu ar trebui, sub nicio forma, sa-ti incepi ziua cu o cafea. Recomandarea expertilor
In oricare dintre situatii, primul lucru pe care un medic ginecolog-obstetriacian ar trebui sa il faca, este sa excluda alti factori care ar putea contribui la infertilitate, pe langa SOP.
Foto: depositphotos.com