Toti cautam fericirea. Fara ea, viata nu are niciun rost. Ce sens mai are existenta noastra daca nu simtim, din cand in cand, bucuria de a trai?
Experienta umana nu este liniara, astfel ca fericirea se dovedeste un concept diferit de la o persoana la alta. Pe termen lung, fluctuatiile de dispozitie cu care ne confruntam sunt utile, pentru ca ne ajuta sa ne apreciem existenta. Insa cand avem zile in care ne simtim deprimati cand privim spre viitor sau spre trecut, acesta este un semnal puternic care arata ca in adancul fiintei noastre avem nevoie de ajutor.
Nimic din ceea ce simtim nu trece ca prin minune, nu putem pune brusc deoparte emotiile negative si sa ne simtim pe loc eliberati. Trebuie sa ne confruntam cu lucruri din viata noastra care ne cer atentie sau vor exista consecinte, scrie Mind Journal.
Drumul spre fericire implica munca. Iar una dintre caile de a o obtine este sa renunti la ceea ce te impidica sa te simti fericit.
Potrivit lui Jay Shetty, fost calugar hindus si coach de origine indiana, trei obiceiuri ne impiedica sa ne simtim impliniti si fericiti. Avem tendinta sa ignoram, sa evitam si sa ne retragem din anumite situatii, din relatiile cu unele persoane si din probleme cu care nu vrem sa avem de-a face. Iar cand facem asta, cream o problema mai mare care va fi inlocuita doar de una si mai mare. Sa le luam pe rand.
Te retragi in loc sa infrunti
Acesta este cel mai nociv din cele trei obiceiuri gresite care te impiedica sa te bucuri de fericire. Exista mai multe forme de retragere:
– permiti acumularea dezordinii si a aglomeratiei
– te ascunzi in spatele negativismului
– pastrezi ranchiuna
– cauti fericirea in afara persoanei tale
– iti faci un obicei din a te ingrijora
Faptul ca te retragi din ceea ce nu-ti doresti sa infrunti nu face decat sa accentueze o problema. Faptul ca te retragi nu te ajuta deloc pe termen lung, intrucat situatia respectiva nu va disparea fara implicarea ta.
Ignori ceea ce nu vrei sa simti
Ne putem lipsi de lucruri precum mancarea, alcoolul, retelele de socializare sau Netflix. Ignorarea este o evadare din ceea ce nu dorim sa simtim sau sa infruntam.
3 obiceiuri zilnice care iti saboteaza sanatatea mintala. Cum sa-ti recuperezi linistea
Cu toate acestea, asa cum e de asteptat, evitarea confruntarii emotiilor produce probleme mai mari. Orice obstacol incercam sa ignoram va deveni si mai mare.
Eviti ceea ce nu-ti place
Asa cum eviti intalnirea cu cineva cu care n-ai chef sa vorbesti, evitarea este ultimul mod de a-ti bloca calea spre fericire. Daca devine ceva obisnuit sa eviti situatii si oameni, vei ajunge sa duci pe umeri o povara tot mai apasatoare. Cum sa mai simti fericirea cand tot timpul te apasa ceva?
Cum sa faci fata unor situatii nedorite
Daca retragerea, ignorarea si evitarea ajung sa te conduca spre nemultumire, atunci care este drumul catre fericire? Evident, opusul acestor actiuni: situatiile neplacute trebuie infruntate si rezolvate, alta solutie nu exista.
Vei fi uimita cat de mult te poti bucura de viata cand te obisnuiesti sa infrunti provocarile pe masura ce apar, in loc sa le lasi sa se acumuleze si sa devina mai impovaratoare.
Cand fugi de adevar, trebuie sa-ti spui „false adevaruri” ca sa poti trece mai departe. Fara aceste minciuni, esti incoltita de obiceiuri si de actiuni negative in timp ce zidurile din jurul tau se prabusesc peste tine. Suna dramatic, dar asta e realitatea!
Multi oameni buni isi pierd increderea si stima de sine cand sunt prinsi in acest cerc vicios. Aceasta situatie poate fi evitata. Oricat de natural ar fi sa fugi, sa te retragi ca sa eviti confruntarea cu o problema in loc sa te ocupi de rezolvarea ei, terapia si corectarea unor obiceiuri nocive sunt caile pe care trebuie sa le urmezi ca sa te eliberezi si sa ai parte de fericire.
Foto: depositphotos.com