Este normal sa simti furie, anxietate, tristete si neputinta in contextul actual. Multi dintre noi si-ar dori sa ajute cat mai mult la stoparea razboiului, insa adevarul este ca majoritatea solutiilor nu stau in mainile noastre.
Cu toate acestea, te poti implica in cateva actiuni, pentru a ajuta refugiatii care incearca sa paraseasca Ucraina si refugiatii care deja au intrat in Romania si cauta sustinere.
Iata cum poti ajuta Ucraina in aceste zile dificile:
1. Informeaza-te corect, din surse credibile si impartiale
Pentru a putea ajuta, trebuie mai intai sa te informezi corect si sa nu te lasi prada fake news. Expunerea la stiri false si alarmiste iti poate activa anxietatea si te poate face sa intri in panica, nefiind capabila sa te concentrezi la nimic altceva.
De aceea, selecteaza cu atentie sursele de informatie si urmareste site-urile internationale ale organizatiilor, institutiile celebre de presa si paginile jurnalistilor acreditati. Iata cateva exemple: The Kyiv Independent, Reuters, Washington Post, NY Times, BBC News, The Guardian, AFP Photo, Al Jazeera, The Economist, CNN.
P.S.: In aceste zile, paginile media controlate de statul rus sunt semnalate in bio, pe Instagram.
2. Raspandeste informatii utile doar dupa ce le verifici
Stim ca simti nevoia sa impartasesti orice informatie valoroasa pe care o descoperi online, cu speranta ca ii vei ajuta pe ceilalti sa inteleaga mai bine, sa fie mai informati sau sa se mobilizeze pentru o cauza nobila.
Totusi, daca vrei sa ajuti cu adevarat, da share informatiilor si stirilor doar dupa ce te-ai asigurat ca ele provin dintr-o sursa oficiala. De multe ori, poti cadea in capcana fake news. Sau, chiar mai rau, poti da mai departe scam-uri periculoase, puse la cale de cei care doresc sa profite de pe urma suferintei colective.
Doua site-uri foarte utile celor in nevoie in aceasta perioada sunt Dopomoha.ro și Refugees.ro unde ii poti ghida pe cei care au nevoie de ajutor si de informatii clare, de incredere.
3. Doneaza alimente si produse de ingrijire, dar verifica ce necesitati exista la momentul respectiv
Mobilizarea nationala este impresionanta, iar pana in momentul de fata au fost donate tone de produse pentru refugiati. Daca vrei sa contribui si tu, alege ONG-uri cu experienta si, inainte sa mergi la cumparaturi, intreaba de ce produse este nevoie la momentul respectiv.
Nevoile se schimba constant, asa ca trebuie sa verifici in timp real. In caz contrar, se vor crea mai mult haos si risipa, chiar daca intentiile sunt cele mai bune.
Unele dintre locurile in care poti dona produse ce vor fi transportate, apoi, catre vami si catre centrele care primesc refugiati sunt:
- Asociatia Caradja Cantacuzino
- Asociatia SAMAS
- Crucea Rosie
- Comunitatea Pe Stop
- Accept Romania
- Clinique Beauty Connection
Click pe link-uri si verifica noutatile de pe paginile lor de Instagram.
4. Doneaza bani in conturile ONG-urilor si asociatilor dupa ce verifici cu atentie datele
In cazul in care nu ai posibilitatea de a merge la cumparaturi si de transporta donatiile la unul dintre centre, poti dona bani in conturile asociatiilor si ONG-urilor care se ocupa cu acest lucru si cu sprijinirea Ucrainei in mai multe feluri.
Iata cateva locuri de incredere in care poti dona banii:
- UNICEF Romania
- LOGS si AsProAs
- Asociatia MGM
- World Vision Romania
- Salvati Copiii Romania
- Asociatia Aluziva
Atentie! Inainte sa faci un transfer bancar, verifica IBAN-ul pe pagina oficiala a asociatiei sau a ONG-ului si nu transfera catre conturi preluate din alte distribuiri online. Astfel, te asiguri ca banii tai ajung exact acolo unde trebuie.
5. Verifica ce nevoi exista pe grupul dedicat de Facebook
In cazul in care poti ajuta mai mult, cu transport, cazare, traduceri sau alte servicii pentru refugiatii din Ucraina, intra pe grupul de Facebook Uniti pentru Ucraina si verifica anunturile recente. Vei gasi, cu siguranta, pe cine sa ajuti.
Foto: Depositphotos.com