„Cum sa nu mai irosim mancarea” este un subiect cu multe intrebari, dileme si batai de cap. Ne dorim sa reusim asta si nu neaparat pentru ca vrem sa economisim bani (desi este un prim motiv important), ci pentru simplu fapt ca ni se indoaie inima cand ajungem sa aruncam la gunoi alimente pe care nici macar nu le-am desfacut din ambalaj. Sau fructe si legume care ne plac atat de mult si pe care acum suntem nevoiti sa le punem in cosul de gunoi pentru ca le-a trecut vremea.
Ca in cazul oricarui subiect atent investigat, iata ce spun specialistii ca trebuie sa facem pentru a nu mai face risipa de mancare:
Cum sa nu mai irosim mancarea
Cumpara legume si fructe congelate
Cu produsele congelate nu trebuie sa iti faci griji ca ceva putrezeste in camara. Fructele si legumele congelate pot fi la fel de hranitoare ca si alimentele proaspete, dar daca nu te conving pachetele care se vand in magazine, poti chiar tu sa tai fructele si legume si sa le pui la congelat.
Cumpara legume mai des, dar mai putine
Ne este comod sa mergem in weekend la supermarket si sa facem cumparaturi pentru urmatoarele 2-3 saptamani. Insa este o mare greseala care duce de cele mai multe ori la o risipa si mai mare de alimente.
10 alimente care iti pot provoca probleme digestive
Depoziteaza produsele in mod corect
Pentru a pastra produsele proaspete pentru mai mult timp, separa fructele intre ele, dar si fructele de legume, deoarece gazul etilenic al multor fructe va accelera coacerea.
Congeleaza resturile
Acolo unde este cazul, in loc sa arunci resturile direct la gunoi, asaza-le in casolete sau pungi si baga-le la congelator. Asaza verdeturile proaspete intr-o tava (cu apa) pentru cuburi de gheata si foloseste-le la retetele viitoare. O sticla de vin care sta de prea mult timp deschisa se poate transforma in cuburi de gheata ce se pot folosi la sosuri.
Organizeaza mancarea in frigider
Organizeaza mancarea dupa vizibilitate si dupa data de expirare
Este important sa mentii ordinea in frigider. In felul acesta, produsele pe care le-ai asezat in spatele raftului au sanse sa fie si ele consumate. Aranjeaza-ti frigiderul astfel incat toate alimentele sa fie la vedere si accesibile. Pune in fata alimentele cu termen scurt de valabilitate.
Cele mai bune 10 alimente pe care sa le consumi la micul dejun pentru o stare de spirit mai buna
Foloseste resturile de mancare
In eforturile noastre colective de a reduce risipa de alimente, multi gurmanzi inventeaza modalitati inteligente de a folosi resturile de mancare. Asadar, pstreaza resturile de legume pentru a face un bulion, o supa crema sau transforma-le in chipsuri de legume. Pot fi refolosite si alte alimente ramase, cum ar fi ouale, puiul sau orezul.
Cumpara local
O cantitate semnificativa din alimente este risipita inainte de a ajunge in magazine. De la insecte si paraziti in timpul productiei pana la pierderi in timpul transportului. Fructele si legumele locale, care ajung in aprozar sau pe taraba din piata, nu trec prin multe maini si transporturi, reducand sansa de risipa de alimente.
Planifica mesele si alimentele pentru toata saptamana
Chiar daca avem un frigider plin cu de toate, tentatia de a comanda mancare de la restaurante este mare, lasand astfel alimentele sa expire. Incearca sa planifici un numar realist de mese pentru saptamana urmatoare si cumpara exact cat ai nevoie.
Foto: depositphotos.com