9 solutii ca sa nu mai arunci mancare (in timp ce consumi alimente de calitate)

1
De Mia Nicolescu
14 mart. 2022

A venit vremea sa ne facem ordine in ganduri, in telefon, in dulap, dar si in frigider. Si este nevoie sa intelegem ca mancarea multa nu o sa ne faca mai fericiti, ba chiar o sa ne intristeze atunci cand vom fi nevoiti sa o aruncam.

„Cum sa nu mai irosim mancarea” este un subiect cu multe intrebari, dileme si batai de cap. Ne dorim sa reusim asta si nu neaparat pentru ca vrem sa economisim bani (desi este un prim motiv important), ci pentru simplu fapt ca ni se indoaie inima cand ajungem sa aruncam la gunoi alimente pe care nici macar nu le-am desfacut din ambalaj. Sau fructe si legume care ne plac atat de mult si pe care acum suntem nevoiti sa le punem in cosul de gunoi pentru ca le-a trecut vremea.

Ca in cazul oricarui subiect atent investigat, iata ce spun specialistii ca trebuie sa facem pentru a nu mai face risipa de mancare:

Cum sa nu mai irosim mancarea

Cumpara legume si fructe congelate

Cu produsele congelate nu trebuie sa iti faci griji ca ceva putrezeste in camara. Fructele si legumele congelate pot fi la fel de hranitoare ca si alimentele proaspete, dar daca nu te conving pachetele care se vand in magazine, poti chiar tu sa tai fructele si legume si sa le pui la congelat.

Cumpara legume mai des, dar mai putine

Ne este comod sa mergem in weekend la supermarket si sa facem cumparaturi pentru urmatoarele 2-3 saptamani. Insa este o mare greseala care duce de cele mai multe ori la o risipa si mai mare de alimente.

10 alimente care iti pot provoca probleme digestive

Depoziteaza produsele in mod corect

Pentru a pastra produsele proaspete pentru mai mult timp, separa fructele intre ele, dar si fructele de legume, deoarece gazul etilenic al multor fructe va accelera coacerea.

Congeleaza resturile

Acolo unde este cazul, in loc sa arunci resturile direct la gunoi, asaza-le in casolete sau pungi si baga-le la congelator. Asaza verdeturile proaspete intr-o tava (cu apa) pentru cuburi de gheata si foloseste-le la retetele viitoare. O sticla de vin care sta de prea mult timp deschisa se poate transforma in cuburi de gheata ce se pot folosi la sosuri.

Organizeaza mancarea in frigider

Organizeaza mancarea dupa vizibilitate si dupa data de expirare

Este important sa mentii ordinea in frigider. In felul acesta, produsele pe care le-ai asezat in spatele raftului au sanse sa fie si ele consumate. Aranjeaza-ti frigiderul astfel incat toate alimentele sa fie la vedere si accesibile. Pune in fata alimentele cu termen scurt de valabilitate.

Cele mai bune 10 alimente pe care sa le consumi la micul dejun pentru o stare de spirit mai buna

Foloseste resturile de mancare

In eforturile noastre colective de a reduce risipa de alimente, multi gurmanzi inventeaza modalitati inteligente de a folosi resturile de mancare. Asadar, pstreaza resturile de legume pentru a face un bulion, o supa crema sau transforma-le in chipsuri de legume. Pot fi refolosite si alte alimente ramase, cum ar fi ouale, puiul sau orezul.

Cumpara local

O cantitate semnificativa din alimente este risipita inainte de a ajunge in magazine. De la insecte si paraziti in timpul productiei pana la pierderi in timpul transportului. Fructele si legumele locale, care ajung in aprozar sau pe taraba din piata, nu trec prin multe maini si transporturi, reducand sansa de risipa de alimente.

Planifica mesele si alimentele pentru toata saptamana

Chiar daca avem un frigider plin cu de toate, tentatia de a comanda mancare de la restaurante este mare, lasand astfel alimentele sa expire. Incearca sa planifici un numar realist de mese pentru saptamana urmatoare si cumpara exact cat ai nevoie.

Foto: depositphotos.com