Era de nelipsit din bagajul pentru zilele de vacanta pe plaja. Din fericire, tot mai multe persoane stiu in prezent ca protectia solara este necesara zi de zi, 365 de zile pe an, inclusiv in perioadele in care soarele nu straluceste pe cer.
Daca uiti sa folosesti crema cu SPF, te vei confrunta nu doar cu arsuri solare in zilele calde de vara, ci si cu riduri, linii fine sau pete pigmentare. De asemenea, expunerea la soare fara protectie solara creste riscul aparitiei cancerului de piele. Iar razele UVA si UVB sunt prezent tot timpul anului, desi intensitatea lor este mult mai mare in sezonul cald.
Cum scapi de acneea corporala, potrivit dermatologilor
Este deja evident ca aplicarea protectiei solare este cel mai important pas pe care il poti face zilnic pentru a-ti mentine sanatatea si frumusetea pielii, precum si pentru a evita imbatranirea prematura.
Dar nu toate produsele de protectie solara sunt la fel de eficiente sau sigure, in special daca ai pielea sensibila, reactiva sau predispusa la aparitia acneei. Formula nepotrivita poate sa provoace iritatie, uscarea pielii, comedoane sau cosuri.
Ce tip de produs pentru protectie solara sa alegi daca ai pielea sensibila
Daca ai pielea sensibila, ar trebui sa alegi un produs de protectie solara cu ecran mineral. Potrivit medicului dermatolog Purvisha Patel, citat de wellandgood.com, persoanele cu pielea sensibila ar trebui sa opteze pentru produse cu SPF care contin ingrendiente minerale precum zinc sau oxid de titan.
Cum influenteaza respiratia nivelul de hidratare al pielii
„Aceste ingrediente sunt mai sigure pentru ca raman la suprafata pielii si nu sunt absorbite in corp, asa cum se intampla in cazul ingredientelor chimice de protectie solara”, explica medicul. „Protectia chimica poate fi iritanta pentru pielea care are bariera naturala de protectie afectata, asa cum este in cazul celor care au pielea sensibila. Functioneaza prin absorbirea radiatiei UV, spre deosebire de protectia minerala, care respinge lumina”, spune Dr. Patel.
Ce ingrediente sa eviti in produsele de protectie solara daca ai pielea sensibila
In ceea ce priveste ingredientele la care sa fii atenta si pe care sa le eviti, Patel recomanda sa nu folosesti produse care contin oxibenzona si PABA, sau acid para-aminobenzoic, un ingredient folosit adesea in trecut in produsele de protectie solara. Ambele ingrediente sunt cunoscute pentru faptul ca pot provoca reactii alergice si au potentialul de a afecta sistemul hormonal. De asemenea, ar trebui sa eviti cremele de protectie solara care contin parfum pentru ca si acest ingredient des intalnit poate sa irite pielea sensibila.
Medicul dermatolog reaminteste ca produsele de protectie solara sunt eficiente daca sunt aplicate corect, in cantitatea adecvata. „Foloseste doua degete de crema pentru fata, un pahar de shot cu crema pentru partea superioara a corpului si un pahar de shot pentru partea inferioara”, recomanda Dr. Patel. Este necesar sa reaplici produsul de protectie solara dupa doua ore atunci cand te expui la soare.
Foto: Instagram/@jourdansloane