„Sufar de anxietate”. „Am… cum ii zice? Un fel de anxietate?”.
Ambele replici sunt folosite: prima de catre persoane care au studiat cu atentie subiectul, care se tem de o posibila tulburare si sunt gata sa isi puna singure un diagnostic, iar a doua de persoane care nu iau in serios problemele legate de psihic, dar au auzit sau au citit ca, de cand cu pandemia, toata lumea are anxietate.
Situatia este mult mai serioasa decat se prezinta. Anxietatea este reala si, netratata, se dezvolta in depresie. Si pentru ca, intr-adevar, pandemia ne-a afectat pe toti, pe unii mai mult, pe altii pe moment, am vrut sa aflam de la un specialist ce este mai exact anxietatea si care sunt semnele pe care nu ar trebui sa le ignoram.
Diana Lupu este psihoterapeut, absolventa a Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, formata in psihoterapia de familie si de cuplu.
Ce este anxietatea?
“Anxietatea este pretul pe care noi oamenii il avem de platit pentru ca avem capacitatea de a ne imagina viitorul. Mintea noastra face asta, se poate duce in viitor si la fel se duce si in trecut”, spune Diana Lupu.
“In anxietate, petrecem foarte mult timp gandindu-ne la viitor, fapt ce ne-a ajutat sa supravietuim la un moment dat, pentru ca, gandindu-ne la ce s-ar putea intampla, ne-a ajutat sa construim scenarii astfel incat sa putem face schimbari in prezent pentru a ne proteja si pentru a evita anumite situatii. Functia anxietatii este tare buna. Ca si tristetea, ca si frica, fiecare vine cu cate un cadou pentru noi.
Vorbim de anxietate ca si problema in momentul in care aceasta incepe sa afecteze stilul de viata. In primul rand, este important sa fim atenti la frecventa si intensitate, inainte de a ne gandi la un diagnostic: cat de des ni se intampla si cat de intens simtim fricile respective (prea mult timp petrecut in anxietatea dezvolta riscul aparitiei depresiei).
Anxietatea se bazeaza in special pe strategia de a evita: sunt persoane care incep sa evite sa iasa din casa, sa tina o prezentare, sa faca anumite lucruri pentru cariera lor sau incep sa aiba probleme cu somnul. In general, e frica de a face anumite activitati, dar asta vine mai degraba dintr-o teama interioara, dintr-un scenariu imaginar, decat din ceva tangibil, cu real impact negativ asupra noastra.”
Forme si semne ale anxietatii
“Sindromul de stres post traumatic, atacul de panica, agorafobia si celelalte fobii sunt forme ale anxietatii. In DSM – manualul de diagnostic folosit de specialisti – exista un tablou clinic bazat pe criterii de diagnostic. Anxietatea, ca si depresia, poate sa ajunga pana la tulburare, insa sunt criterii specifice care duc la punerea acestui diagnostic. Este normal sa trecem prin stari de anxietatea, am fost inzestrati natural cu aceasta abilitate, diferenta o fac criteriile despre care spuneam.
Unele persoane acuza aceste semne ale anxietatii:
inclestari ale muschilor
dureri de spate
tiuit in urechi
senzatia de ameteala
senzatia de lesin
palme transpirate
tremur
senzatia de sufocare
hiperventilare
Sunt foarte multe persoane care gesticuleaza intr-un anumit fel cu mainile, au un anumit ritual fara de care nu pot incepe sa faca ceva, gandindu-se ca nu o sa le iasa ce si-au propus daca nu savarsesc acel ritual. Si astea sunt forme si semne ale anxietatii.
Cand vorbim de anxietate, atentia este indreptata pe zona de corp: gura uscata intr-un mod foarte sesizabil, senzatia ca nu mai poti vorbi, iar daca simti ca nu mai pot vorbi si mintea interpreteaza asta, incepi sa hiperventilezi, ai ameteli, apare durerea de cap. Cred ca fiecare se poate uita la ce il incurca.
La nivel mental sunt framantarile, atunci cand stau prea mult si ma gandesc, si imi fac o poveste din care nu mai pot sa ies.”
Cum vindecam anxietatea
“Anxietatea nu este ceva de care trebuie sa scapam. Ea face parte din noi, are functii bune si important este sa invatam sa o gestionam. Cand ajunge sa ne influenteze o buna parte din stilul de viata si sa impiedice cursul firesc al vietii, atunci da, e momentul sa invatam o gestionam.
In cazurile in care exista un diagnostic (tulburare de anxietate, stres post traumatic) atunci se recomanda un mix intre medicatia pe care o da psihiatrul si sedintele de terapie. Asta este formula in situatiile in care medicatia nu creeaza dependenta. Pentru situatiile in care nu este cazul de psihiatru, aici se recomanda psihoterapia, in ideea de a ne ajuta sa intelegem care sunt fricile si de a invata metodele de gestionare – lucrul cu corpul, conectarea cu corpul, mindfulness-ul.
Intr-o cultura in care suntem propriii nostri medici, in care ne sfatuim unul pe celalat ce sa luam fara sa citim macar prospectul, fara sa ne interesam daca noua personal ni se potriveste si ne-ar face bine, ceea ce se intampla este ca medicatia poate duce la un alt comportament de evitare. Practic, invatam sa fugim de ce ni se intampla luand acea medicatie cu gandul ca ne va linisti si nu vom invata niciodata sa ne gestionam anxietatea. Daca medicatia nu o sa isi mai faca efectul, o sa ne panicam si mai tare si o sa tragem concluzia ca nimic nu ne mai poate ajuta.
Pentru ca ceea ce face un anxios este sa incerce foarte multe modalitati de scapare, fara sa isi exerseze rabdarea de a sta in starea respectiva pentru a invata sa o gestioneze. O pastila este la indemana, stim ca este acolo si ca o putem lua oricand frica incepe sa isi faca simtita prezenta.
Conectarea la trup
Ce ar trebui sa facem este sa ne conectam la trup si sa ne dam seama unde in corp simtim anxietatea. Corpul incearca sa ne transmita ceva, iar atunci cand sunt foarte multe in mintea noastra, se ajunge la catastrofizare. Corpul nu poate sa se duca acolo unde mintea ajunge si va incepe sa somatizeze. Si atunci, trebuie sa ne intrebam: ce am nevoie? Am nevoia sa iau o pauza, am nevoie sa respir, am nevoie sa imi iau la intrebari anumite scenarii pentru ca mintea construieste aceste scenarii si ajungem la gandirea alb/negru, la catastrofizare.
Nu este de domeniul meu, probabil exista remedii din medicina naturista care ajuta, dar din practica mea, ce functioneaza este: a invata sa respir corect, a invata sa ma conectez cu corpul meu, a identifica in corpul meu unde simt anxietatea.”
5 activitati care te scapa de anxietate si de ce functioneaza
“Am deschis cutia pandorei cu psihologie, din fericire, avem acces la tot mai multe informatii si studii, insa nu avem timp si capacitatea de a folosi corect informatia si ajungem sa ne punem singuri un diagnostic gresit.
Asa ca hai sa invatam corect despre lucrurile astea, care sunt simptomele si durata lor. Un diagnostic se pune in urma stabilirii unui numar specific de criterii, revizuite in ultimele trei saptamani. Celelalte sunt catalogate drept reactii fiziologice normale“, a incheiat psihoterapeutul Diana Lupu.
Foto: depositphotos.com