Introvertitii pot fi mai sensibili la alcool, cofeina si muzica, se arata intr-un studiu

1
De Denisa Toma
6 apr. 2022

Daca te consideri o persoana introvertita, atunci stii ca nevoile tale sunt diferite de cele ale persoanelor extrovertite.

De exemplu, ai nevoie sa petreci mai mult timp singura pentru a-ti incarca bateriile, in special dupa ce ai socializat mai mult. De asemenea, unii introvertiti prefera sa petreaca seri linistite acasa, decat sa iasa in oras sau sa se intalneasca cu prietenii. Iar specialistii au descoperit ca persoanele introvertite sunt mult mai sensibile la stimuli precum cofeina, alcool si muzica.

Iata care este o posibila explicatie pentru acest lucru: in general, „introvertitii au tendinta de a fi mai intuitivi si mult mai constienti de propriile lor ganduri, precum si mult mai sensibili la mediul exterior”, declara medicul psihiatru Gregory Scott Brown pentru wellandgood.com.

Cum iti antrenezi creierul pentru a fi mai spontana in viata de zi cu zi

Este valabil in special atunci cand introvertitii sunt inconjurati de oameni.

„Acest lucru inseamna ca introvertitii au sanse mai mari de a observa orice stimul extern, fie ca este vorba de un comentariu, o privire, un gest sau o actiune a unei alte persoane”, spune specialistul.

Desi persoanele introvertite sunt percepute adesea ca fiind timide sau antisociale, Dr. Brown spune ca nu este intotdeauna cazul.

Din perspectiva stiintifica, diferenta dintre extrovertiti si introvertiti este raspunsul la stimuli, cunoscut si ca nivelul de activare a cortexului. Extrovertitii au univel scazut de activare, ceea ce inseamna ca au nevoie de stimuli mai puternici. De aceea se simt in mod natural energizati de interactiunile sociale.

In schimb, introvertitii au un nivel de activare a cortexului ridicat, astfel ca evita stimularea.

Avand in vedere acest lucru, medicul psiholog Carla Marie Manly explica de ce este posibil ca introvertitii sa fie mult mai sensibili la situatii si substante stimulente, in special la cofeina, alcool sau muzica.

Cofeina

„Pentru ca introvertitii au tendinta de a fi mult mai constienti de sine, in privinta corpului, mintii si starii lor interioare, cercetarile sugereaza ca sunt mai predispusi sa observe efectele ingerarii unor substante precum cofeina”, explica Dr. Brown.

De ce compania persoanelor atragatoare te face sa arati si tu mai sexy

„De exemplu, un studiu publicat in Journal of Human Kinetics a testat 42 de participanti (21 extrovertiti si 21 introvertiti) pentru a observa daca efectele cofeinei le afecteaza performanta. Rezultatele au aratat ca introvertitii pot percepe mai bine daca au ingerat cofeina sau placebo, comparativ cu extrovertitii”, pune specialistul.

Desi dozele mai mari de cofeina pot duce la un raspuns fizic, precum cresterea ritmului cardiac, in cazul ambelor tipuri de personalitate, introvertitii sunt capabili sa observe mai usor aceste efecte.

In ceea ce priveste efectul asupra performantei, rezultatele studiilor nu sunt deosebit de clare. Unele cercetari au aratat ca extrovertitii au avut o performanta imbunatatita dupa ce au consumat cafea, dar introvertitii au devenit suprastimulati, ceea ce le-a afectat performanta.

In acelasi timp, un alt studiu a aratat ca persoanele extrovertite si cele introvertite nu sunt afectate diferit de consumul de cofeina, indiferent de momentul zilei.

4 adevaruri pe care le uitam in vremurile grele (si care pot face o diferenta enorma)

Prin urmare, chiar daca nu exista diferente majore asupra performantei in urma consumului de cofeina, introvertitii pot simti mai puternic efectele secundare ale cofeinei, precum agitatia sau accelerarea batailor inimii.

Muzica

In privinta sensibilitatii la muzica, Dr. Brown mentioneaza ca un studiu restrans, care a comparat raspunsul introvertitilor si extrovertitilor la muzica si la zgomotul de fundal, a aratat ca extrovertitii lucreaza cu muzica pe fundal de doua ori mai mult decat introvertitii. Desi performantele extrovertitilor au fost aceleasi cu sau fara muzica, introvertitii au avut rezultate mai slabe daca se auzea muzica pe fundal.

Acest lucru sustine teoria ca introvertitii sunt mai sensibili la stimulii externi.

Alcoolul

Cercetarile nu indica faptul ca introvertitii sunt mai sensibili la alcool, dar sunt mai sensibili la mediul in care traiesc si la stimulii interpersonali.

„Acest lucru ii poate face mai predispusi sa consume alcool pentru a face fata situatiilor sociale, pentru a reduce anxietatea in astfel de situatii sau pentru a se integra”, spune Dr. Manly.

Consumul de alcool creste, de asemenea, nivelul dopaminei, unul dintre cei patru hormoni care ne dau o stare de bine.

In comparatie cu extrovertitii, persoanele introvertite au mai putini receptori pentru dopamina, ceea ce le face mai sensibile la dopamina. Iar acest lucru ii afecteaza pe introvertiti atat pozitiv, cat si negativ.

„Cresterea nivelului de dopamina ii permite unui introvertit sa se simta mai incantat si sa ‘iasa din carapace’, dar in acelasi timp efectele dopaminei il pot face sa se simta anxios, coplesit si suprastimulat”, spune specialista.

Ea adauga faptul ca introvertitii sunt mult mai sensibili din punct de vedere mental si emotional. Prin urmare „nesiguranta si lipsa de control asociate cu consumul de alcool pot induce anxietate inainte, in timpul si dupa consumul de alcool”. Cu alte cuvinte, pentru unii introvertiti, costurile fizice si psihologice ale consumului de alcool nu merita rasplata temporara oferita de acesta, considera medicul.

Foto: depositphotos.com