Ai un job care te solicita prea mult si sunt zile din saptamana cand chiar nu ai timp sa faci nici macar o baie relaxanta? Depinde de tine cum iti gestionezi sarcinile astfel incat sa ai timp si pentru tine.
La un moment dat, am facut terapie cu un psiholog in varsta de 82 de ani si ma tot plangeam la el ca-mi trece timpul prea rapid. „Timpul trece la fel pentru toti”, mi-a spus el, explicandu-mi ca tine doar de mine felul in care imi gestionez sarcinile zilnice astfel incat sa fiu multumita. De atunci nu m-am mai plans si am cautat cele mai bune metode de echilibrare. Iata o serie de obiceiuri mindfulness pe care le potipractica zilnic:
7 obiceiuri care te vor transforma intr-o persoana mai calma
Incepe dimineata cu… o pauza!
Dimineata este momentul ideal pentru a exersa mindfulness-ul. Ziua abia incepe, este frumoasa si linistita si s-ar putea chiar sa fie singurul moment pe care ti-l poti dedica. Asadar, in loc sa te grabesti sa te dai jos din pat si sa incepi rutina de dimineata, acorda-ti cateva minute pentru lenevit. Ramai in pat, fii recunoscatoare pentru orice inceput de zi si savureaza prezentul.
Daca nu iti place sa stai in pat, atunci muta-te pe canapea. In pozitia sezut, cu spatele drept, concentrandu-te pe respiratie. Poti, de asemenea, sa meditezi – este o activitate care te va ajuta sa iti incepi ziua cu mai mult optimism.
Evita sa mananci in graba
Cand ai apreciat ultima data o mancare gustoasa? E de inteles, ai un stil de viata activ, esti mereu ocupata, si, ca urmare, mancatul a devenit ceva facut in graba. Ce ar trebui sa faci, de fapt, este sa incerci sa iti prepari singura mancarea si apoi sa o savurezi pe deplin. Incearca sa-ti cumperi alimentele de la producatorii locali si sa le gatesti chiar tu.
Odata asezata la masa, cu farfuria in fata, mesteca incet si cu atentie, savurand fiecare inghititura. Acest lucru nu doar ca te relaxeaza, dar te ajuta sa ai si o digestie mai buna. Si inca ceva: fara telefon sau televizor la masa. Compania unei persoane dragi este indicata.
Snacksuri crocante din caju: 3 variante delicioase pentru gustarea perfecta
Petrece mai mult timp in aer liber
Poate ca ai auzit destul de des acest indemn, dar l-ai subestimat. Plimbarile in aer liber (fie si pentru jumatate de ora) sunt o modalitate excelenta de a te conecta cu emotiile tale, de a relaxa, de a-ti oxigena creierul si a capata mai multa energie.
Vestea buna este ca nu trebuie sa mergi la munte, la mare sau in alte locuri indepartate pentru a obtine rezultatele dorite. Este suficient sa iesi din casa si sa faci o plimbare prin cartier. Chiar daca nu ai spatii verzi in apropiere, plimba-te pe stradutele dintre blocuri, acolo unde copacii sunt inverziti si pasarile canta. Conecteaza-te la prezent, observa ce vezi, ce auzi, ce mirosuri simti, cum este vremea.
Mediteaza in fiecare zi
In timpul meditatiei, te conectezi cu mintea ta. Nu te ingrijora daca la inceput nu vei putea sa te concentrezi prea bine. Chiar e nevoie de ceva timp pentru a exersa respiratia controlata si pentru a elimina toate distragerile. Totodata, exercitiile de respiratie te ajuta sa treci mai usor peste perioadele de stres.
Evita sa te aglomerezi cu prea multe sarcini zilnice
Sa bifezi cat mai multe activitati intr-o singura zi nu este sanatos, chiar daca pe moment te bucura gandul ca vei rezolva mai multe treburi dintr-un foc. Pe langa faptul ca acestea te vor stresa si aglomera, te vei apuiza si vei pierde toata eficienta. Studiile sugereaza ca multitasking-ul scade eficienta la locul de munca, reduce atentia si memoria, si pe termen lung, scade stima de sine.
Daca ai totusi multe sarcini de finalizat in aceeasi zi, rezolva-le pe rand; dupa ce ai terminat-o pe prima, ia o pauza si abia dupa incepe-o pe a doua. Este o modalitate mai eficienta de a face lucrurile.
De ce e bine sa visezi cu ochii deschisi: 4 trucuri benefice pentru creier
Accepta ceea ce simti si transforma-ti emotiile
Sa traiesti in prezent inseamna sa iti accepti sentimentele, oricum ar fi. Sentimentele bune ne incanta si ne dorim ca ele sa nu ne paraseasca niciodata, insa ce facem cu sentimentele negative? Acestea sunt parte din noi si pot aduce efecte pozitive asupra vietii noastre (sub forma unor lectii invatate sau oportunitatea de redescoperire a propriei persoane).
Acorda atentie hobby-urilor tale
Petrece timp facand ceea ce iti place si traieste din plin momentele de relaxare. Indiferent ca iti place sa desenezi, sa pictezi, sa construiesti, sa crosetezi, sa scrii sau sa faci fotografii, latura ta creativa te va ajuta sa-ti depasesti blocajele. Mai mult, practica mindfulness iti poate stimula creativitatea. De pilda, cand faci o plimbare sau meditezi, s-ar putea sa descoperi ca ideile noi si creative iti vin mai usor.
Angajeaza-te in activitati fizice de care esti pasionata
Cel mai usor ne relaxam corpul si mintea atunci cand facem ceva care ne place. Alergarea, fitness-ul, dumetiile, ciclismul si orice alt sport practicat cu pasiune te ajuta sa-ti exersezi atentia si consecventa in toate domeniile vietii tale.
Foto: depositphotos.com