Motivul? Unele sunt nocive pentru ca polueaza si impiedica regenerarea mediului. Afla care sunt lucrurile pe care le folosesti fara sa stii ca distrug planeta, dar si alternativele lor pentru o lume mai buna.
1. Alege cu mai multa atentie produsele de ingrijire
Unele produse de infrumusetare precum deodorantele, sampoanele sau cremele pot avea in componenta lor ingrediente care pot uneori sensibiliza atat pielea, cat si ecosistemele planetei. Asa ca, ar fi bine sa citesti cu mai multa atentie etichetele de pe ambalajele produselor pe care le folosesti sau intentionezi sa le cumperi. Bazeaza-te pe cele care contin ingrediente naturale provenite din surse certificate, cu ambalaje eco-friendly, realizate din plastic 100% reciclabil, refolosibil sau compostabil.
O buna optiune sunt cele de la Garnier, un brand care isi propune sa fie cat mai prietenos cu mediul. Folosindu-le timp indelungat vei vedea ca rutina ta de skincare este una de incredere, demna de recomandat si altora, gratie ingredientelor, 99% vegane, ce ofera rezultate eficiente si de durata.
Produsele Garnier sunt marcate cu simbolul programului Leaping Bunny al organizatiei Cruelty Free International si indica siguranta ca acestea nu au fost testate pe animale. Mai mult, optand pentru gama Garnier contribui direct la procesul global de incetare a practicilor de cruzime si a misiunii Green Beauty lansata in 2020 pentru un viitor al planetei mai sustenabil.
Cu siguranta te-ar bucura sa afli si ca brandul Garnier Romania s-a implicat chiar si pe plan local, alaturi de Asociatia Viitor Plus, in proiectul educational Eco Provocarea (un program extracurricular de protectie a mediului si dezvoltare personala). In cadrul lui, elevi si profesori au participat la o serie de activitati practice si educative de reciclare, igienizare, plantare, targuri de economie circulara, dar si sesiuni nonformale educationale pentru mediu (ateliere, campanii de constientizare, webinarii de instruire). Totodata, pe toata durata campaniei desfasurata in perioada 1 februarie si 31 martie 2022, la achizitionarea oricarui produs Garnier semnalizat in campanie, L’Oréal Romania a oferit spre sponsorizare catre Asociatia Viitor Plus un procent din vanzare in vederea premierii celor mai activi tineri voluntari pentru mediu, desemnati castigatori in urma unor competitii educationale privind sustenabilitatea.
2. Evita odorizantele de camera si betisoarele parfumate
Sprayurile, odorizantele de camera in sticlute si betisoarele parfumate contin substante chimice care afecteaza organismul si implicit pot dauna mediului inconjurator. Vaporii sau fumul care se degaja din aceste produse ajung usor in plamani, de aceea, specialistii avertizeaza ca folosirea lor pe termen lung nu este recomandata deoarece declanseaza alergii, astm bronsic, iritatii oculare, dureri de cap si ameteli. O solutie mai buna pentru a reimprospata aerul din casa pot fi infuzoarele pe baza de uleiuri volatile extrase din plante, cojile de citrice, cafeaua proaspat macinata sau fruntele de dafin uscate. Toate acestea indeparteaza eficient mirosurile neplacute din casa, nu-ti perturba sanatatea si nici nu polueaza planeta.
3. Exclude din garderoba hainele din poliester sintetic
Prin procesul de spalare, materialele sintetice polueaza mediul si astfel, anual, se ajunge la o deversare a mii de tone de microfibre in ocean. De exemplu, la o singura spalare de haine cu un continut crescut de poliester se pot genera sute de mii de microfibre care pot ajunge in natura si implicit, in lantul alimentar, sustin specialistii. O alternativa mai buna pentru tine sunt hainele din bumbac organic obtinut din culturi ecologice controlate. La confectionarea acestor fibre nu se folosesc inalbitori chimici sau alte substante toxice care sa dauneze mediului inconjurator. Cum iti dai seama de toate acestea? Materialul este inscriptionat, de regula, cu mentiunea certificatelor GOTS sau ISARA. Ele indica faptul ca bumbacul nu a fost tratat cu pesticide sau substante fertilizante si ca nu contine formaldehida (o substanta periculoasa, considerata cancerigena).
4. Strange bateriile si du-le la centrele de colectare
Bateriile care nu ajung in centrele de colectare selectiva pot fi o sursa periculoasa de poluare. In contact cu apa sau pamantul, acumulatorii si bateriile se descompun, contaminand mediul timp de zeci de ani. Acestea emana mercur, cadmiu, nichel, zinc, argint si plumb, adica o serie de metale grele extrem de toxice, ce pot genera probleme de sanatate precum alergii, sterilitate, pierderi de memorie, afectiuni cardiovasculare si cancer. Bateriile solare pot fi o altenativa eco pentru tine.
5. Detergentii chimici, risc de alergii si dermatite
Cel mai des, apele sunt poluate din cauza detergentilor deversati in apele naturale. Odata ajunsi aici, in lipsa unui sistem corespunzator de epurare, concentratia de detergenti chimici poate creste in apa si poate duce la dereglarea proceselor de mediu. Cele mai raspandite substante chimice din detergenti, inalbinori si balsamuri sunt surfactantii, acizii, abrazivii, clorul, oxigenul activ, fosfatii si enzimele de curatare. Odata ce ajung in mediul inconjurator, exista riscul ca ele sa intre in contact cu pielea sau caile respiratorii, provocand alergii, dermatite si chiar unele forme de cancer, sustin specialistii. Cu toate acestea, nu te ingrijora! Oricand poti reduce cantitatea de substante chimice in natura, desigur, optand pentru detergentii naturali, pe baza de plante. Pe langa faptul ca formulele lor sunt hipoalergenice, ele nu necesita pre-spalare, nu contin coloranti, inalbitori optici, fosfati sau petrochimicale.
Foto: Depositphotos.com