Medicul nutritionist Morgan Harm dezvaluie 10 mituri despre pierderea in greutate:
Mitul #1: Pierderea in greutate este un proces liniar
Oricine a incercat vreodata sa slabeasca, fie ca a dorit sa isi imbunatateasca starea generala sau sa se simta bine in trupul sau, stie ca procesul este un caz clasic de Instagram versus Realitate.
Pierderea in greutate se bazeaza pe o varietate de factori si este, intr-adevar, mai degraba un drum cu multe gropi, suisuri si coborasuri, decat o linie dreapta. Multi s-au descurajat rapid cand, in ciuda efortului depus, pareau ca nu se indreapta in directia corecta. Ce nu au stiut este ca, cel mai probabil, fara a se afla sub observatia unui specialist, efortul depus nu era intocmai cu folos.
Mitul #2: Trebuie sa „lucrezi” cu un deficit caloric mare
Ori de cate ori cineva imi spune ca incearca sa manance 1.200 de calorii sau mai putin pe zi pentru a slabi, simt instant cum imi creste tensiunea. Pentru un adult obisnuit, 1.200 de calorii reprezinta mult sub nevoile zilnice, dar am fost conditionati sa credem ca a manca mai putin inseamna automat ca vom pierde mai mult in greutate. In realitate, consumul mic de calorii poate opri pierderea in greutate si poate favoriza, in schimba, pierderea micronutrientilor cheie din sursele alimentare. Fiecare individ are nevoie de o anumita cantitate de calorii pentru a mentine functiile normale ale corpului. Pentru majoritatea oamenilor, un deficit de chiar si 200 de calorii pe zi poate ajuta la pierderi semnificative in greutate, dar este mai important sa te concentrati pe calitatea alimentelor decat pe calorii. Redu „caloriile goale” (fast food, dulciuri) si vei vedea schimbari pozitive in doar 2 luni.
Mitul #3: Grasimea ingrasa
Nebunia cu continutul scazut de grasimi a inceput in anii ’90, facandu-i pe toti sa creada ca grasimea ingrasa. De fapt, grasimea singura nu favorizeaza cresterea in greutate. Este un macronutrient important de care organismul are nevoie pentru absorbtia nutrientilor si producerea de hormoni. In plus, s-a demonstrat ca grasimile poli si mono-nesaturate scad riscul de boli cardiovasculare si scad colesterolul LDL. Asadar, cand vine vorba de sanatatea ta generala, opteaza pentru grasimile nesaturate, sanatoase pentru inima, care se gasesc in alimente precum avocado, nuci, seminte de in si somon.
Mitul #4: Toate caloriile sunt egale
Prin definitie, caloriile sunt o masura a energiei. Toate alimentele (chiar si optiunile sanatoase) contin calorii. Deci, in esenta, toate caloriile sunt egale ca masuratori intr-un laborator, dar efectele caloriilor asupra organismului tau sunt diferite. Fiecare aliment trece prin procese metabolice diferite, care afecteaza metabolismul, hormonii, nivelul de foame/satietate si greutatea. Cand vine vorba de pierderea in greutate, alimentele integrale, bogate in fibre si proteinele slabe, iti vor pune intestinul la treaba (intr-un mod bun!), rezultand o accelerare a metabolismului.
Mitul #5: Trebuie sa mananci mai multe proteine pentru a pierde in greutate
Desigur, acest lucru nu este complet fals. Proteina este un macronutrient important care ne ajuta sa ne mentinem satui, sa construim masa musculara slaba si sa reparam tesuturile. Iar unele cercetari au aratat cum cresterea cantitatii de proteine din dieta ta poate duce la pierderea in greutate. Insa exista multa confuzie cu privire la cantitatea de proteine de care avem nevoie de fapt. In timp ce o regula generala spune sa consumam 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporala pe zi, nu scoate calculatorul inca. Cantitatea de proteine de care ai nevoie poate varia semnificativ in functie de nivelul de activitate fizica, varsta, sex sau daca esti insarcinata ori alaptezi. Deci, in loc sa te concentrezi pe grame si procente, opteaza pentru adaugarea unor surse de proteine slabe si bogate in nutrienti, cum ar fi oua, leguminoase, tofu, peste si pui.
Cum sa-ti conturezi trasaturile ca un make-up artist. Alegerea nuantelor ideale si tehnica perfecta
Mitul #6: Suplimentele de slabit te ajuta sa slabesti rapid
Suplimentele sunt exact asa cum suna: un supliment pentru dieta ta generala. Nutritionistul recomanda intotdeauna o dieta echilibrata in primul rand si abia apoi suplimentele pentru a completa golurile. Nu este nicio rusine sa iei zilnic vitamine sau minerale pentru a imbunatati sistemul imunitar, dar vad adesea oameni care cad victime ale suplimentelor ce promit pierdere kilogramelor in plus. Exista o vorba veche care spune: “Daca suna prea bine ca sa fie adevarat, probabil ca nu este”. Asadar, inainte de a cumpara ceaiul pentru slabit, retine ca acesta nu poate inlocui consumul de alimente integrale. Mai mult, ar putea chiar dauna sanatatii.
Mitul #7: Carbohidratii ingrasa
Am fost invatati sa punem in categoria “asa nu” alimente precum painea alba, pastele, produsele de patiserie etc. Dar carbohidratii nu sunt inamicul, spune medicul nutritionist. Niciun aliment sau macronutrient nu este responsabil pentru cresterea in greutate. De fapt, corpul tau are nevoie de carbohidrati pentru a produce energie pentru celule. Atunci cand oamenii au succes cu dietele “sarace in carbohidrati”, de obicei asta se datoreaza faptului ca elimina alimentele zaharoase sau procesate. Acestea fiind spuse, nutritia nu este o abordare universala, asa ca ceea ce functioneaza pentru unii poate sa nu functioneze pentru altii. Cand vine vorba de consumul de carbohidrati in dieta, recomand sa optezi pentru fructe si legume, cereale integrale si leguminoase.
Mitul #8: Alimentele sanatoase sunt mai scumpe
Pentru multi oameni, o bariera in atingerea obiectivelor legate de silueta mult visata este situatia fincianciara. Intra in orice magazin alimentar si este usor de inteles de ce alegerea alimentelor sanatoase poate parea de neatins din punct de vedere financiar. Din fericire, exista posibilitatea sa alegi alimente care sa te ajute in dieta fara a-ti compromite bugetul. Cand faci cumparaturile, nu uita de produsele congelate si conservate. Ambele sunt optiuni prietenoase cu bugetul si sunt la fel de dense in nutrienti.
Cu toate acestea, nutritionistul recomanda sa alegi conserve cu continut scazut de sodiu sau fara sare adaugata. Cerealele de baza, cum ar fi orezul brun, fulgii de ovaz, quinoa si pastele din grau integral sunt alimente potrivite in dieta si sunt, de obicei, mai ieftine. In cele din urma, sursele de proteine, cum ar fi conserva de ton, pieptul de pui congelat sau leguminoasele conservate vin in ajutor pentru dieta ta sanatoasa si cu bani putini.
Mitul #9: Trebuie sa renunti la alimentele tale preferate
„Am avut multi pacienti care mi-au spus ca nu pot sa renunte la desertul lor preferat, asa ca mai bine nu se apuca sa slabeasca”, spune nutritionistul. Din fericire, acest lucru este complet neadevarat. Intotdeauna le reamintesc clientilor ca se pot bucura din cand in cand de acel desert, alegand si alimente care sa le aprovizioneze organismul cu energie durabila. Cheia nu este sa tai din mese, ci sa adaugi optiuni bogate in nutrienti.
Mitul #10: Totul sau nimic
Multi pacienti cred ca trebuie sa mearga “all in” sau sa renunte la toate alimentele procesate si sa faca exercitii fizice sapte zile pe saptamana pentru a avea succes in pierderea kilogramelor in plus. Acest tip de mentalitate duce la epuizare si te poate face sa te simti lenesa, fara vointa sau ca sim cum esti un esec. Prima intrebare pe care medicul o adreseaza atunci cand cineva ii spune ca vrea sa slabeasca este: “Care este “de ce”-ul tau? De ce vrei sa slabesti?”. Oricare ar fi motivul, aceasta este inspiratia si motivatia la care vei reveni pentru a-ti atinge obiectivele. Nu este vorba despre lipsa de vointa sau de lene, ci despre intelegerea “de ce”-lui si cum sa faci schimbari semnificative in obiceiurile tale zilnice.
Ca in orice alta situatie legata de sanatate, discuta cu medicul tau inainte de a incepe orice fel de regim pentru pierderea in greutate.
Foto: Instagram/@joinform