KINETOTERAPIA – Terapia prin miscare ajuta la redobandirea si mentinerea starii de sanatate!

1
De Gavrila Alina
28 apr. 2022

Durerea este cel mai mare dusman al corpului, mai ales atunci cand vorbim despre dureri de spate, dureri musculare, articulare si de cele mai multe ori exercitiile fizice de recuperare efectuate incorect, ne pot dauna si mai mult.

In clinicile de specialitate putem efectua exercitii de recuperare medicala sub indrumarea specialistilor kinetoterapeuti, insotite de terapii dedicate fiecarui tip de durere. Ioana Berza – Kinetoterapeut in cadrul clinicii Iola, ne vorbeste despre cum putem avea grija de corpul nostru, despre cum putem preveni si trata durerile articulare si mai ales despre beneficiile majore pe care le are kinetoterapia asupra organismului.

Care este diferenta dintre un kinetoterapeut si un fizioterapeut? 

Din experienta mea de angajator, titulatura de kinetoterapeut este obtinuta de cei ce termina acesta specialitate in cadrul Facultatii de Sport si Stiinte ale Miscarii, iar cea de Fiziokinetoterapeut de cei care termina in aceeasi Specializare de Kinetoterapie, doar ca in cadrul Facultatii de Medicina, anii de licenta pentru absolvire sunt aceeasi, in numar de 3.

De ce aleg oamenii sa mearga la sala pentru miscare, sport, slabit, masa musculara, sau alt motiv, si nu vin la sala de kinetoterapie?

In primul rand din lipsa de informatie si din lipsa de cultura. Extrem de putini oameni cunosc faptul ca termenul de KINETOTERAPIE inseamana TERAPIE PRIN MISCARE. Salile de kinetoterapie aparute in clinicile moderne din ultimii ani dispun de aceeasi aparatura, daca nu chiar mai precisa si mai corect construita ca si cele de sala. Din pacate oamenii nu stiu ca venind sa faca aceleasi lucruri si sa obtina aceleasi teluri si rezultate intr-o sala de kinetoterapie, unde sunt asistati de un kinetoterapeut (care 3 ani de zile a invatat anatomia, posturarea, modalitati CORECTE de face exercitii fara a afecta alte parti ale organismului) vor ajunge si intr-un timp mai scurt si intr-un mod mult mai exact si SANATOS pentru ei la aceleasi rezultate pe care spera sa le obtina la sala.

Subliniez acest aspect deoarece in anii de practica, am intalnit foarte multe cazuri de pacienti care ajung in clinica cu probleme majore din cauza faptului ca au fost la sala, au facut acolo diferite exercitii (fara a fi supravegheati de o persoana care a studiat 3 ani anatomia musculatara si tot ce inseamna tendoane, postura, articulatii, stabilitate, echilibru de forte musculare, etc. cu tot respectul pentru meseria de trainer.). Este o lipsa de cultura in zona de est a Europei, in Romania cu precadere, asa e gandirea, din pacate foarte gresita… ”merg la sala sa slabesc”, ”Merg la sala sa pun masa musculara”, etc. Toate acestea se pot face, intr-un mod corect si fara sa creeze dezechilibre sau accidentari in salile de kinetoterapie.

Cand stim ca avem nevoie sa mergem la fizioterapie?

Daca ma raportez la ce traiesc si intalnesc in clinica raspunsul este simplu….atunci cand doare, sau atunci cand dupa o interventie chirurgicala sau o accidentare medicul a recomandat. Fizioterapia in clinica IOLA este asigurata de o serie de aparate de ultima generatie care vin si ”repara” zonele anatomice care au fost afectate din diverse motive, telul primordial fiind sa opreasca durerea, de aici si sloganul nostru ”STOP DURERE!”.

In ce constau sedintele de fizioterapie?

Echipa IOLA urmeaza un concept extrem de important, de aceea noi nici nu am dorit sa lucram cu casa de asigurari. Sedintele de fizioterapie se stabilesc in urma unui consult amanuntit a medicului de recuperare medicala alaturi de kinetorapeut si sunt INDIVIDUALIZATE pe organismul, durerea, afectiunea si bolile asociate fiecarui pacient. Nu putem trata nici macar o banala entorsa la fel la doi pacienti. In cadrul sedintelor de fizioterapie ne ajutam de aparatura de ultima generatie precum: Electroterapie, Laser, Ultrasunete, Unde scurte, CaRe Therapy, Deep Oscilation, Crioterapie, Parafina, Masaj, Elongatii, Drenaj limfatic, Magnetoterapie si multe altele.

Pentru fiecare pacient alcatuim o ”reteta” de tratament in urma celor constate la consultatia initiala. Ne folosim practic de efectele terapeutice ale fiecarui aparat pentru a ajunge la vindecare. Scopul principal este stoparea durerii! Dupa care reducerea imflamatiei, dupa care refacerea functiei musculare sau articulare, dupa care consolidarea unde isi intra in rol kinetoterapie (am dat doar un exemplu, totul variaza in functie de patologie).

Ceea ce noi in clinica IOLA facem diferit si consideram extrem de important este monitorizarea permanenta a pacientului. Aici ma refer la verificarea evolutiei sale, ”reteta” de care vorbeam anterior este mereu refacuta in functie de raspunsul organismului si de evolutia recuperarii. Nu facem aceleasi proceduri din prima sedinta pana in  ultima, cum se practica in statiuni sau in clinicile care colaboreaza cu Casa de Asigurari, deoarece monitorizand permanent constatam ca ce am prescris in prima sedinta cand pacientul poate sa-a prezentat intr-un puseu acut, si-a atins obiectivul, iar acum trebuie sa alcatuim o alta ”reteta” potrivita pentru evolutia din acel moment, scoatem anumite proceduri, le inlocuim cu altele, renuntam la anumite aparate si introducem altele, si tot asa pentru a ne asigura ca in 10 sedinte pacientul pleaca in cea mai buna stare de sanatate de la noi.

De cate ori pe an trebuie sa reperam procedurile?

Aceasta intrebare se adreseaza in mod special persoanelor care au inceput procesul de degenerare articulara, ma refer evident la artroze, incluzandu-le aici pe toate. Odata de articulatiile sufera de procesul normal de altfel de degenerare, odata cu inaintarea in varsta, exista in timpul anului cam doua momente cheie cand pacientii ar trebui sa se prezinte la noi, primavara si toamna. Schimbarile aduse de anotimpuri ii afecteaza, si de obicei cam in aceste perioade ei sufera de pusee acute, care ar putea cu usurinta fi ocolite daca si-ar crea acest obicei de a veni macar de doua ori pe ani sa faca cate o cura de tratament si intretinere. Asa cum la masina mergem sa schimbam cauciucurile toamna si primavara, sa-i facem un schimb de ulei, un mic itp, si ni se pare NORMAL, de ce nu facem asta si cu corpul nostru?

Este nevoie de un regim de viata special?

Da! Toti ar trebui sa intelegem ca miscarea ajuta privind-o din orice unghi. Cateva exercitii banale dimineata de inviorare, de streching, de punere in miscare a articulatiilor ar trebui sa faca parte din rutina oricarui om. Exista si cazurile de pacienti care au suferit diverse accidentari sau operatii. Dau aici exemplu cazul cel mai intalnit al durerilor de spate, herniilor. Cei ce se stiu cu astfel de probleme trebuie sa isi aloce zilnic un minim de timp (5-10 min) exercitiilor specifice acestei zone si sa urmeze in viata cotidiana miscarile care nu le pun in tensiune sau le solicita coloana. Toate acestea sunt invatate de kinetoterapeutii nostri atunci cand vin in clinica, si ne axam sa va dam exemple de astfel de exercitii si pe site-ul nostru www.iolacenter.ro si pe paginile noastre de pe retelele de socializare, pentru a veni in ajutorul tuturor.

De ce apar durerile articulare?

Pot aparea din diferite motive: accidentari, suprasolitare, sedentarism, inaintarea in varsta. Cel mai des intalnite sunt insa cele provenite de artroza (degenerarea articulara venita odata cu inaintarea in varsta) si sedentarismul. Imaginati-va orice articulatie doriti, si comparati-o cu o usa spre exemplu. Daca o usa nu se va deschide luni, ani deloc va incepe cu siguranta sa scartaie, sa se deschida greu, chiar si clanta va da de furca fiindca si ea se va apasa greu. Cum procedati in acest moment? Incepeti sa o curatati unde poate chiar a ruginit si sa o ungeti ca sa se deschida usor si fara sa scartaie. Acelasi lucru se intampla cu articulatiile noastre!

Prin miscare in articulatie se secreta lichid sinovial, el este ca este un lichid de ungere, la fiecare miscare el se secreta in fiecare articulatie solicitata si o face usor si nedureros de miscat. Nu veti auzi cracmente, nu veti simti durere, va merge lin. Acum ganditi-va la o persoana care este nevoita sa stea cu mana in gips 3 saptamani fiindca a suferit o ruptura. In mod automat nu va putea face nici o miscare din cele trei articulatii ale acelei maini (umar, cot, mana). Ce se intampla cand gipsul este dat jos? Toate cele trei dor, sunt anchilozate, nu mai au mobilitate, pana si musculatura este atrofiata. E un proces normal, nu s-au folosit doar 3 saptamani si ele deja nu au produs lichid sinovial (de ungere) au stat fixate intr o pozitie fixa si aproape orice miscare doare. Usor, ajutandu-ne de fizioterapie stopam durerea, si incepem prin kinetoterapie asistata uneori chiar de unele aparate care ne dau posibilitatea sa ne ajutam de ele lucrand miscarea cu ele atasate pe segmentele corpului, sa miscam cat de des si pe cate mai multe directii articulatia respectiva pana cand organismul incepe sa secrete din nou acel lichid sinovial si miscarea sa nu mai fie dureroasa.

Clinica Iola este recunoscuta pentru procedurile de recuperarea respiratorie post-covid prin kineto. Ce presupun acestea mai exact?

Dupa cum stim, infectia cu Sars Cov2 determina o afectare multipla de organe, afectarea respiratorie fiind cea mai comuna forma de manifestare la pacienti. Sechelele respiratorii, precum si a celorlate organe produc dizabilitati care impacteaza sever calitatii vietii.Recuperarea respiratorie presupune exercitii de respiratie profunda, exercitii de forta si rezistenta a muschilor respiratori si diafragm, posturari pentru mobilizarea secretiilor, drenaj si tapotaj toracic samd

Programul de reabilitare post Covid prin Kineto si Fizioterapie este individualizat si se stabileste dupa o evaluare clinico-functionala si paraclinica  riguroasa de catre medicul de reabilitare, kinetoterapeut,in colaborare stransa cu medicul cardiolog/neurolog/pneumolog/psiholog -in functie de comorbiditatile pacientului. Pacientii sunt in permanenta monitorizati cardio-respirator (TA, puls, frecventa respiratorie,Saturatie O2) in repaus si la efort si reexaminati periodic. Se evaluaza initial gradul de disfunctie respiratorie, mobilitate musculo-articulara, tonusul, troficitatea, echilibrul, ortostatismul, mersul, capacitatea de efort si de autoingrijire. Kinetoterapia respiratorie merge mana in mana cu cea musculo-articulara, cu mentiunea ca, exercitiile se cresc progresiv ca intensitate, si aici ne referim in primul rand la pacientii ce au necesitat oxigenoterapie.

Chiar si la cei, care au trecut printr-o forma usoara sau moderata de boala, respectam aceleasi reguli, exercitii usoare de stretching si tonifiere in prima saptamana. Mediul ambiant placut din „Clinica noastra”, dar si stimulativ, comunicarea cu pacientul, au un efect pozitiv pentru combaterea traumelor psihologice restante postCovid (anxietate, depresie etc).

Cand trebuie sa incepem sedintele si cate sunt necesare?

Programul de reabilitare trebuie initiat cat mai precoce, ideal chiar din sectiile ATI/boli infectioase/pneumologie, astfel imbunatatind prognosticul de evolutie al pacientului. Pacientii care se adreseaza Clinicii noastre sunt cei care au trecut de faza acuta. Numarul de sedinte nu este unul standard, se adapteaza fiecarui pacient in parte,in functie de gravitatea bolii si comorbiditati (restul afectiunilor pacientului). Este ideal ca pacientul sa continue tot restul vietii sa efectueze exercitiile de respiratie si de kinetoterapie musculo-scheletala, invatate si dobandite in clinica noastra, pentru ca terapia prin miscare=KINETOTERAPIA, ne ajuta nu doar sa redobandim, dar sa si mentinem starea de sanatate! Toti avem nevoie de MISCARE, vaccinati sau nevaccinati!

Care sunt cele mai comune terapii la care oamenii recurg in cadrul clinicii dvs?

Revin cu ce am spus la inceputul interviului. Din pacate in Romania nu exista cultura sau macar dorinta de preventie. Oamenii ajung in clinica doar in momentul in care au o suferinta care a ajuns deja la un nivel care le afecteaza calitatea vietii. Drept urmare nu pot spune ca exista anumite terapii la care oamenii recurg, fiindca asta ar insemna ca ei vin pentru a preveni.

Ce am insa bucuria sa observ este ca au inceput sa inteleaga beneficiilor Sistemului David, unic in judet si al doilea din Moldova in clinica IOLA. Este un sistem cu adresabilitate speciala coloanei vertebrale, care reface postura, reda mobilitate, intareste musculatura care sustine coloana vertebrala, printre multele sale beneficii. De asemenea vad ca se solicita mai des ozonoterapia, ca procedura de autohemotransfuzie, de intarire a sistemului imunitar, de fortificare a organismului, printre beneficiile sale. S-a vorbit destul de mult despre aceasta in media si online, si cred ca oamenii au inceput sa-i inteleaga beneficiile.