In fiecare zi ne confruntam cu sute de alegeri cu privire la familiile noastre, prieteni, sanatate, locurile de munca, bani, educatie, timp, achizitii, alimente. Si, cel mai important, obiectivele, credintele, valorile si atitudinile noastre. Unele dintre aceste decizii au un impact redus asupra vietii noastre, in timp ce altele ne pot afecta foarte mult conditia si sentimentul general de implinire.
Alegerea este actul de a selecta sau de a lua decizii atunci cand te confrunti cu multiple posibilitati sau optiuni. Este important de mentionat ca “a nu alege” este, de asemenea, o alegere – amanarea unei alegeri sau a nu lua o decizie este totusi o decizie.
Asadar, cum facem alegeri de care sa fim multumiti? Este important sa constientizam faptul ca intotdeauna va exista o forma de conflict in procesul de alegere. Preferintele, convingerile sau valorile noastre vor trebui reconciliate. De exemplu, trecem cu vederea antipatia noastra fata de adunarile mari pentru a participa la petrecerea unui prieten? Sau, daca alegem x in loc de y, cum ne vom gestiona posibilele sentimente ca y poate ne-ar fi adus mai multa satisfactie?
Desi alegerea implica o multitudine de factori, iata trei de luat in considerare:
REFLECTA SI APOI ALEGE
In prefata cartii “Prisoners of Our Thoughts: Viktor Frankl’s Principles for Discovering Meaning in Life and Work”, Stephen R. Covey a impartasit urmatoarele:
“Intre stimul si raspuns, exista un spatiu. In acel spatiu se afla libertatea si puterea de a alege raspunsul. Iar in raspunsul nostru se afla dezvoltarea si fericirea noastra.”
Spatiul (sau timpul) dintre ceea ce ni se intampla si cat de repede raspundem este extrem de important. Daca alegem sa reactionam impulsiv sau fara niciun element de gandire rationala, atunci raspunsul nostru ar putea sa nu fie optim. Dar daca incetinim si reflectam, s-ar putea sa descoperim ca alegerile pe care le facem actionand astfel sunt mult mai bune, nu numai pentru noi insine, ci si pentru ceilalti oameni implicati in situatie.
De ce nu regret ca am facut greseli in viata mea. Frica de regret este paralizanta
ALEGE INTOTDEAUNA OPTIUNEA CARE TI SE POTRIVESTE
Cand suntem ceva mai tineri, multe dintre alegeri sunt facute, in numele nostru, de cei in grija carora ne aflam. Pe masura ce ne maturizam, insa, devenim responsabili si trebuie sa facem propriile alegeri de viata.
Multe dintre alegerile pe care le fac oamenii (constient sau inconstient) sunt influentate de nevoia lor de a cauta siguranta, iubire si apartenenta. In unele cazuri, cand aceste nevoi nu sunt satisfacute, o persoana isi poate petrece intreaga viata traind viata altcuiva, cautand acceptarea celorlalti, in loc sa traiasca o viata care este adevarata pentru sine.
Cand te confrunti cu o alegere dificila, sfatul este sa faci un grafic care sa enumere avantajele intr-o coloana si dezavantajele in cealalta. Si ar mai fi de adaugat o a treia coloana, intitulata “alinierea cu sinele adevarat”. Atunci cand iei in considerare diverse optiuni, reflecta asupra modului in care alegerea te poate aduce sau nu mai aproape de sinele tau autentic/natura adevarata. Desigur, acest exercitiu poate evidentia faptul ca nu stii cine esti in interiorul tau sau cum vrei sa-ti traiesti viata. Cu cat ne intelegem mai clar pe noi insine – valorile noastre, ceea ce rezoneaza cu adevarata noastra natura, cu atat deciziile noastre vor fi mai autentice.
ALEGE SI MERGI INAINTE
Pentru a creste increderea atunci cand trebuie sa iei o decizie, ia in considerare urmatoarele:
Incerca sa simplifici optiunile zilnice, astfel incat sa iti pastrezi puterea psihica pentru alegeri mai importante.
Daca amani parca la nesfarsit sa iei o decizie, stabileste un termen limita si respecta-l.
Daca impactul probabil al deciziei va fi mic, alege rapid si treci mai departe.
Daca impactul deciziei este mare, fa-ti timp pentru a reflecta asupra consecintelor deciziei tale si cum poti corecta eventualele greseli care pot aparea. Incearca sa nu ramai blocata in gandirea in bucla.
Atacul de panica nu este o simpla sperietura – semne clare ca ai trecut prin asta
Ia in considerare binele care decurge din decizia ta. Concentreaza-te mai mult pe castig decat pe evitarea unei pierderi.
Concentreaza-te pe semnificatia profunda a alegerii tale, invatand si crescand din experienta.
Alegerile noastre ne definesc viata. Cu cat suntem mai constienti de cine suntem si de sensul vietii noastre, cu atat deciziile pe care le vom lua sunt mai intelepte. Ai curajul sa alegi cum vrei sa traiesti!
Foto: Pexels.com