Istoria horoscopului ne arata cum au aparut semnele zodiacale pe care le cunoastem astazi, cum ar fi Berbecul, Taurul, Gemenii, si asa mai departe, precum si trasaturile lor. Multi oameni gasesc in astrologie un instrument fascinant pentru a-si intelege mai bine viata si pentru a obtine ghidare in luarea deciziilor personale. De-a lungul istoriei sale lungi si fascinante, astrologia a evoluat, dar a pastrat intotdeauna acea aura de mister si curiozitate.
Istoria horoscopului pe scurt
Se crede ca primele forme de astrologie au aparut in Mesopotamia (regiunea care include astazi Irakul, Iranul si Siria) in jurul anului 2000 i.Hr. Civilizatiile mesopotamiene, precum sumerienii si babilonienii, au dezvoltat primele sisteme de astrologie, in principal pentru a prezice evenimente politice si naturale.
Astrologii mesopotamieni au observat si au inregistrat miscarile stelelor si ale planetelor pe cer si au dezvoltat primele tabele astronomice si calendare.
Cand astrologia a ajuns in Grecia, semnele zodiacale au fost numite dupa animalele si figurile mitologice care corespundeau constelatiilor in care Soarele aparea in timpul anului. Grecii Antici, impreuna cu alte civilizatii ale timpului lor, credeau cu tarie intr-o fraza iconica: „Asa cum este Sus, la fel este si Jos.” Cu alte cuvinte, grecii credeau ca functionarea cosmosului afecteaza direct starea noastra generala de bine.
Istoria horoscopului: semnificatia fiecarei zodii in parte
Istoria horoscopului se bazeaza in primul rand pe cartea Tetrabiblos a matematicianului si astronomului Ptolemeu, care a fost publicata acum aproximativ 1.800 de ani.
Ptolemeu a impartit orbita Pamantului in jurul Soarelui – o experienta de 360 de grade – in sectoare distincte de 30 de grade, fiecare cu o identificare diferita. A documentat cu grija stelele care puteau fi observate in acest timp.
In cele din urma, acest lucru a dus la crearea semnelor zodiacale antice, care sunt 12 faze cosmice corelate cu fiecare sector de 30 de grade.
Berbec
Berbecul este semnul zodiacal pentru persoanele nascute intre 21 martie (Echinoctiul de primavara) si 19 aprilie si este considerat traditional inceputul calendarului zodiacal. Alaturi de Leu si Sagetator, este considerat un Semn de Foc. Avand in vedere rolul sau la inceputul calendarului zodiacal, Mielul (sau Berbecul) simbolizeaza renasterea si inceputurile noi. Dar are si origini intr-un mit grec antic – povestea lui Phrixus si Helle – doi eroi care sunt salvati de un berbec cu lana de aur.
Taur
Taurul este al doilea semn astrologic si este semnul original al zodiacului pentru persoanele nascute intre 20 aprilie si 20 mai. Este un semn de pamant. Prima referinta la Taur a fost facuta de mesopotamienii antici (aproximativ 4000 i.Hr.), care l-au numit „Marele Taur al Cerului”. Taurul este, de asemenea, legat de mitul grecesc despre Zeus luand forma unui taur si „rapind-o” pe iubita sa, Europa.
Gemeni
Gemenii sunt primul semn „aerian” al zodiacului si sunt simbolul astrologic pentru persoanele nascute intre 21 mai si 21 iunie (solstitiul de vara). Gemenii sunt un alt semn zodiacal care isi poate urmari originile in era babiloniana, unde stelele Pollux si Castor au fost pentru prima data numite „Marii Gemeni din cer”. In mitologia greaca, Pollux este considerat fiul lui Zeus – dupa ce prietenul sau Castor moare, Pollux ii cere tatalui sau sa-i dea nemurirea, o cerere pe care Zeus o indeplineste.
Rac
Ca prim semn de apa, Racul marcheaza inceputul verii. In fiecare an, Soarele trece prin faza Racului intre 22 iunie si 22 iulie. Originea horoscopului pentru simbolul Racului este traditional un crab, desi exista cateva culturi care folosesc fie un homar, fie un rac de rau. In mitologia greaca, Racul este cunoscut sub forma unui crab urias trimis de sotia lui Zeus, Hera, pentru a lupta impotriva lui Hercule (un alt fiu al lui Zeus, produs in urma unei aventuri cu Alcmena).
Leu
Leul, al doilea semn de foc, marcheaza perioada dintre 23 iulie si 22 august. I se pot urmari originile mitologice inapoi la Heracles, una dintre cele mai importante figuri din mitologia greaca. Conform legendei, Heracles a primit sarcina de a ucide leul mitic Nemea. Desi nu a castigat, Zeus a recompensat leul pentru curaj oferindu-i o constelatie.
Fecioara
Fecioara completeaza prima jumatate a ciclului zodiacal. Fecioara este singurul semn zodiacal reprezentat de o femeie, numita in mod obisnuit „Domnisoara”. Este simbolul oficial pentru persoanele nascute intre 22 august si 23 septembrie. Traditional, domnisoara cereasca care apare in Fecioara este considerata Astraea, o fecioara care reprezinta justitia, inocenta, puritatea si precizia. Conform legendei grecesti, ea se va intoarce intr-o zi pe Pamant la inceputul „Epocii de Aur”.
7 lucruri pe care le vei intelege doar daca esti nascuta in zodia Fecioara
Balanta
Balanta marcheaza perioada cuprinsa intre 23 septembrie si 23 octombrie, fiind al doilea semn de aer. Simbolul sau reprezinta Balanta Justitiei purtata in mod obisnuit de Themis, zeita greaca a legii si justitiei. Este puternic asociata cu Venus si Astraea si poate fi adesea observata in picturile din fata tribunalelor si a cladirilor din intreaga lume.
Scorpion
Scorpionul, un semn de apa, ocupa sectorul 210-240 de grade. In unele cazuri, Scorpionul poate fi asociat si cu un sarpe, si cu un vultur – fiecare dintre aceste simboluri este frecvent utilizat in mitologiile din intreaga lume. In mitologia greaca, vanatorul Orion a fagaduit odata sa ucida toate animalele din lume, doar pentru a fi muscat si ucis in cele din urma de scorpion.
Sagetator
Un semn de foc, Sagetatorul este in general reprezentat de un arcas, un semn zodiacal original care adesea ia forma centaurului mitologic Chiron. Soarele trece prin semnul Sagetatorului in perioada cuprinsa intre 22 noiembrie si 21 decembrie (solstitiul de iarna). Conform legendei grecesti, Chiron a fost un cunoscut mentor a lui Ahile, eroul din Razboiul Troian.
Capricorn
Capricornul este un semn de pamant si este primul dintre cele trei semne de iarna ale zodiacului, fiind incadrat intre 22 decembrie si 21 ianuarie. Capricornul este de obicei reprezentat de o capra sau, in unele interpretari, de o capra de mare, avand o coada de peste. Inspiratia principala pentru aceasta capra este Amalthea, care este cunoscuta pentru faptul ca a luat forma unei capre si l-a crescut pe Zeus dupa ce a fost abandonat de parintii sai.
Varsator
Varsatorul este ultimul semn de aer, iar simbolul sau este de obicei „aducatorul de apa”, marcand perioada 22 ianuarie – 20 februarie. Legenda Varsatorului se inspira din Ganymede, pe care atat oamenii, cat si zeii il considerau „cel mai frumos” barbat muritor. Cu toate acestea, in cele din urma Zeus a decis sa-l rapeasca pe Ganymede, iar acesta a devenit un purtator de apa (paharul) pe Muntele Olimp. Astazi, Varsatorul este adesea asociat atat cu intelepciunea, cat si cu revolutia.
Pesti
Ultimul – dar nu cel din urma – semn in calendarul zodiacal sunt Pestii, care se incadreaza intre 20 februarie si 20 martie (exista uneori o mica suprapunere/disputa intre semne). Pestii sunt de obicei reprezentati de o pereche de doi pesti, fiecare inotand intr-o directie diferita. Dupa ce un sarpe de apa gigantic cunoscut sub numele de Typhoon (precum furtuna) a inceput sa terorizeze Titanii greci, unii dintre zei au decis sa adopte noi forme de animale si sa fuga. In general, se considera ca pestii din ilustratiile zodiei ii reprezinta pe Afrodita si Eros in forma lor de peste.
Foto: Freepik.com