5 elemente cheie pentru o viata mai fericita

1
De Andreea Raicu
16 sept. 2020

Ce inseamna sa fii fericit?

In termeni cat se poate de simpli, fericirea e o stare obisnuita de multumire, recunostinta, speranta, bucurie si energie. Sa fii fericit nu inseamna ca n-ai niciodata o experienta negativa sau ca nu te simti niciodata deprimat. Inseamna ca, la modul general, perspectiva ta asupra vietii este una pozitiva si orice problema e vazuta ca fiind temporara.

Acum cativa ani, cand am suferit acea depresie cumplita, viata mea nu era deloc usoara. De fapt, opusul e valabil. Problemele emotionale cu care m-am confruntat m-au pus, la propriu, la pamant.

Dar partea buna e ca nu am ramas acolo jos, ci m-am incapatanat sa ma ridic. Cum am facut-o? In primul rand,  m-am imbarcat intr-o calatorie de auto-descoperire, o calatorie inapoi catre eul meu fundamental, ca sa aflu ce-mi lipseste, unde ma doare si de ce.

Am lucrat cu mine, m-am analizat bine pe interior si am descoperit, pe langa cine sunt cu adevarat, si ca fericirea nu ni se intampla din gresala. Necesita munca, iar daca esti dispusa sa depui eforturile necesare, recompensa merita mult mai mult decat ti-ai fi putut imagina.

Dupa cum iti spuneam si in titlul acestui articol, sunt 5 elemente cheie care m-au catapultat intr-o viata plina de fericire, speranta si visuri implinite. Cel putin asa a fost experienta mea.

Inainte de a-ti spune mai multe despre fiecare in parte, vreau sa profit de ocazie pentru a te invita maine, 17 septembrie, de la ora 19:00, la un Webinar LIVE Gratuit pe paginile mele de Facebook si Instagram. Vom povesti mai multe acolo despre acest subiect si-mi poti pune intrebari sau poti cere mai multe detalii despre informatiile pe care le vei primi. Ne vedem maine!

Constiinta de sine

Constiinta de sine este abilitatea de a te vedea separat de mediul tau. Inseamna sa ai o perceptie clara asupra personalitatii tale, asupra calitatilor, slabiciunilor, dorintelor si emotiilor tale. Cand esti constient de tine, esti constient (in momentul prezent) de gandurile tale si de ce simti in legatura cu ce se intampla in jurul tau. Abilitatea de a-ti monitoriza lumea interioara iti va impacta in mod direct nivelul de fericire. Cand esti constient de gandurile si emotiile tale pe masura ce apar, vei raspunde constient si cu intentie, in loc sa reactionezi pasiv.

Un bun mod de a deveni mai constient de sine este scrisul in jurnal. Scrisul te va ajuta sa-ti procesezi gandurile, sa creezi spatiu in mintea ta si sa nu te mai simti atat de coplesit. In plus, dupa o perioada in care ai scris regulat in jurnal, te poti intoarce sa-ti recitesti gandurile puse pe hartie, iar astfel vei incepe sa faci legaturi si sa recunosti pattern-uri de gandire care te ajuta sa te intelegi mai bine.

Un alt bonus al constiintei de sine este ca te va ajuta sa-i intelegi mai bine pe cei din jur si sa ai empatie.

Asumarea

Asumarea inseamna sa crezi cu tarie ca esti responsabil in totalitate de actiunile si deciziile tale – si de consecintele acestora. E un mindset care intelege ca circumstantele nu dicteaza comportamentul. Orice vrei sa faci in viata, sa-ti asumi gandurile si actiunile e crucial pentru succesul tau. Atunci cand dai vina pe ceilalti sau pe circumstante mai putin dezirabile nu faci decat sa-ti pui singur piedica. M-a ajutat mult sa ajung in acest punct – sa constientizez ca nu exista nimeni, in afara de mine, care ma poate opri din a obtine ce-mi doresc. Mi-a dat putere si energie sa lupt pentru visurile mele.

Recunostinta

Cultivarea recunostintei iti va influenta viata in mod esential. Ti-o va schimba in bine, la propriu. Cand esti recunoscator, esti constient ca sunt multe lucruri bune in aceasta lume si ca pe multe dintre ele le primesti si tu sau ca multe dintre ele ti se intampla si tie. Poti fi recunoscator pentru orice: pentru viata ta, pentru pranzul delicios pe care l-ai savurat mai devreme – nu exista limite. Recunostinta te va ajuta sa ai mai multa compasiune pentru cei din jur, iar atunci cand dai mai departe din lucrurile bune pe care le ai, atunci cand ai oportunitatea, acest lucru ii va inspira si pe ceilalti sa-ti urmeze exemplul. Poti schimba lumea in acest mod, dar si modul cum iti privesti propria viata.

Simplitatea

De multe ori acumularea de bani si bunuri materiale e considerata ca fiind cararea catre o viata mai fericita. Dar adevarul e ca niciunul din aceste lucruri nu te va face fericit. Daca nu esti fericit inainte sa le obtii, nu vei fi fericit nici dupa. Fericirea nu vine din exterior, ci din interior.

In plus, acumularea de lucruri aduce cu sine dezordine si implicit mai mult stres. Si mai trebuie sa stii ca nu doar bunurile materiale iti pot dezordona viata. Prea multe responsabilitati si activitati iti fura complet orice farama de timp liber ramas. Sigur, nu e nimic gresit in a fi activ, dar daca ti-ai asumat prea multe lucruri si traiesti intr-o stare continua de stres, e timpul sa-ti reevaluezi viata. Adesea mai putin inseamna, de fapt, mai mult.

Activitatea fizica

S-ar putea sa te surprinda ca am pus sportul pe lista. E usor si la indemana sa ne concentram pe aspectele psihologice (si chiar spirituale) ale unei vieti fericite, dar nu putem renega conexiunea minte-corp, care este atat de puternica. Probabil ca stii deja multiplele beneficii fizice ale sportului, dar esti constienta si de cele mentale? Sportul stimuleaza eliberarea de compusi chimici in creier care te fac sa te simti mai fericit, mai putin anxios, mai relaxat. Unele studii au aratat ca sportul poate chiar sa trateze cazurile usoare pana la moderate de depresie, ajutand in acelasi timp si memoria. Mintea si corpul tau sunt in stransa legatura unul cu celalalt si ce-l afecteaza pe unul il va afecta si pe celalalt. Un corp sanatos inseamna o mai buna sanatate mentala.

Foto: Alex Rosieanu