Da, salatele contin foarte multe vitamine si nutrienti, dar e usor sa devina bombe calorice daca adaugi ingredientele nepotrivite. Mi-a luat ceva vreme sa inteleg asta si nu de putine ori ma frustram pentru ca nu intelegeam de ce nu slabesc, avand in vedere ca mancam atat de multa salata.
Mai jos iti las cele 6 ingrediente pe care eu nu le pun niciodata in salata atunci cand incerc sa dau jos cateva kilograme.
Snitel de pui, creveti prajiti sau chiftelute de tofu
Orice tip de proteina data prin faina si prajita adauga calorii inutile si adesea si zahar, transformandu-ti salata intr-una neprietenoasa pentru diete. Asta nu inseamna ca renunt complet la o sursa de proteine, dar aleg o optiune slaba, care sa ma sature pentru o perioada mai mare de timp. Adaug pui sau creveti la gratar, somon sau ton din conserva, oua fierte, tofu la abur sau edamame.
Taitei sau chipsuri de porumb
Taiteii si chipsurile adauga in jur de 120 de calorii per portie si 60 de grame de grasimi. Daca vrei ceva crocant in salata, mie imi place sa adaug naut uscat. E un superaliment grozav: are proteine, dar si fibre solubile, care scad nivelul de colesterol. Mai poti adauga 1-2 linguri de migdale, alune de padure, fistic, seminte de canepa sau de dovleac. Acestea iti furnizeaza grasimi sanatoase si nu vei mai fi tentata sa rontai intre mese.
Dressing cremos
Dressing-urile precum cel Caesar, cel cu branza albastra sau cel cu miere si mustar Dijon sunt pline de calorii (in jur de 160 la 2 linguri), de sare (170mg) si de grasimi nesanatoase (17 grame – majoritatea venind din uleiul de soia din compozitie). Eu adaug savoare cu otet balsamic si ulei de masline extravirgin. Sau imi fac un sos cremos din avocado bine copt si tahini.
Dressing degresat
Dressing-urile fara grasime contin de fapt mai multa sare si zahar decat cele grase (2 linguri de sos Caesar degresat, de exemplu, contin 270-380mg de zahar si 2-3 grame de zahar… primele ingrediente de pe lista sunt de obicei siropul de porumb si zaharul!). In plus, studiile arata ca organismul nostru are nevoie de grasimi sanatoase pentru a absorbi nutrientii esentiali din legume, precum licopenul si vitamina A. Fa-ti propriul dressing din ulei de masline, otet balsamic sau otet de mere si suc proaspat de lamaie. Conteaza si cantitatea. Prea mult dressing este motivul pentru care o salata nu mai potrivita pentru dieta – poate adauga pana la 200-300 de calorii in plus. Asa ca nu adauga mai mult de 2 linguri de dressing.
Crutoane
Adauga textura si aroma salatelor, dar chiar si un pumn mic de crutoane pot aduce aproape 100 de calorii in plus, peste 200mg de sare si cateva grame de grasimi saturate fara cine stie ce valori nutritionale. Eu adaug alune coapte pentru acelasi efect crocant, si le dau prin ierburi italiene inainte de a le coace, pentru un plus de aroma.
Fructe uscate
Merisoarele, caisele si stafidele contin pana la 22 de grame de zahar si 100 de calorii la sfertul de portie – fara fibrele pe care le gasesti de obicei in varianta cruda. Adauga fructe proaspete de sezon, precum o jumatate de cana de struguri sau clementine, pentru un plus de savoare si antioxidanti.
Foto: Alex Rosieanu