Bacalaureat 2015: de ce pica ai nostri

1
De Andreea Raicu
8 iul. 2015

In timp ce foarte multi tineri din Romania trateaza examenul de bacalaureat ca pe o gluma si, desi au luat note sub cinci, nu isi vad amenintat viitorul, milioane de adolescenti din lumea intreaga isi doresc sa munceasca, dar nu au unde!

Am mai spus ca nu prea ma uit la televizor, dar eram intamplator zilele trecute in fata unuia exact cand era difuzat un reportaj despre rezultatele examenului de bacalaureat! Inteleg ca anul acesta rata de promovabilitate a fost mai ridicata decat cea de anul trecut – 66,41 la suta din candidati au reusit sa ia nota de trecere – si cred ca e un semn bun. Asta nu sterge insa… sa zicem “seninatatea” celor care l-au picat!

In loc sa se intrebe de ce nu au luat examenul, multi se amuza pe tema esecului

Ne amuzam in cor de “perlele” absolventilor de liceu pe care aud ca televiziunile le ruleaza intens in prime-time, insa de cele mai multe ori reactiile se opresc aici! Ceea ce e trist!

Sunt tineri in putere, tineri care au toata viata inainte, tineri pe care nu ii opreste nimic sa cucereasca lumea si totusi ei nu reusesc, dupa doisprezece ani de scoala, sa faca acordul corect intre subiect si predicat.

Cititi acest schimb de replici, pe care l-am auzit intr-o emisiune de stiri:

“Reporter: Din ce cauza nu ai luat bacalaureatul?
Eleva: Ca nici nu prea am invatat. E mai multe cauze!”

“E mai multe cauze” acesta ar trebui sa ne infioare! Ar trebui sa ne faca sa realizam cat de grava e situatia. Fara educatie, o societate nu are nicio sansa. Fara niste tineri dornici sa invete, nu putem evolua.

Puterea celor care vor!

Sunt cazuri de tineri care, teoretic, ar putea beneficia de clementa daca nu au rezultate bune. Locuiesc la zeci de kilometri departare de scoli, nu au bani de haine si mancare, nu au bani de transport si carti. Si totusi, foarte multi dintre acesti elevi nu numai ca au reusit sa ia bacalaureatul, ci au obtinut note foarte mari! Ar putea gasi toate scuzele din lume, dar nu o fac! Sunt constiinciosi si seriosi, stiu ca probabil unica lor sansa de a avea un viitor mai bun este cartea.

Ce scuza are insa un licean care nu trebuie sa astepte dupa autobuzul comunal pentru ca are masina proprietate personala? Ce scuza are eleva care nu stie sa vorbeasca dupa regulile gramaticale, dar stie care sunt ultimele modele de genti Chanel?
Nu judec pe nimeni, daca le permit conditiile, pot sa aiba si douazeci de genti, dar nu pot sa nu observ o mare rasturnare a valorilor. Care sunt prioritatile acestor tineri? Cum isi imagineaza ei ca se va derula viata lor? Ce inseamna munca pentru ei?

Sigur, sunt o multime de voci care dau vina pe scoala. Scoala – invocata generic – “s-a stricat”, “nu mai e ce a fost”, “profesorii sunt vinovati”. Cu siguranta e o problema si in ceea ce priveste sistemul de invatamant, dar asta nu justifica sub nicio forma nepasarea elevilor!

Milioane de muncitori la limita subzistentei

In calitate de Ambasador al Solidaritatii Internationale am avut acces la niste date ingrijoratoare referitoare la piata muncii. La nivel global, numarul persoanelor care nu au un loc de munca este de 202 milioane! Dintre acestea, 74,5 milioane sunt tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani!

839 de milioane de muncitori traiesc, impreuna cu familiile lor, cu mai putin de doi dolari pe zi, in vreme ce 375 de milioane de oameni au la dispozitie mai putin de 1,25 de dolari pe zi!
Nu stiu daca pentru tinerii care se amuza ca nu au luat bacalaureatul aceste cifre inseamna ceva. As vrea sa isi imagineze cum ar fi sa traiasca o luna, ei si familiile lor, cu doar 60 de dolari!

Milioanele acestea de muncitori care traiesc la limita subzistentei nu au sansa sa dea bacalaureatul. Nu au sansa sa invete, nu au avut acces la scoala. Sunt absolut convinsa ca, daca li s-ar fi dat posibilitatea ca, pentru a scapa de saracie, sa invete si sa dea un examen, ar fi luat nota maxima! Dar lor nu le da nimeni asa o scapare. Vor tari si vor muri saraci, in timp ce tinerii nostri absolventi de liceu vor trata in continuare cu… seninatate scoala.

Singura care ii poate ajuta sa nu ingroase randurile celor 202 milioane de oameni care nu au un loc de munca!

Dragii mei, deschideti ochii si dati evenimentelor din viata voastra importanta cuvenita. E posibil ca mai tarziu sa va para rau ca nu ati invatat la timp ca se spune corect “sunt mai multe cauze” nu “e mai multe cauze”!