Am crescut intr-o familie in care tata se raporta la bani intr-un anumit fel, iar mama intr-un fel complet diferit. Ei, bine, eu am mostenit obiceiurile mamei, iar asta m-a sabotat pana intr-un anumit punct. Faptul ca in familia mea nu a existat educatie financiara, cel putin la modul punctual, s-a reflectat asupra vietii mele. A inceput sa ma intereseze acest subiect doar atunci cand m-am lovit de un zid.
Eu am crescut fara lipsuri, e important sa mentionez asta – nu mi-a lipsit niciodata nimic, asa ca nu am stiut cum e sa ai grija banilor, a zilei de maine.
Chiar si eu, pe cont propriu, am inceput sa castig foarte multi bani de foarte devreme, din modeling, televiziune si contracte de publicitate.
Vezi această postare pe Instagram
Nici perioada in care ma aflam nu m-a ajutat sa dezvolt o disciplina financiara. Gandeste-te ca am crescut in comunism si, chiar daca personal nu am simtit lipsuri majore, tot eram ingraditi si limitati, nu aveam acces la tot ceea ce banii puteau cumpara, asa cum avem acum. Ei, bine, dupa Revolutie dintr-odata s-au deschis niste porti magice pentru tinerii ca mine: puteai merge in strainatate, puteai sa-ti cumperi haine, genti si pantofi de la branduri prestigioase.
Vezi această postare pe Instagram
Si cum la vremea aceea eu credeam ca statutul unui om este legat de lucrurile scumpe pe care le detine, precum o geanta Chanel, Gucci sau Prada, tineam sa am si eu aceste lucruri. Faceam si parte dintr-un cerc de oameni care erau interesati de moda, tin minte ca in fiecare sezon mergeam impreuna in strainatate sa ne cumparam haine pentru sezonul urmator. Lucram in moda si, in plus, fusesem crescuta de femei stilate, cu un spirit estetic dezvoltat – mi se parea absolut normal sa am geamantane de haine.
Vezi această postare pe Instagram
Iar la vremea aceea credeam ca banii nu se vor termina niciodata, nu concepeam viata altfel. Dar, ce sa vezi, la un moment dat s-au terminat.
Am decis sa plec din televiziune, eram implicata intr-un business care nu facea atat de multi bani pe cat castigasem eu pana atunci, nu am investit in niciun fel. De fapt, nu doar ca nu am investit – nici nu aveam economii. Pentru ca tot ce castigam cheltuiam. Si dintr-odata m-am trezit ca nu mai am resursele cu care eram obinuita.
A fost o perioada foarte dificila, pentru ca a coincis si cu niste schimbari din viata mea la nivel profesional. Iar acela a fost momentul in care am fost obligata sa-mi analizez obiceiurile financiare si sa acord atentie felului in care imi cheltui banii – pentru ca, ghici ce, veniturile mele s-au redus considerabil, dar stilul meu de viata a ramas acelasi. Si am realizat repede ca nu mai puteam sustine acel stil de viata. Eu sunt constienta ca am, chiar si in prezent, un stil de viata scump, nerealist pentru multi oameni. Si am invatat, pe calea grea, sa apreciez banii si munca pe care o depun pentru a-i obtine.
Iti las mai jos cateva lucruri care m-au ajutat sa ma indrept spre disciplina financiara si care sper sa te inspire.
1. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa devin mult mai constienta de felul in care faceam cumparaturi. Am inceput sa ma intreb, asa cum e normal, “Oare chiar am nevoie de asta acum?”. Pentru ca in vremurile mele nebune ajunsesem sa-mi cumpar la inceput si la sfarsit de sezon aceeasi pereche scumpa de pantofi, fara sa mai realizez. Pentru mine era o dependenta deja, un gol imens pe care il umpleam cu lucruri materiale. Am cheltuit bani fara discernamant – cred ca asta e expresia care descrie cel mai bine obiceiurile mele financiare din trecut. Nu inseamna acum sunt cea mai cumpatata persoana din lume, dar sunt mult mai atenta: nu mai cumpar lucruri de care nu am nevoie. Stau si ma gandesc intotdeauna daca imi trebuie si nu mai fac risipa.
Vezi această postare pe Instagram
2. Am inceput sa investesc. Ar fi fost extraordinar daca as fi investit mai degraba in case decat in genti, dar de pe alta parte toate alegerile mele au contribuit cumva la cine sunt eu azi, la imaginea mea de style icon. Multe alegeri pe care le-am facut au fost iresponsabile, da, dar mi le asum in totalitate si accept versiunea aceea a mea. Acum nu mai am acel apetit de a cumpara haine, acel avant nebun. Am un stil bine definit, folosesc in mod constant aceleasi piese vestimentare.
Am cautat moduri de a investi o parte din veniturile mele si am invatat ca asta e un mod inteligent de a-ti administra banii.
3. Mi-am facut o lista cu cheltuieli lunare. Tin minte ca la un moment dat m-a intrebat cineva care sunt cheltuielile mele lunare fixe, adica facturi, mancare si alte necesitati. Am dat din umeri, pentru ca nu ma gandisem niciodata sa-mi fac o lista de cheltuieli. Cu timpul, mi-am dat seama cat de mult ajuta sa ai o idee clara asupra cheltuielilor tale lunare, sa stii unde se duc bani tai, de unde mai poti taia, unde poti face alegeri mai bune etc. De exemplu, am ramas socata sa constat cat de multi bani se duc doar pe mancare in fiecare luna.
Repet, nu sunt si nu voi fi niciodata un model de disciplina financiara pentru alti oameni. Dar am facut progrese mari de care imi dau seama doar atunci cand privesc in urma.
4. Independenta financiara este extrem de importanta. Uite o lectie pe care am invatat-o de acasa. Ai mei mi-au spus ca este foarte important sa nu depind de cineva, sa am banii mei, pe care sa ma pot baza. Astfel ma voi simti libera si, foarte important, voi avea puterea sa fac alegeri in functie de valorile mele, si nu ale altora. Da, independenta financiara inseamna libertate. Chiar daca nu am primit sfaturi punctuale de educatie financiara de acasa, eu cred ca lectia aceasta este foarte importanta si m-a ghidat pe parcursul vietii mele, asa ca sunt recunoscatoare pentru ea. M-a format ca om, astfel incat sa nu astept niciodata ceva de la altii, sa stiu ca ma pot baza pe mine. Asta a insemnat si ca am putut sa plec din situatii in care nu-mi era bine si sa o iau de la capat.
Vezi această postare pe Instagram
5. Banii sunt doar un instrument. Si am mai invatat o lectie importanta de la parintii mei: banii sunt importanti, dar sunt doar un instrument, nu un scop in viata. Am vazut in jurul meu oameni care ar face orice pentru bani, s-ar debarasa inclusiv de valorile lor umane. Poate vorbesc dintr-o pozitie privilegiata, dar eu nu le acord banilor o importanta suprema, ci mai degraba recunosc ca sunt pentru mine un mijloc de a obtine experiente frumoase, mai multa cunoastere, o stare de bine. Sunt un mijloc de a ajunge acolo unde iti doresti, dar nu sunt scopul vietii.
Vezi această postare pe Instagram
6. E important sa ai o rezerva. Eu am un cont in care imi transfer automat o anumita suma lunar. Fiind cheltuitoare din fire, am realizat ca am nevoie de orice instrument care automatizeaza obiceiul de a economisi. Daca ar trebui sa pun eu bani deoparte manual, probabil ca dupa cateva luni as uita complet sa fac asta. Decide-te asupra unei sume lunare pe care o poti transfera intr-un cont de economii, oricat de mica, si automatizeaza aceasta plata.
7. Nu conteaza marimea contului. Aceasta este inca o lectie pe care am invatat-o pe pielea mea. Oamenii cred ca daca cineva are multi bani, va avea mereu multi bani indiferent de cheltuieli. Ei, bine, atunci cand esti iresponsabil, nu mai conteaza cati bani ai. Cat ai, atat cheltui. Cel mai usor lucru din lume este sa ramai fara bani. Sa spunem ca deodata incepi sa castigi mai multi bani si iti cumperi bilete de avion ca sa pleci intr-o vacanta frumoasa. Dar daca tot ai mai multi bani, iti vine o idee: “N-ar fi mai frumos sa cumperi bilete la business class?”. Si uite-asa, calatoria devine de trei ori mai scumpa. Ciclul cheltuielilor fara masura nu se opreste decat atunci cand il opresti tu prin constientizare… sau cand ramai fara bani in cont.
Un alt lucru pe care l-am descoperit prin constientizare si terapie este faptul ca imi era frica sa fac bani, oricat de ciudat suna asta. Aveam o preconceptie legata de faptul ca oamenii cu bani nu sunt neaparat buni si nu voiam sa ma asociez cu imaginea asta. Cu timpul am corectat aceasta gandire si am invatat ca e ok sa ma bucur de banii mei, pe care i-am castigat prin munca mea si prin forte proprii. Cred ca e important sa identificam acele conceptii limitative pe care le avem despre bani si care poate ne saboteaza si ne impiedica sa avem o viata mai buna. Tu unde mai poti lucra cand vine vorba despre finantele tale?
Te imbratisez,
Andreea