In prezent, sa renunti la produsele lactate nu e doar plauzibil, ci si extrem de simplu, pentru ca ai o varietate de alternative vegetale sanatoase si delicioase la dispozitie. Eu m-am indragostit de bauturile 100% vegetale Carpos de la Olympus, pentru ca pe langa faptul ca sunt foarte bune la gust, au si un continut nutritional ridicat: contin un mix de vitamine si minerale precum B2, B12, D2, E sau calciu, care iti asigura energia pentru intreaga dimineata. Cine mai are nevoie de cafea!?
Le consum aproape zilnic, fie cu cereale dimineata, ca gustare dupa pranz, in sosurile pentru paste sau atunci cand imi pregatesc budinci si deserturi. Pentru ca sunt versatile – au o textura cremoasa, dar usoara, si un gust placut de nuci, migdale sau fistic, in functie de sortimentul ales – se preteaza multor retete variate.
Preferata mea? Budinca de chia cu fructe proaspete si bautura vegetala Carpos pe baza de migdale.
Ingrediente:
- 1 lingura de seminte de chia
- 1/4 cana de bautura vegetala Carpos pe baza de migdale
- 1 lingurita de miere sau alt indulcitor (optional)
- topping-uri: fructe proaspete (afine, fructe de padure, capsune, smochine, banane), fructe uscate, nuci, fulgi de cocos, seminte de canepa, granola, bucatele de ciocolata neagra, etc.
Mod de preparare
Toarna ingredientele intr-un borcan si amesteca bine. Lasa-le 2-3 minute sa se aseze si mai amesteca o data viguros, pana dispar cocoloasele. Inchide borcanul si lasa-l la rece in frigider peste noapte sau pentru cel putin doua ore. Cand e gata de savurat, adauga topping-urile pe care le ai la indemana.
Apropo de sortimentul pe baza de migdale: pentru ca e facut din migdale culese dintr-o zona cu traditie din Grecia, are o dulceata aparte, chiar si daca alegi varianta fara zahar adaugat. E perfecta si in diete, pentru ca nu contine nici gluten si are un nivel scazut de calorii si grasimi saturate.
De exemplu, o idee de pranz delicios si sanatos, cu putine calorii, e urmatoarea:
Paste integrale cu sos vegetal si rosii cherry proaspete
Ingrediente pentru sosul vegetal:
- un ardei rosu copt
- o mana de ciuperci gatite la cuptor
- 1 cana de bautura vegetala Carpos pe baza de nuci grecesti (fara zahar)
- sucul de la o lamaie
- fulgi de coriandru
- un pic de usturoi
- sare si piper
Pune toate ingredientele in blender si mixeaza pana ce obtii un sos cremos. Mai poti adauga apa daca vrei o consistenta mai putin densa. Adauga apoi sosul peste pastele integrale gatite al dente, presara rosiile cherry taiate in jumatati, un pic de patrunjel proaspat si gata! Pofta buna!
Nu trebuie sa fii neaparat adeptul unui stil de viata vegetarian ca sa consumi bauturi vegetale. E o alternativa la laptele normal pentru care poti opta daca ai intolerante alimentare sau daca pur si simplu nu iti doresti sa consumi lapte de animale.
Nu recomand doar eu bauturile Carpos, ci si Salonul International de Agroalimentatie de la Paris, unde in 2018 au castigat un premiu pentru inovatie. Aceasta expozitie anuala promoveaza alimentele autentice, cu gust natural, menite sa asigure o experienta desavarsita consumatorilor.
Foto: Marius Dragne