Cum stii ca mergi la psihoterapeutul potrivit

psihoterapeut
1
De Andreea Raicu
28 mart. 2019

Te-ai decis sa mergi la psiholog, ai facut chiar si cateva sedinte, dar parca nu e cum ar trebui. De fapt, cum ar trebui sa fie o sedinta de psihoterapie si care e relatia normala cu un terapeut?

Pentru ca este prima oara cand mergi la terapie si oricum te-ai decis cu greutate sa faci acest pas, e important sa ai o experienta buna din prima, pentru ca in caz contrar te vei frustra si vei deveni nefericita. Asta in cel mai bun caz. In cel mai rau caz, poti da peste un terapeut care nu respecta codul deontologic creat cu scopul de a proteja clientul, care este vulnerabil.

Marturisesc ca sunt extrem de familiarizata cu acest subiect din ambele pozitii. Am facut multi ani terapie. Am schimbat psihoterapeutii, am incercat metode noi, am facut pauza si m-am reapucat. In acelasi timp, am absolvit o scoala de counseling in care exista un modul intreg care vorbeste despre relatia client-terapeut.

Zilele trecute stateam de vorba cu o prietena care mi-a povestit cateva lucruri despre sedintele ei de terapie si marturisesc ca m-am infiorat de-a dreptul la ce am auzit. Nu era sigura daca e normal ce i se intampla, dar era sigura ca nu se simtea confortabil cu modul cum se derulau lucrurile.

Nu e singurul exemplu pe care l-am auzit legat de terapeuti care incalca acest cod si fac rau clientilor.

De ce sa merg la psiholog a fost cea mai buna decizie din viata mea

Am sa enumar cateva aspecte importante, de care sa tii cont in relatia cu terapeutul:

1. Confidentialitatea.

E promordiala. Te deschizi si povestesti lucruri pe care uneori nu ai avut curajul sa ti le spui nici macar tie sau pe care le-ai tinut foarte bine ascunse, ca pe niste locuri in care nu voiai sa ajunga nimeni. Ai nevoie sa te simti in siguranta.

2. Relatia cu terapeutul nu este una de prietenie.

Nu, sesiunea nu este o conversatie in care cei doi isi povestesc vietile, iar terapeutul aproba clientul. Nu iesi la masa, la cafele sau petreceri cu terapeutul tau, iar clientul nu trebuie sa fie pus la curent cu viata si detalii personale ale terapeutului.

Desi eu am facut terapie ani de zile cu acelasi psihoterapeut, sincer nu stiu, desi pot sa banuiesc, daca terapeuta mea este casatorita, are copii, ce hobby-uri are. Singurele detalii pe care le stiu sunt legate de pregatirea ei si alte aspecte profesionale si disponibilitatea ei in materie de timp.

NU stiu daca este suparata, daca a avut o zi proasta, unde merge in vacante, daca are probleme sau e indragostita.

5 metode eficiente pe care psihologii le folosesc pentru a scapa de stres

3. Psihoterapeutul nu iti da solutii si nici sfaturi, ci te ghideaza prin intrebari ca sa ajungi singur la ele.

El nu iti poate rezolva problemele, oricat de mult ti-ai dori asta. Imi aduc aminte ca in urma cu multi ani treceam printr-o perioada foarte grea si trebuia sa iau o decizie in legatura cu un lucru foarte important, care ma chinuia teribil si al carui rezultat mi-ar fi schimbat viata. Am luat-o pe toate partile, am analizat-o si nu puteam sa aleg.

Am ajuns la terapie cu lacrimile in ochi si cu dorinta disperata de a primi o solutie de la terapeuta mea. Bineinteles ca nu mi-a dat-o, doar ca in drum spre usa m-am oprit si i-am spus ca nu mai pot, ca sunt efectiv epuizata psihic din cauza acestei incapacitati de a ma decide, cumva cu o ultima speranta ca imi va da un raspuns.

S-a uitat la bine cu un calm fantastic si m-a intrebat, simplu, ce imi doresc. Liniste, am spus. Atunci alege varianta care iti aduce liniste. A fost incredibil, pentru ca dintr-odata am stiut exact ce trebuie sa fac. Lupta mea se incheiase cu o alegere dureroasa, dar constienta. Nu am sa uit niciodata acel moment si felul in care m-a ajutat intrebarea ei perfect adresata si formulata.

4. Psihoterapia nu trebuie sa iti creeze dependenta.

E important sa o percepi ca pe un instrument care te ajuta sa iti atingi obiectivele stabilite de la inceputul terapiei. Terapeutul trebuie sa aiba grija sa nu iti creeze dependenta.

Psihoterapie online pentru oamenii ocupati

5. E foarte important sa te simti bine cu terapeutul tau.

Sa iti faca placere sa te vezi cu el, sa ai incredere ca te poti deschide, pentru ca urmeaza o relatie de lunga durata si foarte intima. Sa nu iti fie teama sa renunti daca simti ca nu e potrivit pentru tine. Mi-aduc aminte ca eram intr-o perioada mai putin buna (cumva normal, ca daca esti bine, nu te gandesti sa te duci la terapie) si incercam un terapeut nou, recomandat de o cunostiinta.

Nu stiam nimic despre ea – nici cum arata, nici cati ani are – doar faptul ca urma sa fac psihanaliza, o terapie care dureaza mult. Am ajuns la cabinet si cand a deschis usa, am realizat instant ca nu este ceea ce imi doresc. Cu toate astea, am continuat cateva sedinte, care s-au dovedit a fi total nepotrivite, asa ca am renuntat. E ok sa spui „nu asa”, la fel cum e ok ca si trerapeutul sa te refuze fara sa aiba legatura cu tine.

6. Cum stii daca terapia functioneaza?

Exista un studiu care spune ca daca dupa 3 sedinte nu se observa niciun progres, terapeutul trebuie sa schimbe abordarea, iar daca nici dupa 7 sedinte lucrurile nu au avansat, atunci recomandarea este sa schimbi psihoterapeutul. Mi-aduc aminte ca dupa o perioada lunga in care nu am facut terapie, am simtit sa am pe cineva constant in viata mea cu care sa vorbesc, de la care sa primesc un feedback legat de felul in care fac cea fac.

Mi-a fost recomandat un terapeut barbat. Eu, avand probleme cu increderea in barbati, am zis ca poate asta ma va ajuta, asa ca am acceptat. Luni de zile am mers si simteam ca nu plec cu niciun raspuns, cu nimic care sa ma ajute sa aflu ceva nou. Cu toate astea, am continuat sa merg din dorinta de a obtine ce imi doream. Dupa 6 luni am renuntat. Era clar ca nu mergea in directa dorita.

7. Psihoterapeutul e acolo pentru tine si doar pentru tine in timpul celor 50 de minute, iar tu trebuie sa simti asta.

Este foarte important sa fie prezent cu totul, sa nu fie plictisit, sa fie atent la tine, sa nu se uite constant la ceas, sa nu reactioneze la situatiile pe care le relatezi.

Foto: Alexandru Rosieanu