De ce fiecare femeie are nevoie de un mentor

1
De Andreea Raicu
21 sept. 2021

Am devorat cartea lui Sheryl Sandberg, Lean In, la momentul aparitiei pe piata. Mi-a ramas intiparita in minte lectia ei despre mentorat – in special cum pot femeile beneficia, pe tot parcursul carierei lor, atat de a-si alege un mentor, cat si de a fi ele insele un mentor pentru alte tinere femei.

Recunosc ca am ocupat ambele pozitii in anii mei de activitate. Am avut mentori minunati, carora le multumesc din suflet, si am fost mentor pentru multe femei (prin programul meu de dezvoltare personala pentru femei, Woman 4 Women), lucru care m-a implinit din atat de multe puncte de vedere. 

Acestea fiind spuse, desi mentoratul este mult mai popular astazi decat era atunci cand mi-am inceput eu parcursul profesional, tot poate fi dificil sa intelegi cum gasesti si cultivi mai exact o relatie cu un mentor – poate cu atat mai mult pentru tinerele femei, care trebuie sa lupte si cu patriarhatul si lipsa egalitatii de gen 😉

Inainte de a-ti da mai multe detalii despre GirlPower, un nou program de mentoring care mi-a atras atentia in aceste zile (condus de Roxana Hidan, Director General Adjunct, coordonator al Diviziei de Afaceri, si Mara Cristea, Director General Adjunct, coordonator al Diviziei Finante si Planificare), as vrea sa-ti dau raspunsul la o intrebare pe care am primit-o nu de putine ori: “De ce am nevoie de un mentor pana la urma!?”

Sa ridice mana sus cine are probleme in a cere ajutor.

Eu n-o ridic pentru ca am nevoie de ea ca sa tastez aceste cuvinte, dar crede-ma cand iti spun ca la definitia persoanelor care cred ca e datoria lor sa se descurce singuri, fara ajutorul nimanui, era pana nu demult poza mea. Credeam – in mod eronat! – ca daca cer ajutorul toata lumea va crede ca nu sunt capabila, ca nu ma descurc, ca nu merit sa ocup pozitia pe care o ocup. Primii mei mentori mi-au aratat cat de nociva era aceasta filosofie pentru mine, aceasta bariera pe care mi-o impuneam cu mandrie. 

Pentru ca asta face, de fapt, un mentor: te ghideaza pe drumul corect pentru tine si-ti ofera pe de-o parte ajutorul de care nici nu credeai ca ai nevoie, iar pe de alta parte suport nepretuit in momentele cruciale ale vietii tale profesionale, cand nu stii incotro sa o iei. Un mentor iti ofera inspiratie (mai ales daca esti suficient de norocos sa gasesti unul care ocupa o pozitie la care aspiri si tu), educatie (iti “imprumuta” skill-urile si expertiza lor) si suport (e ca un antrenor care te impinge catre noi oportunitati si provocari pe care poate altfel nu le-ai fi vazut sau n-ai fi indraznit sa speri ca le poti depasi). 

Dar cum iti gasesti – mai exact – un mentor?

Mai ales daca esti ca mine acum ceva ani, convinsa ca n-ar trebui sa ai nevoie de ajutor de la nimeni si ca cerandu-l te pui intr-o pozitie vulnerabila. 

Tocmai pentru ca stiu foarte bine cat poate fi de intimidant sa cauti si sa ceri sprijinul unei persoane cu mai multa experienta, ma bucur cand vad initiative precum programul de mentorat GirlPower, initiat de OTP Bank si dedicat tinerelor cu varste intre 18 si 26 de ani, la inceput de cariera. 

Iti recomand cu caldura sa te inscrii, iar daca te vei numara printre cele doua finaliste, vei avea oportunitatea sa colaborezi timp de sase luni cu Roxana Hidan si Mara Cristea, iar la final vei primi o bursa in valoare de 3000 de euro, plus sansa sa iti alegi, cu ajutorul lor, un program de formare profesionala, un curs, studii de masterat sau de specialitate in valoarea bursei oferite de OTP Bank Romania. 

Te poti inscrie pana pe 30 septembrie 2021. Tot ce trebuie sa faci este sa optezi pentru unul dintre cei doi mentori (Roxana sau Mara), sa completezi formularul de inscriere online, in care sa incluzi un link catre un video de maximum 5 minute, in care raspunzi la intrebarile mentorului ales de tine, listate in formular. 

Iti urez bafta si nu uita sa dai mai departe ce ai invatat atunci cand vei ajunge in pozitia in care tu te poti transforma in mentor pentru alte tinere femei ;).

Foto: Arhiva personala