De ce simti ca iti e din ce in ce mai greu sa te concentrezi asupra unei activitati

1
De Andreea Raicu
9 ian. 2025

Te-ai intrebat de ce se intampla asta? In trecut, putea fi atat de simplu sa stai ore intregi sa faci ceva fara intreruperi. Acum, insa, parca atentia ne e mereu furata.

Pentru mine, totul a inceput in pandemie. Fiind in acea stare de izolare, mi-am activat notificarile pe WhatsApp ca sa raman conectata cu cei dragi. Dar dupa ce perioada aceea a trecut, am observat ca imi era tot mai dificil sa ma concentrez ca pe vremuri. M-am intrebat ce s-a schimbat. Raspunsul? Notificarile. Ele, care inainte nu existau, imi intrerupeau mereu fluxul, ma scoteau din ritm, mai ales atunci cand faceam o munca creativa.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

De ce simtim nevoia sa verificam telefonul la fiecare cateva minute, chiar daca nu e nimic urgent?

Telefonul a devenit o distragere automata. Ne conditioneaza sa fim mereu „in priza” si ne fura abilitatea de a fi prezenti si concentrati.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

Ce am invatat? Sa las telefonul deoparte. Sa-l pun intr-o alta camera si sa-mi ofer mie spatiul de care am nevoie pentru a respira, pentru a gandi, pentru a fi. Nu ne dam seama, dar telefonul, cu toate notificarile si informatiile noi pe care ni le arata, ne copleseste creierul si ne scade capacitatea de a functiona. In plus, oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand petrecem ore dand scroll pe telefon, intram intr-o stare de neimplinire si frustrare. Nu o constientizam intotdeauna, dar incetul cu incetul aceasta ne face sa ne simtim nefericiti, neimpacati cu viata noastra.

 Ce se intampla cand suntem mereu online?

• Un studiu din Journal of Behavioral Addictions arata ca simpla prezenta a telefonului ne scade atentia si ne afecteaza memoria.

• In medie, verificam telefonul de 96 de ori pe zi (sursa: Psychology Today). Chiar si atunci cand telefonul e pe silent, mintea noastra intreaba obsesiv: „Oare am primit ceva nou?”

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Andreea Raicu (@araicu)

Cum ne afecteaza asta?

• Ne pierdem focusul si nu ne mai putem concentra perioade mai lungi.

• Creierul devine dependent de stimuli constanti, iar lipsa lor ne provoaca disconfort.

• Evitam sa fim prezenti cu gandurile si emotiile noastre.

De ce ne refugiem in telefon?

Cand suntem obositi, stresati sau coplesiti, telefonul e refugiul perfect. Ne ocupa timpul, dar ne tine departe de momentul prezent.

 Cum incerc sa schimb asta?

• Imi las telefonul in alta camera cand lucrez sau ma odihnesc.

• Imi iau pauze de la notificari si scroll.

• Practic prezenta: observ cand mintea mea „fuge” spre telefon.

 Ce am castigat?

• Mai multa claritate mentala.

• O mai buna capacitate de a ma concentra pe ce conteaza cu adevarat.

• Timp real cu mine insami, fara distrageri.

Cum ar fi sa-ti iei o pauza de la telefon?

Incearca sa-l lasi intr-o alta camera pentru o ora. Observa cum te simti. Descopera ce inseamna sa fii complet prezenta in momentul tau.

Foto: Arhiva personala