De ce urasc oamenii ziua de luni?

Shutterstock
1
De Andreea Raicu
26 mart. 2018

Ori de cate ori deschid social media luni vad multe postari prin care fiecare isi exprima frustarea, tristetea, angoasa pentru faptul ca este luni. Pana la urma ce e asa de urat la ziua de luni?

Daca stai sa te gandesti, lunea reprezinta un inceput, inceputul unei saptamani si teoretic inceputurile ar trebui sa fie frumoase, pline de energie, pline de inspiratie, creativitate si stare buna. Si cu toate astea cei mai multi urasc ziua de luni.

Am stat si m-am intrebat de ce oamenii urasc atat de tare ziua de luni. Marturisesc ca si eu uram ziua de luni, doar ca era atat de demult incat nu mai stiu cum era. Pana la urma ce e diferit la ziua de luni fata de celelalte zile? Am ajuns la urmatoare concluzie. Luni ne trezim si primul lucru pe care il facem cand realizam ce zi este ne enervam, ceea ce ne creeaza o stare proasta, ne dam seama ce saptamana lunga si grea avem si atunci incepem sa ne agitam, ne grabim sa ajungem la birou, pe drum ne enervam de trafic, deschidem laptopul, gasim foarta multe mailuri la care trebuie sa raspundem, ne lipim de birou fara sa ne dam seama daca am mancat sau daca am baut apa. Acest lucru  ne face sa ne simtim rau, sa avem dureri de cap si sa ne pierdem energia. Fapt ce duce ulterior la o stare de stres. Apoi incepi sa rezolvi si alte lucruri neterminate, iti dai seama ca e traziu, intri in panica si asta te face sa te stresezi si mai tare. Traficul, din drum spre casa, inrautateste si el situatia. Ajungi acasa unde te lovesti poate de alte probleme si responsabilitati, in functie de statutul pe care il ai, dar preferi intri pe social media, sa vezi ce au mai facut prietenii tai, doar ca sa uiti de nervii pe care ii ai. Ti se face foame si desi iti dai seama ca e traziu, dar trebuie sa manaci. Mai apoi te simti vinovat de masa tarzie. In plus, nu ai fost nici la sala.  Si ca sa te relaxezi iti pui un serial, care se transforma in 5 si, uite asa, ajungi sa te culci la 2 noaptea.

A doua zi o iei de la capat. Iar acest program in care crezi ca esti prins se repeta pana la sfarsitul saptamanii, in asteptarea unui moment in care sa te linistesti. Dar, chiar si atunci ai foarte multe planuri, responsabilitati si nu apuci sa te odihnesti. Realitatea este ca acest momemt, in care lucrurile se vor termina nu vine niciodata singur si singurul mod in care se va intampla este daca il cream noi. Mailurile nu se vor opri niciodata. Lucruri urgente vor exista intotdeauna: task-uri care mai de care mai importante, prieteni de vazut, intalniri, lucruri de cumparat, mereu ne e frica ca am putea rata ceva.  Asta ne aduce intr-un stil de viata care ne face sa nu actionam constient, functionam din automatisme fara sa ma constientizam ceea ce e cu adevarat important pentru noi si ce ne face sa ne pierdem timpul cu lucruri care nu conteaza. Constientizarea ne ajuta sa intelegem felul in care actionam. Pe mine, personal, timpul pe care l-am luat pentru mine si meditatia m-au ajutat sa invat sa raspund si nu sa reactionez la lucrurile care mi se intampla.

Cateva solutii pentru cei care urasc ziua de luni:

Prioritizeaza

Fa o lista cu lucrurile cu adevarat importante . Listele ne ajuta sa ne ordonam si sa nu mai simtim coplesiti de multitudinea task-uri.

Tine cont de timpul pe care trebuie sa il dedici resurselor tale

Ca sa aveam energie sa functionam  avem nevoie sa ne incarcam. Fara aceste lucruri apare extenuare si lipsa energiei si poftei de viata.

Renunta la multitasking

Stiu ca pare imposibil, chiar si una dintre colegele mele spune asta, dar credeti-ma ca nu este. Eu fiind o persoana axata pe performata imi doream sa fiu productiva, de aici si dorinta de a face cat mai multe lucruri in acelasi timp. Gresit! Pentru ca realitatea e ca atunci cand faci multe lucruri in acelasi timp, la final ele  nu ies bine sau  nu sunt complete si atunci trebuie sa iti iei din nou timp pentru a le face pe rand.

Mananca regulat

Un program regulat al meselor ne ajuta nu numai sa nu luam in greutate, ci si sa ne simtim bine cu noi. Avem nevoie sa ne hranim corpul  ca sa avem energie Si, in plus, starea de foame genereaza si o stare de stres.

Fa sport

Sportul ne face sa fim in corpul nostru si sa nu mai avem atate de multe ganduri. Cele 70.000 de ganduri care ne trec in medie in cap in fiecare zi ajung sa ne oboseasca teribil.

Fa lucrurile care iti plac

Ceea ce aduce placere, da si energie si bucurie. Asa ca incercati sa gasiti care sunt acele lucruri care va plac. De multe ori, in agitatia vietii ajungem sa uitam ce ne place cu adevarat.

Dormi

Prin somn ne refacem, ne luam energia de care avem nevoie. Ati observat ca atunci cand nu va odihniti destul simtiti nevoia sa mancati mai mult? Corpul are nevoie de energia pe care nu si-o ia din somn. Si atunci luam in greutate. In plus, lipsa somnului duce la oboseala, extrenuare si, ulterior, la depresie.

In ritmul acesta nebun e firesc sa ajungem sa uram fiecare zi, nu numai pe cea de luni. Ca sa putem ajunge sa nu mai uram aceasta zi, e important sa invatam sa ne disciplinam si sa invatam sa facem o lista de prioritati,  iar pentru asta avem nevoie de un suport. Constientizarea se produce in timp si cu mult excercitiu. De aceea am fost extrem de  fericita ca oamenii din comunitatea andreearaicu.ro au gasit in agenda Traieste frumos un ajutor. Constientizarea poate sa inceapa acum, nu de luni, nu din ianuarie sau din prima zi a lunii. Ma bucur sa vad ca sunt foarte multi oameni care au inteles asta si vor sa isi gaseasca ritmul cu ajutorul agendei pe care o puteti cumpara in orice moment al anului, pentru ca ea nu e o agenda obisnuita, ci un program care te face sa realizezi cum traiesti, daca esti fericit, care sunt lucrurile bune din viata, cat de des mergi la sala, cat citesti, ce si cum mananci,  cat dormi si daca te hidratezi suficient incat sa ai energia necesara fiecarei zile. Unul dintre mesajele pe care nu am sa-l uit niciodata este cel de la Georgiana care ne-a spus ca ea a reusit, cu ajutorul agendei si al ritmului impus de ea, sa salbeasca 25 de kg, lucru care i-a schimbat viata.

Constientizarea nu e o poveste, ci e un instrument la indemana tutror care va va ajuta sa nu mai urati ziua de luni. 🙂