Traim intr-o societate in care impresia generala este ca daca ai acele cateva lucruri care, teoretic, iti garanteaza fericirea (situatie financiara, celebritate, stil de viata la care aspira toata lumea) este absolut imposibil sa nu fii fericit si ca orice stare de tristete sau nemultumire nu sunt decat un moft sau o stare de rasfat. Cu toate astea, statisticile si realitatea arata diferit. Numai in ultima vreme si-au pus capat vietii oameni al caror statut parea sa le ofere tot si sa-i faca fericiti: Kate Spade (designer, 55 ani), Anthony Bourdain (chef, 61 ani), Avicii (DJ, 28 ani).
Depresia are foarte multi generatori, printre care si conflictul interior. Acesta reprezinta acea diferenta imensa intre ceea ce simti si ceea ce faci. Nevoia de a fi acceptat si de a-i multumi pe cei din jur ne face de foarte multe ori sa ne abandonam pentru ca ne este atat de frica de singuratate incat suntem in stare sa facem orice pentru a nu ramane cu noi. Momentele in care suntem singuri sunt cele in care toate emotiile reprimate de-a lungul timpului ies la iveala. Goliciunea interioara pe care incercam sa o acoperim prin diverse metode se face si ea simtita. Oamenii fac orice ca sa nu simta acel gol. Se refugiaza in alcool, droguri, social media, jocuri de noroc, sex si shopping compulsiv si orice altceva ce presupune fuga de realitate si de noi.
Fericirea si echilibrul nu tin de lucrurile pe care le ai, de banii pe care ii posezi, de casele superbe la care ravneste toata lumea, de vacantele in care mergi. Echilibrul nostru tine de ce avem in interior, de stima si dragostea de sine, de blandetea pe care o avem pentru noi, de dorinta de a fi impliniti si impacati cu noi fara toate aceste bunuri materiale.
Eu, una, am avut perioade in care aveam tot ce imi doream pentru ca munceam sa mi le permit, dar as fi facut orice sa nu simt goliciunea interioara. Iar atunci cand o simteam, durerea era atat de mare, la fel ca si disperarea care ma facea sa imi doresc sa nu mai fiu. Depresia e o boala pe care foarte putini o accepta. Inca este considerata un stigmat in societatea in care traim, ceva de neacceptat, ceva de care trebuie sa ne fie rusine, ceva care ne face sa fim in neregula, care ne face sa ne ascundem, sa nu ne vada nimeni.
Depresia nu este o rusine. Este o boala care trebuie tratata ca oricare alta boala. Eu am trecut prin ea si stiu cat de vicleana poate fi. Singurul mod prin care poate fi depasita e cu ajutorul celor din jur si al specialistilor. Imi doresc din tot sufletul sa aveti puterea sa gasiti oamenii potriviti, care sa va inteleaga si sa va sprijine. Depresia trebuie tratata.
Cu dragoste,
Andreea