Esti intr-o relatie toxica? Pune-ti aceste intrebari ca sa afli

1
De Andreea Raicu
21 nov. 2019

In mod ciudat, alegem adesea sa ramanem intr-un mediu negativ sau o relatie toxica desi ne cauzeaza traume si nefericire.

Uneori alegem sa ramanem pentru ca situatia pare ca poate fi reparata – simtim ca putem imbunatati situatia sau persoana sau, si mai rau, ca noi suntem problema.

Daca esti o optimista eterna, ca mine, sa renunti si sa pleci e cu atat mai greu. Insa, intr-un final, nu ne facem decat noua rau atunci cand incercam zadarnic sa schimbam omul de langa noi pentru ca relatia sa nu mai fie toxica.

Cand facem asta intr-o relatie – cand facem compromisuri prea mari, cand ne punem pe noi pe ultimul loc intotdeauna – incet incet uitam de calitatile noastre unice, uitam ca suntem persoane iubitoare si care merita iubire si energia noastra este treptat inabusita, fie de negativitatea celui de langa noi, fie de noi insene, pentru ca incercand din rasputeri sa-i facem pe plac celuilalt, propria bucurie si incredere in propria persoana incep sa dispara.

Oricat de greu ar fi, e important sa iesim dintr-o astfel de relatie, sa ne eliberam de curentul de negativitate care ne indeparteaza atat de mult de drumul nostru.

Dar ce este mai exact o relatie toxica?

Probabil ca stii sau macar ai o idee. Daca nu esti sigura, iti recomand sa-ti pui intrebarile pe care ti le las mai jos. Ele te vor ajuta sa-ti dai seama daca relatia in care esti te costa prea mult din punct de vedere emotional.

  1. In general, omul de langa tine iti aduce liniste sau iti provoaca anxietate?
  2. Dupa fiecare interactiune cu el te simti energizata sau epuizata?
  3. Aceasta persoana isi asuma responsabilitatea pentru problemele sale sau da vina pe ceilalti, poate chiar pe tine?
  4. Cat de des te intreaba cum esti? Cat de des este interesat de cum te simti? Adesea sau aproape niciodata?
  5. Cand a fost ultima oara cand a adus o contributie pozitiva vietii tale? Recent sau acum destul de multa vreme?
  6. Cand esti in preajma lui scoti la iveala cele mai bune parti ale tale sau pe cele mai rele?
  7. Cum vorbesti despre el cu cei din jur? Pozitiv sau negativ?
  8. Dupa ce interactionezi cu el, te simti recunoscatoare pentru timpul petrecut impreuna sau plina de regrete?
  9. Cate trasaturi de caracter admiri la el? Multe sau putine?
  10. Daca l-ai cunoaste acum pentru prima data, l-ai vrea in continuare in viata ta sau te-ai tine departe?
  11. Te provoaca in mod pozitiv, inspirandu-te sa evoluezi? Sau te provoaca intr-un mod care te face sa te indoiesti de cine esti si ce poti face?

Daca ai raspuns negativ la mai mult de cinci din aceste intrebari, atunci relatia voastra e una toxica – o sursa de negativitate sau care iti aduce prea putine lucruri pozitive.

Vreau sa clarific un lucru inainte de a continua: relatiile toxice nu se datoreaza oamenilor „rai”. Nu poti judeca personalitatea si caracterul cuiva si nu-i poti cunoaste trecutul sau modul cum acesta i-a influentat abilitatea de a se comporta intr-o relatie.

Relatiile toxice se intampla atunci cand alchimia dintre doua persoane creeaza rezultate nesanatoase. Si in aceste cazuri e ok, ba chiar e important, sa spui stop.

Adesea uitam ca relatiile sunt de cele mai multe ori trecatoare, tranzitorii.

Sunt la fel de efemere ca insasi viata. Doar cativa oameni raman cu noi pe toata durata calatoriei noastre pe aceasta lume. Restul – majoritatea – sunt coliziuni momentane, menite sa ne invete ceva sau sa ne daruiasca ce avem nevoie la momentul respectiv.

Aceste coliziuni pot fi pozitive, negative sau undeva la mijloc. Ce poti tu sa faci este sa te concentrezi pe influenta pe care o astfel de relatie o are asupra vietii tale: e una pozitiva sau negativa? Aceasta este o intrebare la care e esential sa raspunzi. Tu esti stapanul vietii tale, tu esti responsabila pentru cum alegi sa traiesti.

Nu-ti va da nimeni niciun premiu pentru ca ai rezistat cu stoicism intr-o relatie care nu iti aducea nimic bun. Daca dinamica dintre tine si partener e constant negativa, oricare ar fi motivele din spate, ar trebui sa te simti libera si indreptatita sa pui punct. E important sa ne inconjuram de oameni care ne inspira sa crestem si sa fim mai buni.

Daca permiti unei relatii toxice sa creeze deficiente in fundatia ta, aceasta va fi compromisa. Nu vei putea sa-ti atingi potentialul, nici al tau ca individ, nici al tau ca parte a unei povesti frumoase de iubire. Stiu asta pentru ca am trait-o.

Foto: Alex Rosieanu