La fiecare inceput de an, si eu imi propuneam, ca si voi, sa fac mai multe lucruri interesante decat in anul precedent, sa mananc mai sanatos, sa fac mai mult sport, sa arat mai bine. Simteam acea presiune de a deveni, in sfarsit, cea mai buna versiune a mea, avand tendinta sa uit de toate acele lucruri minunate pe care le realizasem.
Faptul ca uitam sa ne sarbatorim victoriile de care am avut deja parte si ne concentram cu ardoare pe cele din viitor este una dintre cele mai mari greseli pe care le facem la inceput de an, si pe care, trebuie sa recunosc, si eu am facut-o.
Incepe un nou an, dar asta nu te anuleaza pe tine, cea dintotdeauna, nu vei deveni o „persoana noua”, pentru ca tu esti suma tuturor anilor pe care ai avut privilegiul sa-i traiesti pana acum. Da, poate ai facut si greseli in 2018, dar ai realizat cu siguranta si multe lucruri frumoase care n-ar trebui sa fie date uitarii.
Iata care sunt, din punctul meu de vedere, greselile pe care tindem sa le facem cu totii la inceput de an si de ce am luptat sa le elimin din viata mea:
Renuntam la prea multe lucruri din start
La fiecare inceput de an, imi setam obiectivul de a elimina din viata mea toate obiceiurile nocive si toate alimentele nesanatoase, toate tentatiile. Insa obiectivele de tipul „prea mult intr-un timp prea scurt” iti vor aduce frustrari si te vor face sa te simti coplesita, astfel ca vei ceda la primul obstacol.
Nu e usor sa renunti din prima la toate lucrurile care ti-au facut placere anul trecut, fie ca e vorba despre un desert sau despre a sta un pic mai mult in pat dimineata. Trebuie sa-ti oferi aceeasi rabdare si blandete cu care ii tratezi pe ceilalti si sa-ti setezi scopuri realiste. Propune-ti mai intai sa renunti la un singur obicei toxic si vezi cum te simti pe parcurs. Aceasta victorie te va motiva sa mai obtii si altele.
Nu ne facem planuri concrete
Vrem un an mai bun, mai incitant, vrem sa aratam mai bine (indiferent ce ar insemna asta), vrem mai multi prieteni si mai multa socializare in 2019. Dar nu ne facem un plan concret pentru a obtine aceste lucruri, motiv pentru care spre sfarsitul anului ne simtim dezamagiti de traiectoria noastra.
Mi-a luat o vreme sa invat ca daca nu ma implic direct in anumite lucruri, acestea pur si simplu nu se vor materializa. Nu e de ajuns sa-ti doresti sa fii mai buna, trebuie sa-ti planuiesti pasii si sa actionezi, sa faci ceva concret pentru asta. Deci, daca ti-ai pus o dorinta pentru 2019, te provoc sa-ti notezi in agenda pasii care duc catre indeplinirea ei.
Renuntam cand suntem aproape de reusita
Luna ianuarie e una critica, pentru ca acum iti setezi obiective si, in functie de atentia pe care le-o acorzi, tinzi sa renunti cu usurinta la ele si sa pici in borcanul cu melancolie. Daca ti-ai propus sa fii fit, stiu din propria experienta cat de nerabdatoare esti sa-ti vezi abdomenul conturat. Stiu ca dupa doar doua saptamani de munca asidua te vei uita in oglinda sperand sa vezi „patratelele” formandu-se, iar atunci cand vei vedea ca arati la fel, vei fi dezamagita si vei renunta.
Uneori nici macar nu ne dam seama ca suntem doar la un pas distanta de rezultatele pe care ni le dorim… si renuntam, aruncand la cos toata munca pe care am depus-o. Dupa ce am comis de multe ori aceasta greseala, eu mi-am propus sa-i acord corpului meu rabdare si timp pentru a intra in forma. Dupa cum stii, schimbarile ce tin de dieta sau fitness nu iti vor aduce rezultate peste noapte.
Complicam inutil lucrurile
Mai ales atunci cand vine vorba despre stil de viata sanatos, ni se pare ca totul este foarte complicat, pentru ca citim tot felul de sfaturi si retete minune care adesea se contrazic. Asa ca ne imaginam ca e extrem de dificil sa ne punem la punct o dieta sanatoasa.
Adevarul e ca lucrurile ar trebui sa fie simple. Alimentatia e un aspect natural al vietii noastre, pe care n-ar trebui sa-l complicam. Incearca sa elimini presiunea si sa te bazezi mai mult pe intuitie. Corpul tau stie ce-i face bine, asa ca asculta-l. Experimenteaza cu diverse combinatii si condimente, pana ce gasesti echilibrul la care visezi.
Privim prea mult spre trecut
O greseala pe care o faceam la fiecare inceput de an era sa ma gandesc la toate acele lucruri pe care nu le-am facut in anul precedent si eventual sa ma compar cu alti oameni care pareau sa fi realizat lucruri extraordinare. Insa nu ma gandeam nicio clipa la toate reusitele mele, pe care, cu cativa ani in urma, nici macar nu mi le imaginasem.
E OK sa te uiti in urma in acest ianuarie, sa-ti dai seama unde mai ai de lucrat, ce „restante” ti-au ramas din 2018. Insa nu face greseala de a te concentra doar pe ceea ce nu ai facut.
Foto: Marius Dragne