Nimeni nu are dreptul la sex

dreptul la sex
1
De Andreea Raicu
13 apr. 2019

Citeam zilele trecute o stire despre un judecator britanic care a spus ca “nu se poate gandi la un drept mai fundamental decat dreptul barbatului de a face sex cu sotia sa”.

Respectivul judecator, Mr. Justice Hayden, a spus asta in cadrul unor audieri pentru solutionarea unui caz un pic mai complex. Un barbat casatorit de peste 20 de ani cu o femeie cu dificultati de invatare, a carei sanatate mentala e in continua deteriorare, mai are dreptul sa faca sex cu aceasta avand in vedere ca din cauza problemelor de sanatate respectiva femeie nu mai poate sa-si dea consimtamantul pentru sex?

Remarca judecatorului m-a cutremurat pentru ca este profund misogina: insinueaza ca femeile, in special femeile vulnerabile, inca le datoreaza sotilor lor gratificare sexuala, indiferent daca mai sunt sau nu capabile sa-si dea consimtamantul.

De ce este sexul un drept fundamental al barbatului in raport cu sotia sa?

Dreptul la educatie e fundamental, viata, libertatea si securitatea sunt drepturi fundamentale, dreptul la a nu fi discriminat e fundamental. Sexul nu e un drept, cu atat mai putin nu unul fundamental, al barbatului, cel putin nu atata timp cat partenera acestuia nu-si da liber consimtamantul.

Ceea ce ma intristeaza si mai tare e ca aceasta remarca nu este o scapare, ci un semn al unor convingeri adanc inradacinate in societate. Citeam mai demult despre un studiu End Violence Against Women din care rezulta ca mai bine de o treime din barbatii de peste 65 de ani intervievati credeau ca in majoritatea cazurilor “sexul fara consimtamant cu sotia sau partenera nu intra la capitolul viol”.

Nici nu ma mira, avand in vedere ca abia prin 1990 s-a dat legea consimtamantului. Pana atunci, din momentul in care semnai actul de casatorie, barbatul avea dreptul sa ceara si sa primeasca sex indiferent daca femeia voia sau nu.

Nimeni nu are “dreptul” la sex cu nimeni, nici cu sotia, nici cu amanta, nici cu oricine. Adevaratul drept fundamental al oricui este dreptul la a consimti la un act sexual. Daca oamenii in pozitiile de putere continua sa perpetueze aceste atitudini periculoase, riscam sa ne intoarcem in trecut, cand violul marital era considerat acceptat.

Foto: Arhiva personala