De regula tindem sa credem ca genul acesta de gandire e domeniul oamenilor nefericiti si deprimati, dar adevarul este ca toti avem genul acesta de ganduri negative automate. Lovesc atat de rapid si cu o frecventa atat de mare ca am inceput sa le acceptam ca pe un zgomot de background normal, fara sa ne dam seama cat de periculoase si distructive sunt.
Vreau sa le enumar aici pe cele care m-au afectat pe mine de-a lungul timpului si cum am reusit sa ma eliberez.
1. Nu sunt suficient de buna
Liderul suprem. Cine nu si-a masurat valoarea cu a celorlalti si, cand nu a reusit sa-si indeplineasca scopurile, a concluzionat ca nu e suficient de bun? Aceasta otrava ne da voie sa renuntam pentru ca astfel sa evitam spectrul esecului. E vocea soptita a criticului intern, care ne obliga sa stam in banca noastra si sa dam bir cu fugitii din fata provocarilor. Multa vreme am fost orbita de acest gand toxic, dar in timp am invatat sa-l inlocuiesc cu „pot sa invat mai mult, pot sa incerc inca o data”.
2. Nimeni nu ma place
E alunecos si acesta si e detectabil doar prin modul cum alegem sa compensam pentru el: fie exageram in eforturile noastre de a ne face placuti, punandu-ne propriile nevoi pe locul doi, fie devenim complet necooperanti si ne izolam de oameni. E mult ego in spatele lui si multa durere din copilarie, cand ne masuram valoarea cu numarul de prieteni si marimea cercului social. La mine rezolvarea a venit in momentul in care mi-am dat seama ca atunci cand fac eforturi pentru a fi placuta de cei din jur, ajung eu sa nu ma mai plac pe mine. Si asta nu e niciodata o optiune.
3. Totul e in zadar
In viata. In univers. In tot. Apare in momentele in care lucrurile nu merg cum ne-am dori, cand ne lovim de probleme si piedici. Dar daca faci un pas in spate si te uiti la imaginea de ansamblu, nu ai cum sa nu vezi adevarul: si anume ca esti in viata in acest moment si esti stapanul absolut al existentei tale, cu bune si cu rele. Si atata vreme cat te trezesti si maine si o iei de la capat, totul are pana la urma o rezolvare.
4. N-o sa reusesc niciodata
Sa ma marit. Sa ma imbogatesc. Sa scriu un bestseller. Sa am corpul lui Gisele Bundchen. Sa gatesc ca mama. Sa-mi indeplinesc toate scopurile. Ai un pic de rabdare cu tine, draga mea. Pentru ca stii ceva? Poate vei reusi, poate nu, dar in mod clar n-o sa-ti iasa daca echipa ta de suport principala (adica tu insati) iti spune sa renunti.
5. Eu mereu…
Mereu o dau in bara. Mereu spun ce nu trebuie. Mereu, mereu, mereu… Aceste concluzii absolutiste sunt cele mai periculoase seminte pe care le poti planta in mintea ta, pentru ca nu fac decat sa te adanceasca si mai tare in propria neputinta.
6. Sunt o persoana oribila
Serios? Chiar asa sa fie? Sigur, nimeni nu e perfect – poate esti lenesa cateodata, sau nu-i lasi partenerului ultima prajitura sau nu te obosesti sa fii la curent cu ce se intampla in lume – dar asta nu inseamna ca esti o persoana oribila. De ce sa gandesti asa? Ah, pentru ca crezi ca oamenii te judeca pentru cea mai mica greseala si te grabesti sa le dai dreptate cu varf si indesat. Ghici ce? Ai dreptul sa spui nu, ai dreptul sa nu fii de acord, ai dreptul sa dezamagesti; esti om si nu-ti face niciun bine sa-ti impui niste standarde inumane.
7. Sunt o ratata
In ce mai exact? Vezi tu, acestui gand ii place sa se infasoare intr-un milion de generalitati astfel incat sa nu-l poti examina niciodata pana la capat. Ratata in ce? Cum definesti tu personal esecul? E foarte important sa faci asta. De asemenea, ti-ai dorit cu adevarat ce ai incercat sa obtii si n-ai reusit? Suntem conditionati sa ne dorim anumite lucruri de care noi de fapt nu avem nevoie.
Daca vrei sa afli mai multe despre cum constientizezi si elimini gandurile autodistructive care te impiedica sa iti recapati linistea interioara, inscrie-te in programul meu mentoring, Woman4Women. Vei afla raspunsul la intrebari precum:
- Efectele nocive ale gandurilor autodistructive.
- Constientizarea gandurilor.
- O minte linistita genereaza forta si puterea de a rezolva orice problema.
- Gandurile noi pot crea o noua viziune si noi modele de comportament; poti deveni un alt om.
- Meditatia si metode de mindfulness care te ajuta sa iti gasesti linistea.
Foto: Alex Rosieanu