Regulile dupa care am ales sa imi traiesc viata ca sa fiu mai fericita. Partea I

1
De Andreea Raicu
24 iul. 2024

Zilele de nastere sunt motiv de bucurie, de sarbatoare si distractie. Iar eu sunt una dintre acele persoane care adora sa-si sarbatoreasca ziua de nastere.

Imi place traditia pe care mi-am creat-o impreuna cu prietenele mele: in fiecare an, de ziua mea, plecam impreuna in Italia. Este unul dintre acele lucruri care imi aduc foarte multa bucurie si ma umplu de recunostinta! Pe langa faptul ca este un motiv de celebrare, ziua de nastere reprezinta pentru mine si un moment in care reflectez la evolutia mea de-a lungul anilor. Iar in acest an m-am gandit sa-ti vorbesc despre regulile pe care eu am ales sa le respect astfel incat sa fiu mai fericita. Iata cateva dintre ele:

Am o relatie sanatoasa cu mine

In primul rand, am o relatie sanatoasa cu mine, care include onestitate, grija, dragoste, compasiune, timp sa ma ascult, sa ma inteleg si sa stiu cum sunt in fiecare moment al vietii mele. Atunci cand ai o relatie sanatoasa cu tine, poti avea o relatie sanatoasa cu toti oamenii din jur.

10 lucruri gratuite care ma ajuta sa ma simt feminina

Este relatia care reprezinta o prioritate pentru mine. Atata vreme cat nu sunt fericita cu mine, nu pot fi fericita cu nimeni altcineva. Trebuie sa recunosc ca am invatat aceasta lectie in timp. Pana la o anumita varsta am considerat ca pot fi fericita doar cand: o sa fiu cu persoana X, o sa am X lucru sau o sa realizez X proiect. Adevarul este ca nimeni si nimic, in afara de tine, nu poate sa-ti aduca fericirea. Tu esti singurul responsabil pentru asta. Pana cand nu intelegi asta, vei fi intotdeauna nefericit.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Pe langa relatia sanatoasa cu mine insami pe care am cultivat-o, am grija de nevoile mele, de sanatatea mea, de starea mea emotionala si fizica. Pentru ca, din nou, toate acestea sunt in responsabilitatea mea, nimeni nu poate sa mi le ofere sau sa le faca in locul meu.

Relatiile cu cei din jur sunt esentiale

S-a facut un studiu la Harvard, cel mai lung din lume, care inceput in 1938 si a durat 85 de ani, fiind realizat de-a lungul generatiilor. Cercetatorii au descoperit ce ne aduce cu adevarat fericirea in viata, iar acest lucru este calitatea relatiilor pe care le avem. Iar pe mine asta ma face fericita: sa fiu inconjurata de oameni care ma fac sa ma simt „acasa”. Oameni care ma fac sa ma simt iubita, sustinuta, acceptata, alaturi de care nu ma simt judecata, cu care stiu ca pot sa vorbesc despre orice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

In relatia cu prietenii te simti ca acasa – confortabil, ai incredere, esti relaxat, esti fericit, esti plin de bucurie. Asta inseamna pentru mine relatii sanatoase. Atunci cand am asta, ma pot considera foarte fericita.

Relatiile cu cei din jur sunt „vii”, evolueaza si trebuie sa avem grija de ele.

Intotdeauna sunt atenta la dinamica relatiilor, pentru ca ele evolueaza si este posibil sa nu mai rezonam cu unii oameni. Intr-o relatie este nevoie sa investesti – ea iti ofera cat ii oferi si tu. Trebuie sa fii prezent, sa fii acolo si sa muncesti pentru acea relatie. Pentru ca relatiile dintre oameni nu sunt un bun dat, ele se ingrijesc, se intretin si se dezvolta prin dedicare.

Nu ies niciodata din casa fara protectie solara! Care sunt cremele mele preferate cu SPF

Imi aduce fericire faptul ca in acest moment, cel putin cu prietenele mele, am o astfel de relatie in care pot sa spun absolut orice – cand ma deranjeaza ceva, cand nu sunt confortabila cu ceva anume. Daca am o intrebare sau o nevoie, o adresez intotdeauna. Si ele fac la fel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Relatiile sunt foarte fluide. Nu sunt doua la fel si nu exista o singura regula pe care sa o urmezi pentru a avea relatii implinite, insa pentru mine, cel mai important element in orice tip de relatie este comunicarea.

Prietenii si oamenii din jurul meu pur si simplu ma „hranesc” si ma fac sa ma simt implinita. Contribuie foarte mult la fericirea mea.

Am redescoperit joaca si bucuria de a trai

Mi se pare minunat sa stiu ca eu cu prietenele mele ne comportam uneori ca niste copii – sarim in pat, radem, plangem, apoi iar radem, de noi insene.

Sunt doua elemente foarte importante in viata mea, in vietile noastre, ale tuturor: joaca si bucuria de a trai.

Emotiile nu dispar, sunt permanent in interiorul nostru. Cum am invatat sa le gestionez

Din pacate ajungem sa le sacrificam, cu timpul, pe masura ce uitam sa fim copii. Si eu le-am sacrificat la un moment dat pentru „a obtine si pentru a avea”. Le-am sacrificat pentru a face, pentru a realiza, pentru a crea proiecte sau a obtine validarea din exterior. Astfel ca ani de zile le-am pierdut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

M-a socat si m-a trezit la realitate un moment in care unul dintre prietenii mei, Alex Rosieanu, mi-a spus atunci cand am mers la un shooting cu el (unde de obicei radeam si ne distram mult) „Dar ce e cu tine? Esti foarte incordata, incruntata si tensionata. Nici glumele nu le mai duci.” M-a lovit direct in piept aceasta remarca. Am realizat „Da, m-am transformat intr-o persoana foarte rigida si indisponibila pentru foarte multe lucruri. Mi-am pierdut bucuria”. Toate acestea s-au intamplat pentru ca nu faceam altceva decat sa muncesc de dimineata si pana seara.

Mi-am dat seama ca acum, intre a munci pentru a realiza un proiect care sa aiba un succes fantastic si a petrece un weekend cu oamenii dragi, am sa aleg intotdeuna weekend-ul in care ma distrez si in care sa ma bucur de viata. Asta imi aduce multa bucurie si mi se pare ca imi imbunatateste calitatea vietii.

Ma face fericita sa contribui la bunastarea celorlalti

Un alt lucru foarte important pentru mine este sa contribui la bunastarea celorlalti, sa stiu ca pot sa aduc ceva bun in viata altcuiva. Este un lucru pe care l-am descoperit de mica si pe care l-am cultivat de-a lungul timpului, pentru ca mi-am dat seama ca asta imi aduce bucurie. Indiferent cat de suparata sunt, atunci cand pot sa fac un lucru bun pentru cineva, starea mea devine imediat mai buna.

Imi amintesc cand a murit cainele meu, Efi, si sufeream atat de mult incat nu voiam sa vorbesc cu nimeni, nu voiam sa vad pe nimeni. In acea perioada era programat un workshop la birou pe care il tot amanasem si a trebuit sa-l facem. In cele trei ore cat am stat acolo, alaturi de participante, si vazand ca pot sa contribui la bunastarea unor femei, am uitat complet de durerea mea. Atunci cand fac munca de voluntariat, cand ajut oameni, cand pot sa contribui, ma simt cu adevarat implinita.

Practic recunostinta nu doar cu mintea, ci o simt cu toata inima

Recunostinta este un element extrem de important in viata mea si nu doar la nivel mental. Pur si simplu o simt din toata inima!

Trebuie sa incerci, daca nu ai facut-o deja: sa te gandesti cu atat de multa dragoste la un lucru pentru care esti extrem de recunoscatoare, incat sa simti cum inima ta se umple de bucurie. Cred ca este foarte important sa iti deschizi inima pentru toate lucrurile pe care le consideri o binecuvantare in viata ta.

Sper ca toate aceste reguli pe care eu le aplic sa te inspire si pe tine sa-ti creezi viata la care visezi. Revin curand cu restul principiilor care m-au ajutat sa fiu mai fericita.

Te imbratisez,
Andreea

Citeste aici continuarea.