Regulile dupa care am ales sa imi traiesc viata ca sa fiu mai fericita. Partea II

1
De Andreea Raicu
26 iul. 2024

Schimbarile pe care le-am facut de-a lungul anilor nu au avut rezultate peste noapte, dar mi-au permis sa traiesc autentic, in armonie cu mine si valorile mele, ceea ce a adus mai multa fericire in viata mea.

Draga mea, ti-am vorbit in blogul anterior despre regulile pe care le-am adoptat de-a lungul anilor pentru a avea o viata mai implinita si a fi mai fericita. Voi continua aceasta lista, asa cum ti-am promis, pentru ca este una destul de lunga. Adevarul este ca fericirea nu „apare” in viata niciunuia dintre noi doar pentru ca incercam cateva trucuri. Fericirea nu este o destinatie, ci o calatorie. Este permanent in interiorul nostru si depinde de noi sa o accesam. Iata restul regulilor pe care eu am invatat sa le respect ca sa fiu mai fericita:

Ma inconjor de oameni pozitivi

Un lucru foarte important pentru mine, care contribuie mult la fericirea mea, este sa ma inconjor de oameni pozitivi. Imi place sa fiu alaturi de oameni care vor sa evolueze, sa creasca si sa descopere cea mai buna versiune a lor. Imi este foarte dificil sa fiu in prezenta persoanelor care au permanent o atitudine negativa si care vad doar jumatatea goala a paharului, indiferent de circumstante. Este motivul pentru care am invatat de-a lungul anilor sa aleg cu grija compania in care ma aflu in orice moment. Timpul este cea mai pretioasa resursa pe care o avem.

Imi place sa invat tot timpul ceva nou

Imi place sa invat tot timpul ceva, sa evoluez si sa ma dezvolt. Imi place imi mentin curiozitatea vie. Am nevoie sa ma pun in situatii in care pot sa invat tot timpul – de la oameni din jur, de la experiete. Am nevoie de asta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Avem atat de multe de invatat, zi de zi, pentru tot restul vietii. Consider ca nu ne oprim niciodata din a invata, iar pentru mine asta este o sursa de bucurie. Imi place sa invat tot timpul ceva nou, sa evoluez si sa ma dezvolt. Imi place sa-mi mentin vie curiozitatea. De aceea ma pun in situatii in care am mereu ceva de invatat – de la oamenii din jur, din experientele lor si din experientele mele. Am nevoie de asta.

Imi pastrez libertatea de a-mi exprima creativitatea

Daca nu am libertatea de a fi asa cum sunt, daca nu mi se permite sa-mi exprim idele, sa le transform in realitate, ma simt incorsetata si incarcerata. Consider ca din aceasta cauza mi-ar fi foarte greu sa am un job strict, cu atat mai mult intr-o corporatie in care sa mi se spuna la fiecare pas ce trebuie sa fac si sa nu am libertatea de a fi creativa. Am asociat intotdeauna creativitatea cu libertatea si poate din aceasta cauza am si ales un traseu profesional care sa-mi permita libertatea de a ma exprima asa cum simt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Meditatia si minfulness-ul fac parte din viata mea

Calitatea vietii mele s-a imbunatatit semnificativ din momentul in care am ales sa traiesc mindful si sa includ menditatia in stilul meu de viata. Ma ajuta sa fiu prezenta, sa fiu constienta de fiecare lucru care se intampla in interiorul si in exteriorul meu.

Opreste-te din cursa nebuna prin viata. Daca nu o faci tu, in ritmul tau, o va face viata intr-un mod brutal!

Ma ajuta sa pot sa ma calibrez, sa pot sa fac alegerile constient si nu impulsiv si sa fiu mereu in contact cu mine. De exemplu, daca am momente mai dificile si intru in acea energie de agitatie in care totul se intampla pe repede inainte, reusesc sa constientizez ce mi se intampla si revin la starea de calm, fie prin meditatie, fie prin exercitii de respiratie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Calatoriile sunt esentiale pentru starea mea de bine

Am nevoie sa calatoresc, sa vad lucruri noi, sa schimb energia care ma inconjoara, sa cunosc oameni noi si sa decopar culturi noi. Pentru mine, a calatori este pur si simplu un mod prin care ma incarc cu energie si dragoste de viata. Ma ajuta sa descopar perspective noi asupra vietii prin faptul ca intru in contact cu lucruri si situatii noi, care ma scot din zona de confort. Pentru mine noutatea este ca o gura de aer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andreea Raicu (@araicu)

Este primordial sa setez limite

De ziua mea, ani la randul, am primit cartea „Invata sa spui nu” de la colegi si de la prieteni. Iar asta se intampla pentru ca eram people pleaser, si la fel ca toti ceilalti oameni people please, de multe ori raspundeam „Da”, cand ceea ce simteam era „Nu”. Dar caramida cu caramida am construit capacitatea de a intelege si a comunica atunci cand trebuie sa spun nu. Iar asta mi-a imbunatatit foarte mult viata, pentru ca in trecut eram permanent peste tot si niciodata cu mine.

Ce fac in timpul zilei ca sa ma bucur noaptea de un somn odihnitor si sa ma trezesc plina de energie

Prin urmare, sa setez limite este primordial pentru mine. Asta ma ajuta sa ma simt in siguranta, sa detin controlul asupra vietii mele si sa fiu mai fericita. Nu poti fi fericit cand iti spui tie insati „Nu” si tuturor celorlalti „Da”.

Multe dintre aceste reguli pleaca de la principiul despre care vorbeste foarte mult Gabor Mate, acela de atasament si autenticitate. Apare in copilaria timpurie, atunci cand copilul stie instinctiv ca fara atasament moare, astfel ca renunta la autenticitate. Consider ca e datoria noastra a tuturor sa ne intoarcem la autenticitatea noastra gasind un atasament sanatos, ca sa putem sa traim noi prin noi, si nu prin ceilalti.

Nu ma mai gandesc la ce cred ceilalti despre mine

Obtii o libertate imensa atunci cand nu mai pui pe primul loc ceea ce cred altii despre tine. Eu nu ma mai gandesc la ce cred ceilalti despre mine, nu imi mai iau validarea din exterior, nu ma mai gandesc la cum ar trebui sa fiu ca sa le plac celorlalti. Nu ma gandesc cum o sa-mi fie interpretate gesturile. Se mai intampla din cand in cand, dar mult prea putin. Nu mai stau sa analizez in amanunt o situatie prin care am trecut si sa ma gandesc zile intregi „Cum ar fi fost daca n-as fi facut asa, daca as fi facut invers?”.
Ma gandesc la situatiile din trecut ca la unele lectii de viata – analizez ce am de facut, ce am invatat, observ care a fost lectia si merg inainte.

Nu mai aman lucrurile

„Mai bine sa iti para rau ca ai facut, decat ca nu ai facut” – imi place acest motto si il respect cu strictete. Atunci cand vrei sa faci un lucru, pur si simplu il faci! De ce? Pentru ca este posibil sa nu mai ai o doua sansa.

Schimbarile de lifestyle pe care le-am facut pentru a-mi imbunatati memoria si concentrarea

Intuitia te poate ghida pe drumul potrivit pentru tine, daca o asculti. Eu nu vreau sa am regrete si incerc sa-mi reduc la tacere indoielile care ar putea sa ma tina pe loc. Ganduri precum „Poate e nepotrivit, poate nu e momentul acum, poate ca nu e pentru mine” pot sa apara la orice decizie. De aceea, atunci cand vreau sa fac un lucru, il fac pur si simplu.

Sunt sigura ca am omis cateva lucruri care ar fi trebuit sa fie in aceasta lista, insa sunt atat de multe schimbari pe care le poti face zi de zi pentru o viata mai fericita incat imi este imposibil sa mi le amintesc pe toate. Sper sa iti creezi si tu propriul set de reguli pe care sa le urmezi pentru a dobandi toata fericirea pe care o meriti!

Te imbratisez cu drag,
Andreea

Foto: Alex Rosieanu