Positive thinking e cel mai in voga concept in lumea coaching-ului, sigur ai auzit vorbindu-se de el. Disciplina fondata in 1998 de catre Martin Seligman, cercetator in psihologie si profesor la Universitatea Pennsylvania, psihologia pozitiva incearca sa afle ce ii face pe oameni fericiti, productivi si optimisti in viata de zi cu zi.
La 20 de ani de la aparitia acestei abordari – fondata pe studii ce imprumuta concepte din neurostiinta si stiintele umaniste – succesul ei nu mai poate fi contestat. Mai mult decat atat, astazi putem dovedi stiintific, gratie progresului imagisticii medicale, ca e posibil sa-ti antrenezi creierul sa vada viata intr-un mod mai senin si sa se bucure de mai multa satisfactie fara sa insemne ca deformeaza sau evita realitatea.
Pe mine m-a ajutat mult, asa ca m-am gandit ca poate ti-ar fi de folos sa incepi toamna intr-un mod pozitiv, mai ales ca de obicei toamna nu este cea mai zen perioada pentru nimeni: te reintorci la birou, dupa vacanta, incepe aglomeratia si graba si nemultumirile.
Iata 7 idei care-ti vor face bine si care-ti vor schimba comportamentul pe termen lung.
Antreneaza-ti memoria emotionala
Doar pentru ca te-ai intors la birou nu se inseamna ca trebuie sa te arunci cu capul inainte in marele ocean al cotidianului. Emotiile pozitive legate de vacanta sunt o sursa buna de energie. Pentru a le reactiva, da-ti o perioada de tranzitie. Nu te intoarce la birou imediat dupa o vacanta – ia-ti cateva zile sa stai acasa si sa te gandesti la momentele de fericire si bucurie traite in vacanta. Savureaza-le pentru ca sunt cel mai bun suvenir al tau si un mod bun de a te bucura de inca un pic de seninatate. Studiile o dovedesc: cu cat e memoria ta emotionala mai plina, cu atat dureaza mai mult calmul dobandit in vacanta.
Educa-ti creierul
Shawn Achor, consultant, cercetator si autor al cartii Avantajul fericirii: Cele sapte principia ale psihologie positive care stimuleaza performanta si determina succesul, este unul dintre cei mai faimosi ambasadori ai gandirii pozitive. Studiile sale, realizate la Harvard, arata ca 75% din reusitele profesionale sunt legate de nivelul de optimism al persoanelor si de capacitatea acestora de a vedea in stres o provocare, si nu o amenintare. Sfatul sau? Fa-ti o lista zilnica, tip de 21 de zile, cu trei lucruri care ti-au adus satisfactie. La finalul acestui antrenament, creierul este obisnuit sa identifice mai bine aspectele pozitive ale vietii tale si sa se concetreze pe ele cu prioritate. Asa devii mai productiv si mai creativ.
Zambeste mai mult, zambeste tot timpul
Zambetul se afla in centrul psihologiei pozitive. Iti influenteaza starea de spirit, facandu-te sa te simti mai bine, si modifica si atitudinea celorlalti fata de tine. Zambeste mereu, oriunde te afli – la supermarket, la casieria de la Anaf, la birou – si, gratie efectului de oglinda, vei primi si tu un zambet la schimb. Latifa Gallo, coach si autoare a cartii Emotiile negative: Cum sa ne eliberam de frica, anxietate, tristete, furie, agresivitate, rusine, explica: “Aceasta generozitate incurajeaza creierul sa produca endorfine, hormonii fericirii.” Vezi de ce e atat de important sa-ti cultivi relatiile cu cei din jur?
Pregateste-te pentru neprevazut
Odata ce accepti ca neprevazutul face parte din viata, totul devine mult mai simplu. Sigur, trebuie sa inveti sa te adaptezi, sa gasesti solutii, dar faptul ca-l poti anticipa iti scade mult din angoase. Si, pana la urma, rezolvarea unei situatii neprevazute nu trebuie sa fie mereu un lucru atat de dezagreabil. E o provocare pe care trebuie sa o primesti cu bratele deschise, ocazia de a cunoaste mai multe despre forta ta interioara, momentul cand poti schimba in bine anumite comportamente. Dupa cum spunea filosoful Charles Pepin, “Cel care are incredere in el si in viata este cel care a acceptat neprevazutul, care a ajuns sa-l iubeasca.”
Socializeaza, socializeaza, socializeaza
Cei mai fericiti oameni sunt cei care au o viata sociala bogata. Stiu ca e greu la inceput de toamna, cand munca tinde sa devina prioritara, dar incearca sa-ti programezi macar o iesire cu prietenii pe saptamana. Si nu contramanda! E important sa te distrezi, sa razi, sa te amuzi. E important sa redai importanta momentelor care-ti fac bine, sa le tratezi ca pe prioritati, fara sa te culpabilizezi.
Vizualizeaza-te fericita la birou
Profita de ultimele zile de vacanta (daca le mai ai) pentru a te retrage intr-un colt linistit, unde poti inchide ochii si poti incerca sa-ti imaginezi cum va fi cand te vei reintoarce la birou. Vizualizeaza-te zambitoare, plina de resurse, de energie si de proiecte frumoase. Lasa aceasta imagine sa ti se imprime pe retina, impreuna cu senzatiile pe care ti le furnizeaza, si vei vedea ca prima zi la birou va fi exact cum ti-ai imaginat-o. Foarte utilizata in sofrologie, aceasta practica are rezultate impresionante. S-au facut studii cu un pianist care avea mana in ghips. Desi nu mai putea canta la pian, a fost rugat sa vizualizeze ca o face. Atunci cand ghipsul a fost dat jos, mana sa a fost de doua ori mai repede operationala decat la cei care nu au facut acest exercitiu.
Intereseaza-te de cei din jur
In psihologia pozitiva, celalalt este essential. Da-ti timp sa-i asculti pe cei din jur, sa afli ce li se intampla si sa-ti oferi ajutorul. Nu uita de complimente, pentru ca altruismul de care dai dovada atunci cand faci pe cineva fericit iti aduce si tie cea mai multa fericire. Efectul pe care-l are asupra creierului este acelasi ca atunci cand zambim: produce endorfine si-ti aduce instant zambetul pe buze.
Foto: Alex Rosieanu