Am avut si inca mai am uneori perioade in care ma simt asa, mai ales atunci cand muncesc mult si nu ma mai concentrez pe mine, cand lucrurile nu ies asa cum mi-am imaginat si cand nu totul merge cum as vrea.
Multi ani m-am panicat si asta m-a facut sa ma simt si mai coplesita. Simteam cum ma afundam si mai tare in aceasta stare care devenea din ce in ce mai greu de suportat si care parea ca venea de nicaieri.
Cu rabdare, multa introspectie si sprijin am depistat care sunt lucrurile care ma debalansau atat de tare, cum sa fac sa nu mai ajung acolo si cum sa imi recapat echilibrul atunci cand mi-l pierd.
1. Imi iau timp si spatiu pentru mine.
Fac asta pentru ca e singurul mod prin care pot intelege ce se intampla in interiorul meu si de ce ma simt asa. De cele mai multe ori raspunsul este acelasi: nu am avut grija de mine atat cat ar fi trebuit si tocmai de aceea m-am simtit coplesita si mult mai sensibila in situatii in care poate alta data nu as fi reactionat asa. Asa ca am nevoie de timp si spatiu sa am grija de mine, sa meditez, sa fac lucruri care imi bucura atat sufletul, cat si corpul –pot sa imi gatesc ceva bun, sa-mi pregatesc o baie in cada, cu spuma si lumanari parfumate, sa citesc o carte care imi place sau pur si simplu sa nu fac nimic.
2. O zi in care nu vorbesc cu nimeni
Linistea e cel mai frumos cadou pe care mi-l pot face. Zambesc cand scriu asta pentru ca imi aduc aminte cum am reactionat prima data cand mi s-a spus intr-un curs ca nu vom vorbi. M-a apucat, efectiv, groaza pentru ca mi se parea ceva de neconceput. Nu putea sa ma abtin, nu puteam sa nu vorbesc. Acum insa mi se pare minuat. Incercati sa nu vorbiti o ora sau doua sau chiar trei, daca puteti. E fantastic. Iti aduce atat de multa liniste in interior.
3. Ma culc inainte de miezul noptii
Un somn bun si lung uneori e cel mai bun remediu, poate face minuni. Am zile in care ma simt atat de obosita dupa o zi plina de intalniri si bombardata de informati incat nu-mi mai pasa ce ora este, stiu doar ca vreau sa dorm, sa pot sterge tot ce ma incarca. Asa ca dupa un dus lung abandonez orice mi-ar putea distrage atentia si m-ar consuma si ma culc.
4. Ma incarc cu energia naturii
Natura ne ajuta sa ne regasim intr-un mod incredibil. Ori de cate ori ma simt fara energie sau deviata de pe drumul meu, merg in natura, fie ca e vorba de un parc, o padure sau o fuga pana la munte sau la mare. Acolo imi recapat puterile. Nu fug de oameni, doar ca am nevoie de spatiu sa ma pot asculta mai bine.
5. Scriu in jurnal
Imi iau jurnalul si scriu ce imi trece prin minte… Scriu tot. Ma ajuta extreordinar de tare sa imi scot gandurile la iveala, sa le vad mai bine ca sa pot trage concluziile de care am nevoie pentru a intelege ce mi intampla. Pentru ca atunci cand le exprimi in scris, totul pare mult mai evident.
6. Meditez
Pun stop gandurilor neconstructive, care ma scot din acel flow pozitiv in care ar trebui sa fiu tot timpul, acea stare in care esti bine si simti ca poti face orice si chiar faci. Acele ganduri negre nu fac decat sa iti puna piedici si atrag lucrurile mai putin bune in viata ta.
Oricat de constient am trai, nu au cum sa nu apara si astfel de momente. Important este sa nu te judeci pentru ele, sa le accepti si sa iti gasesti metodele cele mai potrivite pentru tine sa iesi din ele. Ti le-am impartasit pe cele care ma ajuta pe mine. Sper sa te inspire si sper sa ai o zi mai buna ca a mea.
Foto: Alex Rosieanu