Dopamina este un neurotransmitator – o substanta chimica eliberata de neuroni, care transmite semnale catre celelalte celule nervoase. Asa ca motivul pentru care te simti bine atunci cand ai realizat ceva sau cand traiesti un moment frumos este pentru ca exista o crestere a secretiei de dopamina in creier. Chiar si atunci cand mananci desertul tau preferat, dopamina este eliberata in cantitati mari si experimentezi astfel o stare de placere.
O cantitate potrivita de dopamina asigura o stare de dispozitie buna si contribuie la concentrare, motivatie, inspiratie, vigilenta si fericire. Pe de alta parte, nivelul crescut de dopamina creste starea de anxietate, energie exagerata, insomnie, agresivitate, halucinatii si libido crescut.
5 semne care iti arata ca ai un nivel scazut de serotonina
Cum iti dai seama ca ai deficit de dopamina
Daca au trecut deja cateva zile de cand dispozitia ta nu mai este la fel de buna, este foarte posibil ca nivelul de dopamina sa fi scazut. Alte semne care indica deficitul de dopamina sunt: dificultate in concentrare, lipsa de energie, tulburari de somn, lipsa de motivatie si entuziasm, miscare lenta, voce stinsa, tristete, lipsa de inspiratie, depresie.
Cum iti cresti nivelul de dopamina
1. Creeaza-ti o rutina zilnica pentru a-ti atinge obiectivele
Drumul spre succes este lung si, uneori, deloc usor. Nu poti sa vezi un vis devenit realitate doar batand din palme, e nevoie sa faci cativa pasi, sa urci cateva trepte si sa te impiedici de cateva obstacole. Ca sa fie mai usor, asigura-te ca in fiecare zi mai faci un pas in directia buna. Nu lasa sa treaca nici macar o zi fara sa fi bifat un punct care contribuie la atingerea obiectivului.
2. Creeaza-ti o rutina zilnica a placerii
Programul de lucru este si el un soi de rutina zilnica. Ei bine, cum nu uiti niciodata de aceasta rutina, asa sa nu mai uiti incepand de astazi nici de rutina care iti ofera placere. In ce ar consta asta? Trebuie sa existe cateva lucruri care iti fac placere (exceptand vizionatul filmelor, iesitul in club si drumetia). Vorbim de o rutina zilnica care ar putea consta in: cafeaua savurata pe balcon, un ritual de ingrijire a pielii, aprovizionarea cu flori proaspete etc.
3. Inoata sau fa baie in apa rece
Baile cu apa rece sunt considerate adevarate terapii vindecatoare. S-a dovedit ca scufundarea in apa rece (obicei intalnit la sportivi) ajuta la relaxarea muschilor tensionati si a intregului corp, ajuta sistemul nervos cerebral (pentru un somn mai bun), scade inflamatia si incurajeaza recuperarea rapida, scade efectul caldurii, poate ameliora simptomele depresiei si stimula sistemul imunitar.
Scopul si binecuvantarile
4. Numara-ti binecuvantarile in fiecare zi
Oricat de trista si nedreapta ni s-ar parea viata uneori, adevarul este ca avem o multime de motive de fericire pentru care sa fim recunoscatori. Suntem inconjurati de frumos si as vrea sa fii constienta de faptul ca lucrurile alea simple si aparent nesemnificative chiar fac diferenta. Sincer vorbind, ia o pauza in acest moment si gandeste-te la cat de binecuvantata esti. Adu-ti aminte de toate momentele frumoase pe care le-ai trait, de oamenii minunati din viata ta, de cate lucruri esti capabila etc.
5. Concentreaza-te pe scopul tau unic
In momentul in care mi-am propus ceva si am facut din asta un scop unic, totul in jurul meu s-a transformat. Am vazut posibilitati, am vazut frumos, nu m-am mai concentrat pe ceilalti si in acest fel nu m-am mai suparat din prostii, ci am privit doar spre scopul meu. Scopul meu ma implineste si atunci privesc viata si oamenii decat cu ochi blanzi.
6. Misca-ti trupul si razi
Danseaza. Alearga. Sari coarda. Mergi. Roteste-ti bratele. Roteste-ti soldurile. Orice tip de miscare, usoara sau intensa, are capacitatea de a te reimprospata si de a creste nivelul de dopamina. Nu ezita sa razi! Cauta filmulete amuzante pe Youtube, citeste povesti amuzante sau bancuri. Asculta un numar de stand-up comedy si misca-ti trupul in acelasi timp.
Cum gestionezi corect nevoia de a controla totul in viata ta
Nervul vag, conexiunea dintre minte si corp
7. Fii spontana
Ai observat in repetate randuri ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ si ca atunci cand iti faci planuri, e posibil sa nu se intample cum ti-ai propus. Mie imi place spontaneitatea, chiar daca asta inseamna sa ies din casa fara sa imi indrept parul si sa ma machiez. Asta e, nu o sa fac poze instagramabile, dar experienta o sa contribuie mai mult la starea mea de bine decat like-urile de la o fotografie.
8. Consuma ierburi care sustin sanatatea sistemului nervos
Mucuna pruriens, rhodiola, ginkgo biloba, ceai verde – sunt doar cateva dintre ierburile pe care nu strica sa le ai in camara. De ce sa nu profiti de ceea ce natura este darnica sa iti ofere gratuit?
9. Stimuleaza-ti nervul vag
Nervul vag este cel care face conexiunea intre minte si corp. Pentru stimularea nervului vag poti incerca urmatoarele metode: gargara, cantatul sau intonatul mantrelor (rugaciunii) si incantatiilor, respiratia profunda, rasul, exercitiile fizice, masajul, acupunctura, frigul, postul.
10. Fa exercitii cognitive
Ca sa-ti stimulezi memoria si atentia invata ceva nou (croitorie, fotografie, un program nou de calculator, sa canti la un instrument), invata pe altcineva ceea ce tu stii deja, invata o limba noua, imbogateste-ti vocabularul, asculta muzica.
Tu ce faci ca sa iti cresti nivelul de dopamina?
Foto: Instagram/@dreaming_outloud