Pentru unii dintre noi, insa, ambitia se dovedeste toxica. Ajungem sa alergam atat de tare dupa succes ca uitam de propria sanatate, fericire si bunastare.
Cum facem diferenta intre ambitia buna si cea negativa? Cum ne dam seama ca suntem dependenti de ambitie? Iata cele mai comune 10 semne si simptome care ar trebui sa te puna pe ganduri.
Ai vise grandioase de a obtine glorie totala
Dependentii de ambitie isi creeaza cu mintea fantezii detaliate in legatura cu succesul minunat spre care se indreapta. In aceste povesti cu final fericit pe care si le imagineaza, se vad bucurandu-se de viata fara teama si probleme, lucru care ii ajuta sa treaca peste dificultatile prezentului si sa refuze sa le constientizeze.
Detesti prezentul si iubesti viitorul
Realitatea prezentului nu se ridica niciodata la inaltimea viitorului fantastic din visele noastre. Ambitia extrema te face sa vezi prezentul ca pe o camera de asteptare pe care trebuie sa o induri. Te uiti constant inainte, fixandu-ti privirea pe ce va sa vina, nu pe ce ti se intampla acum.
7 arhetipuri ancestrale care-ti distrug increderea in tine
Te concentrezi doar pe teluri si obiective
Te intereseaza mai mult rezultatul unei activitati sau impactul viitor al unei relatii, nu activitatea sau relatia in sine.
Ritm alert
Daca trebuie sa aleaga intre incet-dar-sigur si pe-repede-inainte, vei alege intotdeauna a doua varianta. Esti mereu pe fuga, n-ai rabdare cu cei din jur si esti mereu foarte, dar foarte ocupata.
Anxietate si panica
Vrei sa te eliberezi de nesigurante si vulnerabilitate, dar atunci cand viata iti arunca in fata complicatii, confuzie, slabiciuni sau esecuri, devii nevrotica si panicata.
Seriozitate si depresie
Traiesti fiecare zi cu pumnii stransii si maxilarul inclestat. Chiar daca ocazionalele victorii te ajuta sa te relaxezi un pic si sa te simti mai bine, te intorci repede la seriozitatea si anxietatea de dinainte, care nu te va parasi pana ce nu vei obtine ce ti-ai propus.
Astrologie: 5 zodii care au cele mai mari sanse de a atinge succesul profesional
Gelozie si ideea ca ti se cuvine totul
Ambitiosii toxici isi manifesta public dorintele si agendele personale si se asteapta ca cei din jur sa-i aduleze pentru asta. Cand competitorii ii intrec, sunt consumati de gelozie, privindu-si propriile vieti cu dezgust si discredintandu-si eforturile si succesele obtinute pana la acel moment.
Nu-ti plac stabilitatea si echilibrul
Vrei mereu sa inaintezi si sa prinzi viteza. Eviti oamenii, locurile si situatiile care te pot seda si te pot face sa te opresti din a avansa catre telul propus.
Nu te poti relaxa si nu te poti bucura de placerile marunte
Timpul pierdut e cea mai mare problema a ambitiosilor cronici. Daca, totusi, trebuie sa faci o pauza si sa te relaxezi, preferi activitatile competitive si hobby-urile cuantificabile.
Pareri categorice si calculate despre cei din jur
Pentru a-ti implini visele, analizezi la sange cine din grupul tau de prieteni, familie sau colegi te poate ajuta. Prioritizezi interactiunile cu aceste persoane, ajungand chiar sa nu te mai vezi deloc cu cei care nu-ti pot sprijini in niciun fel progresul.
Acum ca ai parcurs aceasta lista, poti vedea cam cat de mult te-a acaparat ambitia si cat de mult iti controleaza viata. Daca continui pe acest drum, risti sa-ti faci rau si tie, si celor din jur. Genul acesta de ambitie iti afecteaza corpul – stresul continuu si panicile constante iti ingroasa arterele, iti face nervii harcea-parcea si-ti creste dramatic riscul de atac de cord sau infarct.
Ambitia extrema iti poate distruge si relatiile. Cu cat e mai salbatica dorinta ta de a reusi, cu atat mai usor iti va fi sa-i abandonezi pe cei care indraznesc sa-ti disturbe visele.
Din fericire, ca in cazul oricarei adictii, recuperarea este posibila.
Discursurile TED pe care orice femeie puternica le-a vazut macar o data
Pasul 1: Incetineste
Identifica oportunitati zilnice de a micsora viteza cu care traiesti. Respira adanc si profund intre emailuri, telefoane si intalniri. Chiar si cu un ritm mai putin alert, poti reusi sa faci tot ce ai pe to do list.
Pasul 2: Bucura-te
Nu uita de micile bucurii: mananca o inghetata, iesi la o plimbare – da-i voie mintii sa se relaxeze si corpului sa se detensioneze. Acest lucru rejuveneaza si reinnoieste si chiar imbunatateste productivitatea.
Pasul 3: Multumeste
Petrece timp in fiecare zi onorand lucrurile bune care ti se intampla. Recunostinta iti reaminteste ca, in ciuda problemelor si provocarilor, te bucuri te un numar mare de binecuvantari.
Pasul 4: Doneaza timp
Identifica persoanele care s-ar bucura de iubirea si atentia ta si fa-ti timp pentru a interactiona cu acestia. Dovedeste-le prietenilor, membrilor familiei si chiar si tie ca relatiile sunt importante si pretioase.
Pasul 5: Gaseste-ti alte idealuri
Ambitia toxica te face sa visezi la totul-sau-nimic. Uita-te cu atentie la telurile tale personale si profesionale si restrange-le un pic. Seteaza-ti teluri care iti permit sa progresezi fara sa-ti sacrifici sanatatea trupului, mintii si sufletului.
Dorintele mari vin cu responsabilitate mare. Daca-i permiti focului ambitiei sa arda necontrolat, risti sa-ti faci rau tie, risti sa le faci rau celor din jur. Invatand sa o lasi mai moale, sa te bucuri de viata si sa arati recunostinta, faci loc pentru echilibru, rabdare si perspectiva. Continui sa visezi la stele, dar o faci cu picioarele bine implantate in pamant.
Foto: Shutterstock.com