Criza de identitate poate fi destul de dificil de gestionat, caci iti poate zdruncina din temelii obiectivele, valorile sau prioritatile.
Semnele ca te afli intr-o criza de identitate
Psihologul Erik Erikson se afla la originea acestui concept. El credea ca oamenii trec prin mai multe „crize de identitate” in timp ce personalitatea lor se dezvolta. Potrivit lui Erikson, o criza este un moment care te forteaza sa te confrunti cu o anumita situatie din viata ta legata de sentimentul de sine si de cresterea ta ca persoana.
1. Repeti aceleasi tipare
Cand simti ca viata ta nu se schimba, vezi daca nu cumva iei aceleasi decizii la nesfarsit. Incearca sa iesi putin din ritmul in care ai mers pana acum si vezi cum te simti.
2. Oamenii apropiati vad altceva in tine
S-ar putea ca oamenii din jurul tau sa-ti spuna ca te-ai schimbat, iar atunci este un semn ca deja a aparut conflict in interiorul tau dintre cine ti s-a spus sa fii si cine esti, de fapt.
3. Ti se spune ca nu asculti
Emotiile sunt contagioase, asa ca ascultarea si recunoasterea emotiilor celorlalti va rezona cu propriile tale experiente. De aceea, in mod inconstient, eviti sa le asculti.
4. Te ghidezi in viata doar dupa „Ar trebui”
Daca observi ca esti pe modul robot si faci doar lucrurile care „trebuie” facute, nu si cele pe care „vrei” sa le faci, inseamna ca in sufletul tau se duce o batalie.
10 lucruri pe care oamenii inteligenti le fac in situatii de criza
5. Ai o anxietate ridicata si inexplicabila
Sinele tau mai inalt incearca sa se rupa de vechile convingeri, iar la nivel inconstient acest lucru ti-ar putea provoca anxietate.
6. Te simti pierduta
Sentimentul de ratacire poate insemna multe lucruri diferite, dar daca simti ca nu ai nicio idee despre cine esti sau cum sa-ti definesti sentimentul de sine, este timpul sa incepi sa iei masuri pentru a-l gasi.
7. Iti pui deseori intrebari
O criza de identitate apare atunci cand te intrebi in mod constant „cine sunt?” si te simti nesigura atat in prezent, cat si in viitor.
8. Te simti plictisita sau nelinistita
Daca nu te mai bucuri de lucrurile care te pasionau, ar putea fi un semn al unei crize de identitate. Incearca sa gasesti un nou hobby, care sa iti readuca bucuria si entuziasmul.
9. Ai dificultati in a raspunde la intrebari despre tine
Daca nu te poti descrie in fata altcuiva, s-ar putea sa exista un sentiment de confuzie, pe care va trebui sa-l gestionezi, pentru a te repozitiona pe drumul vietii tale.
10. Spui tot mai des „Ce rost are?”
Vorbim acum despre motivatia care te face sa mergi mai departe, ceea ce te trezeste dimineata. Cand acesta dispare, inseamna ca e momentul sa faci o schimbare.
Cum identifici si treci peste o criza existentiala
Cand vine vorba de a gestiona o criza de identitate, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iti permiti sa simti ceea ce simti. Da un nume emotiilor tale. Intelegerea si gestionarea acestora este esentiala pentru a fi pe deplin sincera cu sinele tau real. Poti apela la un terapeut care sa te ghideze pe acest drum sau practica meditatia pentru a intra in legatura cu ceea ce simti.
Foto: freepik.com