Orice lucru mic devine mare si continua sa creasca in mintea ta, inundandu-ti pieptul si taindu-ti respiratia. Iar acest lucru ajunge sa-ti intunece chiar si cele mai senine zile si sa te faca sa te comporti irational chiar si cand nu ai un motiv anume.
Iata care sunt semnele ca anxietatea ti-a acaparat viata si te afecteaza mai mult decat ar trebui
1. Sfarsesti prin a detesta evenimente pe care ar trebui sa le astepti cu entuziasm
Petreceri cu prietenii. Picnicuri la padure. Aniversari. Primele intalniri cu un tip nou. Stii ca ar trebui sa numeri zilele pana la momentele respective dar sfarsesti stresandu-te prea tare din cauza lor. Tot ce implica socializare devine un haos complet si un motiv de stres.
2. Pari o zgripturoaica pentru cei din jur desi nu vrei asta
Cand intalnesti oameni noi, nu vorbesti mult. Cand esti intr-un grup mare, nu vorbesti mult. Cand ai o zi proasta, nu vorbesti mult. Oamenii confunda tacerea ta cu o atitudine de superioritate sau snobism. Presupun ca ii judeci cand tu, de fapt, te temi ca ei te judeca pe tine.
3. Pierzi prieteni din greseala
Nu vrei sa-ti deranjezi prietenii, asa ca nu-i suni niciodata prima si nu-i chemi pe la tine. Acesti prieteni nu-si dau seama cat de mult conteaza pentru tine pentru ca nu le spui niciodata. Pari distanta pentru ca incerci din toate puterile sa nu pari sufocanta.
4. Anulezi planuri in ultimul moment
Nu poti niciodata sa prezici daca vei avea chef sa te vezi cu prietenii in weekendul viitor. Cel mai probabil pana cand va trebui sa va vedeti anxietatea te va face sa derulezi in minte toate posibilele scenarii proaste care s-ar putea intampla si intr-un final iti vei spune ca mai bine stai acasa decat sa te faci de ras in public.
5. Ratezi oportunitati importante
Nu crezi ca seful vrea sa-ti dea o marire asa ca nu-i ceri niciodata. Nu crezi ca vei putea sa mergi la Londra singura asa ca nu-ti iei niciodata bilet de avion. Preferi sa ramai mereu in zona de confort.
6. Pierzi prea mult timp despicand firul in patru
Inainte sa aiba loc anumite evenimente, deja te gandesti la tot ce poate sa mearga prost. Nu-ti dai niciodata o sansa sa te relaxezi. Esti mereu cu sufletul la gura. Incerci mereu sa prezici viitorul si sa te frustrezi din cauza trecutului, in loc sa te bucuri de prezent.
7. Te simti inconfortabil desi nu e nimic de care sa-ti faci griji
Uneori anxietatea te loveste din senin. Nu ai intalniri importante sau interviuri care sa te streseze, dar inima tot iti bate tare si mainile tot iti tremura. Anxietatea iti strica pana si cele mai calme zile.
8. Te lasi calcata in picioare
Urasti confruntarile, deci nu zici niciodata nimic atunci cand ceva sau cineva te supara. Preferi sa suferi in tacere. Insa, pentru ca nimeni nu stie ca x, y sau z te deranjeaza, vor continua sa le faca. Nu au un motiv sa-si schimbe comportamentul.
9. Dormi prost
Anxietatea iti da peste cap programul. Ti-e greu sa dormi cele 8 ore recomandate cand mintea pare sa nu ia niciodata pauza. In plus, dimineata nu esti suficient de productiva pentru ca esti obosita din cauza lipsei somnului.
10. Iti pasa prea mult de aspectul fizic
Nu esti superficiala cand vine vorba de ceilalti, dar in ceea ce te priveste, crezi ca trebuie sa arati mereu perfect. Nu pleci de acasa cu parul nearanjat si nu postezi niciodata un selfie needitat. Iti faci griji ca oamenii se vor holba la tine. Nu vrei sa rada de tine.
11. Nu te poti bucura de nimic
Esti prea ocupata sa crezi ca lucrul ala bun care ti s-a intamplat se va termina la un moment dat. Esti mai obisnuita cu nefericirea decat cu starea de bine.
12. Te critici in fiecare zi
Urasti faptul ca nu esti sociabila. Simti ca nu ai niciun prieten. Simti ca nu ai nimic. Nu-ti acorzi suficient credit. Iti petreci tot timpul detestandu-te si deloc iubindu-te.
Foto: Shutterstock.com