In Romania exista orase intregi, comunitati si grupuri de prieteni in care nu conteaza altceva decat statutul. Ala inventat, desigur, tinut mai frumos ca un bibelou in vitrina bunicii, pentru ca toata lumea sa-l vada, dar sa nu-l atinga vreodata. Ala care bifeaza aparitii in oras numai in anumite locuri si care nu pune gura pe o cafea mai ieftina de 30 de lei.
Vorbim de aparente care striga in gura mare cat suntem de tari, pe care trebuie sa le bifam musai in mod public si de care nu se dezice mai nimeni pentru ca intreruperea unei traditii sau a unui obicei fals spune si el destul de multe despre tine.
Adevaruri despre viata care te elibereaza si te sperie in acelasi timp
Iata cele 3 lucruri care nu conteaza deloc in viata si totusi atat de multa lume le face:
O petrecere imensa
De obicei, o nunta.
Daca ai mai putin de 300 de invitati, esti un nimeni. Daca nu ai un violonist, harpist, un numar de dans, muzica live, cel mai bun DJ, o vedeta (cel putin locala), flori, aranjamente, 3 tipuri de baruri (de cocktailuri, dulciuri si masline/fructe/diferite tipuri de papadii comestibile), 2 rochii, 3 sedinte foto, mai bine nu te apuci de nimic.
La fel, daca inelul tau de logodna nu te lasa pe tine cu dureri de incheietura de la atata carat zilnic si pe partenerul tau cu contul din banca pe minus, n-are sens sa-l mai porti.
Stiu ca e o idee nebuna, dar nuntile sunt despre o poveste de dragoste pe care o imparti cu cei dragi, nu despre creditele pe care urmeaza sa le imparti cu sotul pentru a putea plati tot ce nici nu stiai ca vrei. N-ar trebui sa va secatuiasca nici sufletul si nici avutia.
Pun pariu ca nu stiai asta despre creierul tau
Haine si obiecte de lux
Pe care, nu stiu daca mai trebuie sa spun, nu ni le putem permite.
Ingaduiti-mi sa-l citez nitel pe Jay-Z care spunea ca “daca nu-ti poti permite doua de-un fel, atunci nu-ti permiti de fapt nici unul”. Indiferent ce crezi despre el, omul e multimilionar si as indrazni sa ma incred in cuvintele lui, fie ele chiar spuse cu rima si ritm de hip-hop. Pana la urma, cine sa stie mai multe despre bling-bling decat Jay-Z?
Asta se aplica la orice cheltuiala profana, de la unde mancam in oras sau ce jucarii cumparam copilului, pana la casa in care locuim sau masina pe care o conducem.
Stiu ca masina e un simbol, ca pantofii de firma iti vorbesc intr-o limba numai de tine stiuta, ca meriti un rasfat, ca muncesti pe branci si nu strica sa-ti faci o bucurie. Insa atunci cand incepi sa faci compromisuri serioase pentru a-ti cumpara ceva ce nu-ti trebuie, doar pentru a da bine intr-o poza sau la un lunch, pierzi mult mai mult decat ai impresia ca ai castiga.
Fericirea, sex-appealul, respectul, admiratia, bunatatea, inteligenta, popularitatea – nici una din chestiile astea nu pot fi cumparate, asa ca nu mai incercati sa umblati cu ciora vopsita si branduita degeaba.
Luxul Amanarii
Nimic nu a distrus mai tare productivitatea si potentialul uman decat fraza asta, aparent nevinovata si indelung iubita: “Lasa ca le fac mai tarziu”.
V-am luat pe nepregatite, nu-i asa? Va asteptati la o enumare a yachturilor sau a hainelor de blana care nu ne ajuta la nimic in fond, insa de data asta am mers la sursa nemultumirilor. Nu aveti viata pe care o doriti pentru ca nu faceti nimic pentru asta. Pentru ca va mintiti cu o amanare a muncii efective ce trebuie facuta, tergiversare pe care, sincer, nu v-o permiteti.
De ce e amanarea un lux? Pentru ca va tine blocati in zona de confort. Pentru ca va pune piedica. Sa ne gandim la omul din pestera, care nu se gandea cum sa ajunga la statutul de “Homo Hermes”, ci mai degraba la ce e de facut acum pentru a supravietui pana maine. Nu statea sa se rostogoleasca pe blanuri de nurca mezozoica si amana inventatul focului.
Ce-as fi vrut sa stiu mai devreme in viata
Inca impartim o parte zdravana de creier de reptila, focusat pe supravietuire, cu acel om din pestera. Asadar, nici noi nu suntem programati sa evoluam in conditii optime, de lux si bogatie, fie ea chiar superficiala. Dimpotriva, cand totul pare greu si periculos, ne punem rotitele in miscare si gasim solutii noi pentru binele nostru suprem.
Foto: Unsplash.com