Probabil ca si tu, inainte de autoizolarea cu partenerul, visai sa poti petrece mai mult timp alaturi de el. Fie ca aveati program diferit in timpul saptamanii sau unul dintre voi lucra in weekenduri, parca orele nu va ajungeau niciodata.
Astrologie: Zodii care isi spioneaza partenerii de cuplu in carantina
Ei, bine, dupa cateva luni in autoizolare, tu si partenerul tau ati petrecut, fara indoiala, foarte mult timp impreuna.
Aceasta modificare de rutina, chiar daca nu are efecte evidente, vine la pachet cu foarte multe schimbari aproape imperceptibile, dar care te afecteaza in mod direct.
Autoizolarea cu partenerul: 3 schimbari care au loc in creierul tau
1. In cazul relatiilor sanatoase, creste nivelul de dopamina si oxitocina
Daca esti intr-o relatie armonioasa, timpul suplimentar petrecut impreuna se poate traduce prin cresterea nivelului de dopamina din creier.
Astfel, te vei simti mai energica, mai optimista si mai motivata sa iti duci la capat taskurile zilnice. Vei fi mai productiva atunci cand lucrezi si mai vesela, in general.
Certuri in carantina: cum depasesti conflictele cu partenerul
De asemenea, imbratisarile, sarutarile si, in general, contactul fizic constant cu partenerul cresc nivelul de oxitocina. Acest lucru te face sa fii mai atasata de jumatatea ta, sa te relaxezi, sa te simti in siguranta si sa te odihnesti mai bine.
In plus, toate aceste lucruri te ajuta sa iti mentii sistemul imunitar puternic, factor foarte important in contextul unei pandemii.
2. In cazul relatiilor toxice, se poate instala stresul cronic
Daca erai nesigura in relatia ta, dar nu stiai ce exact nu functioneaza, acum este momentul in care este posibil sa experimentezi o serie de momente neplacute.
In cazul in care tu si partenerul nu va intelegeti chiar bine, faptul ca sunteti constransi sa petreceti foarte mult timp impreuna poate duce la stres extrem, tensiune permanenta si sentimente de nervozitate sau anxietate.
Motivul pentru care uneori nu te simti deloc atrasa de partenerul tau
Daca te frustreaza foarte tare situatia de a petrece atat de mult timp cu el, sistemul tau nervos va avea un raspuns corespunzator, pompand adrenalina in sange. De aceea, te poti simti extrem de nervoasa, irascibila, anxioasa sau tematoare.
3. Se pot activa hormonii specifici „lunii de miere”
Perioada numita foarte sugestiv „luna de miere” are la baza entuziasmul lucrurilor noi. Chiar daca autoizolarea cu partenerul nu pare sa fie cea mai romantica situatie, ea poate creste nivelul de dopamina. Acest lucru te poate face sa fii mai atrasa de partener.
Cand stati foarte mult acasa, veti fi tentati in permanenta sa faceti schimbari si sa experimentati lucruri noi: in bucatarie, in pat, in materie de sport sau alte hobby-uri ce va pot surprinde placut.
Astfel, autoizolarea in cuplu va poate ajuta sa „reaprindeti flacara” dintre voi si sa descoperiti lucruri noi unul despre celalalt.
Totusi, limitele sunt necesare in orice situatie.
Indiferent daca autoizolarea cu partenerul te face sa fii recunoscatoare sau sa iti doresti sa se termine cat mai repede, limitele sunt intotdeauna necesare.
„Oamenii nu sunt construiti, pur si simplu, pentru a trai cu altcineva in permanenta”, explica Helen Fisher, doctor si cercetator al comportamentului uman. De aceea, chiar si atunci cand va simtiti fantastic impreuna, este recomandat sa trasati cateva limite. De exemplu, incercati sa petreceti cateva ore separat in fiecare zi.
Foto: Unsplash.com