3 semne ca ai o atitudine cinica in viata. De ce este nociv pentru sanatatea ta si cum te poti schimba

1
De Georgiana Dorobantu
27 sept. 2024

Termenul „cinic” are o conotatie negativa. A fi cinic este definit ca „a nu avea respect pentru normele sociale, regulile moralei sau de convietuire sociala”.

Insa in prezent, cinismul ca atitudine este descris ca fiind „un nivel scazut de incredere in motivatiile sau justificarile aparente ale celorlalti sau o lipsa de credinta sau speranta in umanitate”.

Ar putea parea inofensiv sa fii o persoana cinica, sau chiar mai sigur decat sa fii o persoana credula, dar acest lucru este departe de adevar, este de parere Jamil Zaki, profesor de psihologie la Universitatea Stanford.

Cinismul este „credinta ca umanitatea in general este egoista, lacoma si fatarnica”, declara Zaki pentru CNBC Make It, iar aceasta convingere poate fi nociva pentru sanatatea ta.

„Cinicii au tendinta de a fi mai deprimati si anxiosi. Sufera mai mult de dependente. Dar sunt afectati si fizic. Cinicii tind sa sufere mai mult de afectiuni cardiace si diabet. Chiar ajung sa moara mai tineri decat non-cinicii”, spune Dr. Zaki.

Daca te temi ca a nu fi cinic inseamna ca esti naiv, este important sa stii ca opusul cinismului nu inseamna sa ai incredere in oricine si orice, adauga Zaki.

8 semne de trauma complexa pe care este posibil sa le treci cu vederea

„Bineinteles, exista beneficii sa nu ai incredere in oameni in multe situatii, dar cinismul inseamna sa nu ai incredere in nimeni. Este ca o teorie-patura despre toti oamenii”, mai spune specialistul.

Cum iti dai seama daca esti o persoana cu o atitudine cinica?

Acestea sunt trei afirmatii, spune Dr. Zaki, care pot indica faptul ca esti cinica, daca ti se par adevarate:

– Nimanui nu-i pasa prea mult ce se intampla cu tine.
– Celor mai multi oameni nu le place sa-i ajute pe ceilalti.
– Cei mai multi oameni sunt corecti doar de teama ca ar putea fi prinsi.

„Daca nu esti de acord cu niciuna dintre afirmatii, probabil ai un nivel scazut de cinism. Daca esti de acord cu una singura, esti la un nivel scazut de cinism, iar daca esti de acord cu doua, ai un nivel mediu. Iar daca toate ti se par adevarate, atunci ai putea fi un cinic in toata regula, cu o ‘teorie intunecata despre restul lumii'”, declara psihologul.

In anii ’50, psihologii Walter Cook si Donald Medley au creat un test cu 50 de afirmatii si le-au cerut profesorilor sa spuna daca sunt sau nu de acord cu afirmatiile, in incercarea de a identifica profesorii buni. Cele trei afirmatii de mai sus sunt extrase din lista lui Cook si Medley.

Cum sa faci ca negativitatea celor din jur sa nu iti mai afecteze planurile de viitor

„Cu cat mai mult un profesor era de acord cu afirmatiile, cu atat mai rea era relatia sa cu studentii”, a declarat Dr. Zaki. „Cu cat o persoana era de acord cu mai multe afirmatii, cu atat era mai suspicioasa cu prietenii, strainii si familia”, continua specialistul.

3 metode de a renunta la cinism si a deveni o persoana mai optimista

„Primul lucru este sa iti doresti sa renunti la cinism. Daca iti doresti asta, exista cateva lucruri pe care le poti incerca”, spune Zaki.

Pentru a stopa cinismul si a deveni o persoana care are incredere in bunatatea oamenilor si in rezultate pozitive, incearca sa urmezi aceste reguli:

Nu mai romantiza ideea de cinism

„Sa fii foarte negativ nu te face sa ai dreptate, nu te face mai intelept, nu te tine in siguranta si nu te face o persoana morala”, spune specialistul.

Incearca sa fii mai mult ca un om de stiinta

Cauta dovezi pentru a confirma sau infirma convingerile negative pe care le ai. „Cand observi ca faci judecati generale despre oameni sau nu ai incredere din start in persoane pe care tocmai le-ai cunoscut, pune-ti intrebari si verifica cu dovezi acel impuls si spune-ti ‘De ce simt asta?'”.

8 lectii despre fericire pe care cei mai multi oameni le invata prea tarziu in viata

Ofera-le oamenilor sansa sa-ti arate cine sunt

Iar asta inseamna sa ai incredere si sa-ti asumi riscuri calculate pentru a descoperi cum sunt oamenii, inainte de a presupune ca sunt intr-un anumit fel. „Subestimam cat de generosi, de incredere, prietenosi si deschisi sunt oamenii”, spune Zaki. „Asta nu inseamna ca nu exista ticalosi in lume. Bineinteles ca sunt, dar oamenii obisnuiti ii subestimeaza pe oamenii obisnuiti”

Atunci cand urmezi aceste principii, poti dezvolta un sentiment de speranta, spune Zaki. „Speranta este incredibil de valoroasa pentru sanatatea noastra si este cu atat mai importanta atunci cand ne confruntam cu dificultati”, mai spune psihologul.

Oamenii optimisti care au boli cronice se confrunta mai putin cu depresia, studentii din medii socioeconomice scazute care au speranta „au tendinta de a-si vedea mai clar telurile academice si de a le urma cu mai multa hotarare”, explica specialistul.

„Speranta nu este un sentiment caldut si placut in care te complaci, ci mai degraba dorinta de ceva mai bun, care are capacitatea sa ne imbunatateasca sanatatea, sa ne faca relatiile si comunitatile mai puternice si este, de fapt, o forta pentru schimbarea sociala”, adauga Dr. Zaki.

Foto: freepik.com