4 lucruri pe care le faceam in mod frecvent si am realizat ca imi provoaca anxietate

1
De Alice Papuc
16 sept. 2024

Am realizat ca anxietatea poate aparea din multe surse, unele dintre ele fiind obiceiuri pe care le consideram normale sau chiar benefice.

Mi-a luat destul de mult timp sa realizez ca sunt o persoana anxioasa si ca anumite lucruri pe care le fac imi amplifica starea. Credeam ca este vorba doar despre “personalitatea mea” sau despre acele lucruri pe care le fac in mod natural. Cu toate acestea, am realizat ca, pentru a-mi tine anxietatea in frau, trebuie sa fiu mai atenta cu obiceiurile mele zilnice. Astazi iti povestesc despre 4 lucruri care provoaca anxietate, chiar daca cei mai multi oameni nu realizeaza asta!

Imi verificam in mod constant telefonul

Obisnuiam sa dau vina pe lumea in care traim si pe aceasta perioada dominata de social media, in care suntem mai conectati ca niciodata. Astfel, imi verificam tot timpul telefonul, fie pentru a vedea notificari, fie pentru a derula pe retelele sociale sau pentru a fi la curent cu stirile de ultima ora. La inceput nu parea nimic grav, insa, cu timpul, am realizat ca aceasta nevoie compulsiva de a fi mereu „la curent” imi crestea nivelul de anxietate. Fie ca era vorba despre comparatia cu altii, fie despre faptul ca nu raspundeam la mesaje imediat, aceste lucruri imi dadeau o stare permanenta de agitatie. Simteam ca trebuie sa fiu “acolo”, sa stiu tot ce se intampla si sa reactionez imediat, ceea ce devenea o responsabilitate in plus si punea si mai multa presiune pe mine.

Amanam lucrurile importante

Amanarea a devenit o obisnuinta pentru mine, mai ales cand aveam de facut ceva ce parea greu sau stresant. Desi pe moment imi oferea un sentiment de usurare, in realitate, fiecare amanare adauga si mai mult stres in viata mea. Fiecare termen limita care se apropia devenea urgent, si cu cat amanasem mai mult, cu atat anxietatea mea crestea. Mi-am dat seama ca amanarea nu facea decat sa amplifice anxietatea, nu sa o elimine, astfel ca mi-am facut ordine in program.

7 decizii inconstiente care te fac nefericita, conform psihologilor

Nu ma odihneam suficient

In incercarea de a face cat mai multe lucruri intr-o zi, sacrificam ore importante de somn. Credeam ca somnul era doar un moft si ca, daca as putea functiona cu mai putine ore de odihna, as putea fi mai productiva ca niciodata. In realitate, lipsa de somn a dus la o oboseala cronica, care s-a manifestat printr-o stare continua de anxietate. Creierul meu nu avea timp sa se refaca, iar acest lucru imi afecta starea de spirit si capacitatea de a gestiona stresul, precum si relatiile cu cei din jur.

Petreceam prea mult timp de una singura

Am crezut intotdeauna ca sunt introvertita si ca am nevoie de foarte mult timp pentru mine. Si desi poate fi benefic sa iti oferi o pauza, ai nevoie si de contact cu cei dragi. Gandurile negative devin tot mai prezente atunci cand esti singura si nu ai o activitate concreta, iar lipsa sprijinului din partea celor dragi agraveaza situatia. Am realizat ca, desi aveam nevoie de momente de singuratate, echilibrul era esential pentru bunastarea mea emotionala.

Foto: depositphotos.com